Home Kijk & Lees Gert-Jan Segers: ‘Het geeft energie als ik het verschil kan maken’

Gert-Jan Segers: ‘Het geeft energie als ik het verschil kan maken’

Gert-Jan Segers is fractievoorzitter van de ChristenUnie. ‘Een drukke baan’, geeft Segers toe, ‘maar we zitten op een cruciale plek in de coalitie. Daardoor zijn we veel in beeld en kunnen we veel betekenen.’ In deze uitzending van Hour of Power vertelt hij in gesprek met Jan van den Bosch niet alleen over zijn politieke leven, maar ook over zijn persoonlijk leven.

Roeping

Gert-Jan: ‘Ik groeide op in een gezin met vijf kinderen; twee broers en twee zussen. Mijn vader zat in het onderwijs en kreeg een roeping om evangelist te worden in Leeuwarden. Ik was acht jaar toen ik het nieuws hoorde, en herinner me dat mijn oudste broer en zus zaten te huilen aan de keukentafel omdat we weg moesten uit Lisse. Friesland was voor ons een ander land. Het maakte diepe indruk, maar wat vooral indruk maakte was de bereidheid van mijn vader en moeder om die prijs te betalen als God je roept. Die bereidheid heeft een stempel gezet op ons gezinsleven en op mij. Ik ben voorzichtig in zeggen dat de politiek mijn roeping is. Maar God brengt je op plekken waarvan je de overtuiging moet hebben: hier moet ik zijn. Ik geloof dat ik nu de plek ben waar ik moet zijn.’

Ik geloof dat ik nu de plek ben waar ik moet zijn

Gert-Jan Segers - fractievoorzitter Christen Unie

Het verschil maken

Gert-Jan vervolgt: ‘Mijn werk is soms pittig, maar wat heel bijzonder is dat je in situaties komt die je niet alleen diep raken, maar waar je ook iets aan kunt doen. Zo was ik in Groningen op pad met de politie en zag daar mensenhandel op die tippelzone daar. Het brak mijn hart. Niet veel later kreeg ik een mail dat hij dicht gaat. Er komt een uitstapprogramma, zodat die vrouwen een ander leven kunnen opbouwen. Dat is zo mooi aan de politiek, dat er hoop is voor de dingen die je zo verdrietig maken. Het is zwaar als ik moet onderhandelen, maar het geeft energie als ik het verschil kan maken.’

Nieuw boek

Gert-Jan over zijn nieuwe boek ‘Waarom doe ik dit in vredesnaam?’: ‘Soms is dat inderdaad een vraag die ik mezelf stel. Als je ziet hoeveel je bezig bent, hoeveel avonden ik weg ben. Ik zou soms vaker bij mijn gezin willen zijn. Het is een angst van mij om ooit terug te blikken en erachter te komen dat ik cruciale momenten in het leven van mijn dochters heb gemist. Daarom plan ik bewust in om leuke dingen met ze te doen.  Soms heb je de neiging om de wereld te gaan redden, maar de ring om je heen is een cruciale kring, dat is je verantwoordelijkheid.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan