Home Kijk & Lees Acteur Frederik de Groot: ‘Jezus help, ik kan en wil het niet meer alleen’

Acteur Frederik de Groot: ‘Jezus help, ik kan en wil het niet meer alleen’

De acteur maakt een bijzondere entree in de uitzending. Volledig in de rol van Scrooge schreeuwt en tiert hij erop los. Het past bij zijn jaarlijkse optreden rond deze tijd waarin hij de oude vrek vertolkt, in het Westfries Museum in Hoorn. ‘Het is een prachtig verhaal. Scrooge krijgt bezoek van drie geesten, de laatste laat hem de toekomst zien. Hij ziet een grafsteen met zijn naam erop. Dan roept Ebenezer Scrooge het uit: “God mag ik nog veranderen?” Vervolgens valt hij flauw en als hij wakker wordt geeft hij al zijn geld weg, begint te zingen en is helemaal blij met zijn nieuwe leven.’

 De rol van Scrooge is de 73-jarige acteur op het lijf geschreven: lange tijd was hij erg ongelukkig en had hij moeite met het leven. Ondanks zijn succes in de televisieseries als ‘Baantjer’, ‘Westenwind’ en ‘De Fabriek’ vond hij niet de voldoening waarnaar hij op zoek was. Hij zocht zijn heil bij allerlei spirituele stromingen maar kon het nergens vinden. Tot Frederik tijdens een begrafenisdienst een korte speech moet houden.

Gods Geest

Frederik: ‘Ik voelde mij in die tijd niet goed, ik had pijn in mijn rug en was depressief. Voor een begrafenisdienst reisden mijn vrouw en ik af naar Staverden. In dat kerkje zei ik tegen mijn vrouw: “Het lijkt wel of Gods Geest hier aanwezig is.” Ik weet het nog heel goed, ik vertelde haar ook dat ik daarom geen woordje wilde doen. Maar mijn vrouw wees mij heel nuchter op de liturgie en jawel, daar stond mijn naam tussen’, vertelt de acteur over een bijzonder moment in zijn leven, zo’n zes jaar geleden.

Ik viel heel diep maar God heeft mij opgevangen

Help

‘Normaal is dat helemaal geen probleem maar nu zag ik er zó tegenop. Toen heb ik in mijn hoofd geroepen: “Jezus help, ik kan en wil het niet meer alleen.” En nog een keer: “Jezus help, ik kan en wil het niet meer alleen.” Alles vervaagde op dat moment, ik riep het keihard uit in mijn hoofd. Toen gebeurde bij mij wat je een bekering noemt.’

Zoektocht

Frederik had een vader die moeilijk liefde gaf en aan de drank was. ‘Mede daardoor ben ik gaan zoeken en mediteren. Op mijn 25e ben ik bijvoorbeeld een goeroe in India achterna gegaan. Ik was op zoek naar de essentie van het leven. Maar ik vond het niet of maar voor heel even. God heeft mij echt op mijn plek gezet. Ik viel heel diep maar Hij heeft mij ook opgevangen. Andere mensen vallen ook maar blijven maar vallen. Daar zit het verschil met de goeroe. Jezus is echt. Het geheim van God is Christus zelf.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan