Home Kijk & Lees Sonja Silva: ‘Ik heb heel wat keren geschreeuwd naar de hemel’

Sonja Silva: ‘Ik heb heel wat keren geschreeuwd naar de hemel’

Als gevierde actrice en presentatrice ging ze door het leven. En toen werd het ineens stil rondom BN-er Sonja Silva. De toen 40-jarige exotische vertelt hoe de afgelopen jaren zware jaren waren omdat ze ziek werd en haar vader verloor aan kanker.

De ziekte van ME

De temperamentvolle spring-in-het-veld is recentelijk weer een beetje aan het opkrabbelen nadat ze een aantal jaren geleden ineens van de een op de andere dag 40 graden koorts kreeg. Ze dacht dat het een zware griep was die wel zou overgaan. Echter, drie jaar lang was de bank haar vaste plek en moest ze twee dagen bijkomen wanneer ze had gedoucht. Sonja werd gediagnosticeerd met ME, in de volksmond, een vermoeidheidsziekte. Sonja: “Ik had een leuke carrière, zat in de bloei van m’n leven en m’n lichaam zei: we stoppen ermee.”

Mijn lichaam zei: we stoppen ermee!

Sonja Silva - Actrice, presentatrice

Boos op God

Ze kwam kilo’s aan waardoor ze zich nog rotter voelde. “Als ik in de spiegel keek, herkende ik wel iets in de ogen, maar ik keek naar een totaal ander persoon: moe en uitgeput. Ik heb heel wat keren geschreeuwd naar de hemel en ik was boos op God alsof het zijn schuld was.” Lachend: “Maar ja, ik was in die tijd nog maar een baby christen, enthousiast en vol passie. Ik wilde erop uit om mensen over Jezus te vertellen en toen kon ik letterlijk de deur niet meer uit. Ik heb heel veel tijd nodig gehad om te beseffen dat het niet zo werkt. Ik ben er nog niet achter waarom God me toen niet heeft genezen, maar ik heb wel ontdekt dat Hij de dingen doet op Zijn tijd.”

Loslaten

Sonja ondervindt dat aan den lijve wanneer ze naar een conferentie gaat. Haar vader is overleden en ze zit nog volop in de rouw. Ze hoopt op een woord, een inzicht van God over hoe ze met dit verlies moet omgaan, want het lukt haar niet. Maar het blijft stil. Pas de zondag na de conferentie wanneer ze lichtelijk geïrriteerd in de kerk zit, heeft ze de felbegeerde ontmoeting met God. Sonja: “Het was alsof mijn vader aan de ene kant stond en God aan de andere kant. Het was of Hij een arm om me heen sloeg en zei: je mag hem loslaten. Dat kon ik steeds niet, want ik was zo bang dat ik dan m’n vader kwijt zou zijn. Maar op dat moment kon ik loslaten terwijl ik daarvoor alleen maar pijn voelde. Op dat moment voelde ik me zo ontzettend geliefd door God! Ik kende wel de liefde van mijn vader, maar om God zo dichtbij te voelen en zijn stem te horen… En dat is geen bulderende stem. Dat zit hem in kleine dingen.”

Met een glans in haar ogen voegt ze eraan toe: “Sinds een jaar weet ik dat ik een geliefde dochter ben van God en dat is nieuw voor me!”

Hour of Power zendt deze zomer een aantal herhalingen uit. Dit is een herhaling uit 2017.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan