Home Kijk & Lees Shelton Telesford: ‘Draag elkaar’

Shelton Telesford: ‘Draag elkaar’

Shelton Telesford is een enthousiaste spreker en sinds kort voorganger van een startende gemeente in Almere Poort. Het geloof en zijn liefde voor de kerk kreeg hij van zijn ouders mee. Als donkere man krijgt hij helaas ook te maken met racisme en discriminatie. Hij vertelt daar open en eerlijk over in gesprek met Jan van den Bosch. Shelton: ‘Als we naar elkaar gaan luisteren op dit gebied maken we het makkelijker voor de generaties na ons.’

Shelton is zich nog iedere dag bewust van zijn eigen huidskleur. Dat zit voor hem in hele kleine dingen. ‘Als ik ergens binnenkom ben ik mij er bewust van dat ik een donkere jongen ben en ga ik soms automatisch overcompenseren. Als ik ’s avonds laat een pompstation binnenkomen zeg ik: “Goedendag!” om de indruk te wekken dat er niks aan de hand is, dat ik geen straatjongen ben en er geen gevaar is. Ook in mijn opvoeding kreeg ik mee: “Je bent een donkere jongen, gedraag je altijd netjes”. Je neemt dat altijd wel met je mee.’

Crimineel profiel

Ook is Shelton weleens aangehouden omdat hij zou voldoen aan een “crimineel profiel”. ‘Dat lag dan niet aan mijn outfit maar wel aan mijn huidskleur. Je schrikt dan heel erg. Maar het gekke is dat je heel snel teruggaat naar wat je moeder je dan geleerd heeft. Dat je er toch op een bepaald soort manier op voorbereid bent’, vertelt Telesford. ‘Diversiteit en dat we er allemaal anders uitzien is de veelkleurigheid van Gods liefde. Als we dat begrijpen kunnen we elkaar en ook elkaars lasten beter dragen. We moeten het samen doen.’

Ik dacht: dit klopt niet. Ik kan dit lied niet spelen terwijl mijn opa op sterven ligt

Luisteren

Maar wordt er wel geluisterd als het gaat om discriminatie en racisme? We worden haast overspoeld met beelden van selectief politiegeweld en mensen die ertegen protesteren. Shelton gelooft van wel: ‘Ja, ik denk wel dat we naar elkaar luisteren. Ik zie het in mijn eigen omgeving: mensen erkennen dat ze waarschijnlijk niet genoeg weten over dit onderwerp en dat ze zich er in ieder geval in moeten verdiepen. Dat zie ik ook bij Bram Rebergen, directeur van Youth for Christ. Hij wil het gesprek aangegaan met andere christelijke organisaties om te kijken wat we hiermee moeten doen.’

Wake up call

De enthousiaste spreker werkt tegenwoordig met heel veel plezier bij Youth for Christ. Onlangs nog organiseerde Shelton een online evenement met christelijke artiesten als Dwight Dissels, waar kerkelijk Nederland elkaar vond ondanks de verschillen in achtergrond. Nog niet zo lang geleden trad Shelton zelf op als muzikant in verschillende theaters. ‘Ik was zanger en toetsenist in een show waar allerlei liedjes de revue passeerden. Eén van de nummers die ik plotseling moest spelen was: ‘Kind van de duivel’. Mijn opa lag op datzelfde moment op sterven. Ik dacht: wacht even, dit klopt niet. Ik kan dit lied niet hier staan spelen terwijl mijn opa op sterven ligt. Het was een echte wake-up call en ik heb sindsdien nooit meer muziek gemaakt voor geld.’

David

Shelton vertelt met passie over de psalmen van David. Het fascineert hem, ook als muzikant zijnde. ‘Er is altijd iets gaande in de muziekindustrie van: wie is nu de beste? Wie maakt de beste raps? Maar wie eigenlijk nog steeds de beste is, is David. Er is nog geen rapper die hem heeft geëvenaard’, zegt Shelton met een big smile. Shelton krijgt tot slot van Jan van den Bosch het podium om de kijkers van Hour of Power nog een minuut lang toe te spreken als predikant. De uitnodiging om Jezus een kans te geven in je leven is aan Telesford wel toevertrouwd. Een prachtig einde van een inspirerend gesprek!

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan