Home Kijk & Lees Minister Arie Slob: ‘Dienend leiderschap hoort bij deze functie’

Minister Arie Slob: ‘Dienend leiderschap hoort bij deze functie’

De kersverse Minister van Onderwijs en Media is te gast bij Hour of Power. Vorig jaar schreef Arie Slob een ontroerende brief aan zijn toen nog niet geboren kleinzoon. Dit was naar aanleiding van 100 jaar vrijheid van onderwijs. Hij wist toen nog niet dat hij op een dag Minister van Onderwijs zou worden.

Arie Slob leest voor:

‘Dit is een bijzondere brief, want dit is mijn eerste brief aan jou. Over een paar weken zal je geboren worden. Weet dat ik ernaar uitkijk om je straks als mijn eerste kleinkind in de armen te mogen sluiten. Uit alles blijkt dat je ouders jou een goede start willen geven. Dat zal ook betekenen dat ze later op zoek zullen gaan naar een geschikte school voor jou. Ik ben dankbaar voor de mogelijkheden die jouw ouders daar nu voor in dit land hebben. Jouw papa en mama geloven ook beiden in God en ik weet zeker dat ze jou daarbij in het opvoeden ook over zullen vertellen. Wat fijn dat ze jou naar een school kunnen laten gaan die bij hun opvattingen past. Dat lijkt vanzelfsprekend maar dat is het niet. Er is lang voor gestreden, maar in heel veel landen kennen we geen bijzonder onderwijs…’

Arie vertelt tegen presentator Jan van den Bosch: ‘Ten tijde van dit schrijven, had ik geen idee dat ik deze portefeuille toegewezen zou krijgen. Toen ik de kans kreeg, was ik echt even sprakeloos toen ik hoorde dat het om Onderwijs en Media ging. Dat past zo goed bij wie ik ben. Toen had ik geen reden meer om nee te zeggen, en heb ik de functie aangenomen.’

Ik ben veel in het 'veld'.

Arie Slob - Minister van Onderwijs

Arie vervolgt: ‘Ik ben veel in het veld te vinden. Ik zou ook niet anders kunnen werken. Ik moet die scholen in, ik moet die kinderen in de ogen kijken en ook de schoolleiders. Ik wil weten wat zij meemaken. Op die manier kan ik veel beter tot mijn standpunten komen. Dienend leiderschap hoort bij deze functie. Er zijn veel problemen in het onderwijs; de werkdruk is hoog, het salaris is laag, er zijn veel kinderen met problemen. Ik moet vanuit mijn verantwoordelijkheid zorgen dat we de scholen zo laten functioneren. Het is een hele klus.’

Ten slotte: ‘Geloven is een bloedstroom voor mij, dat is onlosmakelijk verbonden met wie ik ben en hoe ik me gedraag.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan