Home Kijk & Lees Carmen Melissant: ‘God kent mij het best en houdt het meest van mij’

Carmen Melissant: ‘God kent mij het best en houdt het meest van mij’

Carmen Melissant is een vrouwelijke predikant die stiekem een beetje rebels is. Met haar neuspiercing en flamboyante schoenen is ze een bijzondere verschijning op de kansel. Nog belangrijker: ze is zeer welbespraakt en vertrouwt op God boven alles! ‘Mensen vormen snel een mening of oordeel maar ik vind God heel toegankelijk en begripvol’, zegt Carmen.

Ze praat dan ook liever met God dan met mensen. Carmen: ‘Mensen vind ik meer intimiderend. Ze zijn niet zo betrouwbaar als God. Ze baseren hun oordeel of mening op basis van de periode in je leven waarin ze jou tegenkomen. Terwijl God alles van mij kent, ook het slechtste, houdt Hij juist het meest van mij. Dus dat is een hele vertrouwde en liefdevolle relatie.’

Rebels

Ook al is ze nu predikant en groeide Carmen op in een christelijke omgeving, toch voelde zij zich daar eerst niet helemaal thuis. ‘De kerk werd voor mij een beetje te krap, het leek er vooral om te gaan of iets wel of niet mocht. Met de nadruk op wat je dan níet moest doen, een klein vierkante metertje waarbinnen je moest leven. Ik dacht dat Jezus veel meer bezig was met wat je wél moest doen. Namelijk mensen liefhebben en opkomen voor rechtvaardigheid. In de kerk waren ook heus wel mensen die er anders over dachten, maar het was toch een beetje de algemene sfeer die er heerste. Ik was natuurlijk ook wel een beetje rebels en dacht: geloven, daar heb je geen kerk voor nodig! Maar eerlijk gezegd verwaterde het geloof zonder kerk wel snel.’

Je kunt ook heel eenzaam zijn als je omringd bent door mensen

Faalangst

Carmen kwam erachter dat je wel echt medegelovigen nodig hebt in je wandel met God. ‘Een goede gespreksgroep met mensen is ook écht kerk zijn. Dus dat miste ik. Ik ging naar het conservatorium, wat heel tof was. Maar ik belandde daar ook in een competitief wereldje en kreeg enorm veel last van faalangst. Ik durfde niet meer naar de les want die lessen vond ik heel intimiderend. Ik lijk heel extravert en ik praat makkelijk, maar eigenlijk ben ik een binnenvetter. Ik verborg heel veel dingen, ook de dingen die misgingen. Dus je kunt ook heel eenzaam zijn als je omringd bent door mensen. Dat heb ik heel vaak zo ervaren, ook omdat ik als kind gepest werd. Dan vraag je je af of je er wel mag zijn, of je er wel toe doet. Als die vragen steeds onbewust binnenin je leven, maakt dat je eenzaam.’

 

Het was een lastige periode voor Carmen. Maar ze weet nu goed te vertellen wat er zo lastig aan was. Carmen: ‘Je ontleent je identiteit vaak aan wat je doet. Dus toen het afmaken van het conservatorium niet meer ging vanwege mijn faalangst, voelde ik mij erbuiten vallen. Toen moest ik ontdekken wie ik was. In die tijd kwam de gedachte in mij op om Theologie te gaan studeren. Dat bleef maar terugkomen en ik dacht: wat een achterlijk idee. Je gaat toch niet iemand met faalangst op een kansel neerzetten? Maar de gedachte liet mij niet meer los en ik kwam er achter dat dat eigenlijk God was.’

Mozes

Het blijft lastig voor Carmen om zich open te stellen voor dit idee en ze vergelijkt zichzelf hierin met een Bijbels figuur. ‘Ik kan mij heel goed identificeren met Mozes die zegt: “Nee daar ben ik helemaal niet geschikt voor, ze zullen mij nooit geloven.” Maar uiteindelijk groeide dat verlangen ook bij mijzelf en ik dacht: ja, ik wil mij bezighouden met wat God aan het doen is. Als ik kritiek op de kerk heb dan kan ik dat wel alleen maar uiten maar dat is heel makkelijk natuurlijk. Ik kan ook een constructieve bijdrage gaan leveren. Dus ondanks dat ik het doodeng vond ben ik er toch maar aan begonnen en toen bleek ik best op mijn plek te zitten.’

Vrouwelijke dominee

Sommige christenen hebben moeite met een vrouwelijke predikant, wat doet dat met Carmen? ‘In het begin deed mij dat wel verdriet. Inmiddels doet dat mij verbazingwekkend weinig. Ik heb mezelf in het begin wel wat meer geprobeerd te bewijzen. Maar dat doe ik niet meer. Iedereen mag denken wat hij of zij wil. Ik doe gewoon mijn werk zo goed mogelijk als ik kan, en dan laat ik dat voor zichzelf spreken. Ik heb ook genoeg meegemaakt waardoor ik mensen goed begrijp. We herkennen allemaal emoties van onrecht of boosheid. Soms kun je als je zelf nog littekens hebt, iemand juist goed bijstaan.’

Enthousiaste reacties

Inmiddels zijn er veel positieve en enthousiaste reacties op het interview met Carmen. Een greep uit de vele berichten op social media:

 • Carmen, een prachtige, transparante, moedige boodschap van een vrouw met Power van Boven. Ik wil haar, jou hiervoor persoonlijk bedanken.
 • Met veel plezier hebben mijn vrouw en ik vanochtend naar de uitzending gekeken van Hour of Power. We waren positief onder de indruk van jouw authenticiteit binnen het christelijk geloof.
 • Een prachtig opbouwend verhaal en een mooi getuigenis. We wensen je Gods rijke zegen toe op jouw verdere levenspad. Dat je velen mag inspireren zich met de Heer te verzoenen en tot levend geloof te komen.
 • Hallo Carmen, we hebben je gezien op Hour of Power! We vonden het een mooi en integer gesprek. Mooi hoe je getuigde van Gods liefde en grootheid. Van de ruimte die Hij geeft, in tegenstelling tot de hokjes waar wij elkaar soms binnen willen houden. Bedankt!
 • Hoi Carmen dank je wel voor je inspirerende verhaal en mooi dat je uitstraalt dat je Gods kind bent. Ontzettend inspirerend voor de jongeren Carmen ????????????❤️????
 • Hey Carmen, Ik zag vanmorgen je interview in hour of power en dit deed me goed. Je verhaal van rebellie en je eigen pad volgen is heel herkenbaar. Het verschil is alleen dat jij uiteindelijk duidelijk terug geroepen bent en van God een roeping kreeg. Ikzelf verlang ook echt enorm naar een persoonlijke relatie met God en Jezus, maar dit voelt voor mij vaak onhaalbaar. Heb jij misschien als, tot op zekere hoogte, leeftijds- en verhaalgenoot tips voor mij? In ieder geval bedankt voor je mooie woorden en nog een fijne zondag 🙂
 • Hi Carmen, zag vanmorgen het programma Hour off Power met het interview! Geweldig om te zien en zo hoopvol voor onze kinderen. Zij zijn niet meer geïnteresseerd… maar zoals jij dat aanpakt spreekt hen natuurlijk aan!! Geweldig Carmen <3
 • Prachtige interview met Carmen Melissante mooie bewoording en komt echt uit haar hart ❤️
 • Ze heeft haar verhaal goed verteld! ????
 • Met tranen in mijn ogen gekeken naar Carmen. Wat een fantastische uitzending
 • Wat een prachtige uitzending en een indrukwekkende boodschap van Carmen, respect!
 • Erg onder de indruk van Carmen. Zo jong, zo eigentijds en wat is ze bevlogen vanuit het evangelie.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan