Home Kijk & Lees Pieter Verhoeve: “Sta op en schitter”

Pieter Verhoeve: “Sta op en schitter”

Burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda was ooit de jongste burgemeester van Nederland. Al op zijn dertigste bestuurde hij zijn eerste gemeente. Die ‘Rode Lantaarn’ heeft hij inmiddels overgedragen en in de afgelopen jaren heeft de politicus van de SGP veel bijgeleerd.

Verhoeve groeide op in een Oudgereformeerde gemeente. De burgemeester vertelt: ‘Ik ben opgegroeid in een warm en groot gezin, ik had veel vrienden in Dordrecht. Ik heb door goede vrienden de waarde leren inzien van het hebben van een persoonlijk geloof in God. Voor mij houdt dat in dat Jezus mijn verlosser is. Ik weet mij door Hem geïnspireerd om mijn naaste en mijzelf lief te hebben. Het is belangrijk om te zeggen: “Sta op en schitter”. Geloof betekent voor mij het insluiten van mensen en niet het uitsluiten van mensen.’

Ik ging aan alles twijfelen. Ook aan God.

Aardappels

Pieter probeert voldoende tijd vrij te maken voor zijn gezin met alleen maar dochters. Verhoeve: ‘Ik heb een druk ambt dus ik besef me dat ik er vaker moet zijn. Ik heb ook een time-out genomen op een gegeven moment. Ik moest toen echt even op ‘control-alt-delete’ drukken. Ik kreeg een heel kleine wereld en ging aan alles twijfelen. Ook aan God. Maar toen spraken de Psalmen ook weer heel krachtig tot mij. Het is heel belangrijk om kloostermomenten in je leven te creëren en niet tot aan de rand te gaan. Ik heb zes weken thuis gezeten wat heel heilzaam was achteraf. Ik ben sterker teruggekomen. Als burgemeester sta je altijd aan, dus ook als je boodschappen doet. Bijvoorbeeld wanneer je klem wordt gereden bij de aardappels door iemand met een vraag over vergunningen.’

Gouda

Pieter Verhoeve is verder erg blij met zijn stad Gouda. De burgemeester vertelt trots: ‘We hadden dit jaar 1,2 miljoen bezoekers. We hebben een prachtig stadhuis en zijn natuurlijk wereldberoemd door onze kaas maar we hebben ook prachtige kaarsen. Binnenkort bestaat de stad 750 jaar en dat gaan we een jaar lang vieren. Burgemeester zijn, is geen baan maar een bestaan zeg ik altijd. Je maakt de hoogtepunten en dieptepunten van het leven in de stad mee en je probeert de bezorgdheid van mensen in goede banen te leiden. Zoals met de recente zorgen omtrent besmettelijke ziektes bijvoorbeeld.’

Oranje boven

Naast zijn burgervaderschap is Pieter Verhoeve ook voorzitter van de Oranjeverenigingen in ons land. Pieter: ‘Bijna nergens op de wereld wordt de verjaardag van het staatshoofd zo uitbundig gevierd. Ik hou ervan, een prachtige traditie. In deze samenleving, die best wel eens verdeeld is, zie je toch een paar prachtige symbolen van verbondenheid. Waaronder Koningsdag en 4 en 5 mei.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan