Home Kijk & Lees Shirma Rouse: ‘Het is allemaal genade’

Shirma Rouse: ‘Het is allemaal genade’

'God zegt letterlijk dat niet al het moois dat Hij aan ons geeft, voor iedereen bestemd is. Ik moet selectief leren zijn in wat ik geef.' Shirma Rouse wil naar eigen zeggen leren om niet telkens haar ‘parels voor de zwijnen’ te werpen. Dat vertelde de zangeres in Hour of Power. Ook zegt ze nog altijd emotioneel te worden als het over Gods genade gaat.

In 1999 kwam Shirma Rouse naar Nederland om scheikunde te gaan studeren. Wat presentator Jan van den Bosch behoorlijk verbaast. Shirma: ‘Dat past juist ontzettend bij mij. Ik ben echt een beta-type. Honderd procent. Als iets niet werkt dan vragen mensen of ik het kan fiksen. Mijn moeder is net met pensioen en was medisch analist, mijn vader is een natural resource manager. In mijn familie zijn we technisch, maar hebben we ook allemaal iets met muziek. We moesten op televisie naar National Geographic, Discovery en CNN kijken vroeger. ‘Je moet dingen leren, anders kun je niet vooruit’, zeiden mijn ouders. Toen vond ik dat vervelend, maar nu ben ik daar ontzettend blij mee.’

Ik vind mezelf mooi, welke maat ik ook heb

Zangeres Shirma Rouse

Naar Gods beeld

Shirma verwacht mede daarom ook altijd het beste van zichzelf. ‘Ik heb met de jaren wel geleerd dat perfectie niet bestaat. Maar als ik mijn best doe, dan is dat genoeg. Ik geef binnen mijn kunnen. Als je God meeneemt in je gedachten dan kunnen je werken door Hem gezegend worden. Hij is de Brandstof achter wat ik onderneem.’ Door haar grenzen aan te geven omdat ze anders “te veel van zichzelf gaf” ontwikkelde Shirma gezonde patronen in haar leven en viel ze zestig kilo af. ‘Ik had mij nooit beseft dat ik een emotionele eter was. Ik was geen ongelukkig mens. Ik zat niet in een hoek te huilen dat ik mezelf niet mooi vond. Ik vind mezelf mooi, welke maat ik ook heb. Want mijn hart is goed. Met die gedachte ben ik ook opgevoed: als je naar het beeld van God geschapen bent, dan ben je prachtig. Ik heb alleen een slecht metabolisme en had een slecht leefritme. Ik ging toeren en reisde veel. Je kiest dan voor minder gezonde dingen. Op mijn 38e zou ik tante worden en toen begon er iets in mij te veranderen. Ik zette mij haast teveel in voor mijn naaste en ik moest leren om mijn parels niet langer voor de zwijnen te gooien.’

Selectief

Shirma legt uit wat ze daar mee bedoelt. ‘Als je in een gelovig gezin opgroeit, met een moeder die een hart van goud heeft en een vader die continu alles aan anderen geeft, dan leer je niet om grenzen te stellen. Er wordt gezegd: ‘Heb je naaste lief. Keer mensen je andere wang toe.’ Dus je bent zo gefocust op het geven dat je geen grenzen stelt. Maar Jezus zegt ook: ‘Geef niet alles wat heilig is aan de honden en gooi je parels niet voor zwijnen.’ Anders verslindt het je. Ik moet dus selectief leren worden in wat ik geef.’ Dat lukt Shirma nu en ze ziet dat het ervoor gezorgd heeft dat ze is afgevallen. Toch blijft het soms ook lastig. ‘Het is altijd een strijd. Zodra ik zie dat er iets mis is met de mensen om mij heen val ik weer terug in oude patronen. Dus ik moet steeds opnieuw mezelf herpakken.’

Showbusiness

Als zangeres treedt Shirma Rouse op in een wereld vol showbusiness. Zijn God en die wereld met elkaar te verbinden? Shirma: ‘Ik denk van wel. Het gaat erom dat ik een bepaalde energie met mij meedraag die mensen besmet. Het gaat om intentie. Gisteren zei een cameraman nog tegen mij tijdens de soundcheck: ‘Jij komt sowieso iets vertellen over liefde. Als ik aan Shirma denk, dan denk ik aan liefde.’ Dat vond ik zo mooi, het was het mooiste compliment dat ik ooit heb gekregen. Het betekent dat mijn hart wordt gezien. Want liefde is God. Als ik ergens kom breng ik liefde, dat is het evangelie, het goede nieuws.’

Door Zijn genade zijn we nu hier

Zangeres Shirma Rouse

Gods genade

Tegen het eind van het interview krijgt Shirma het zelfs even te kwaad als presentator Jan van den Bosch begint over Gods genade. ‘Door zijn genade zijn we nu hier. Als je Hem er maar om vraagt. Weet je hoe vaak je met mensen overhoop kunt liggen? Dat je dan sorry zegt maar dat het toch niet aankomt. Maar bij de Heer kan je komen en zeggen: ik heb spijt. Dan vergeeft Hij je. Het maakt niet uit hoe vaak en het maakt niet uit wat je gedaan hebt. Dat is toch bijzonder? Maar sowieso word ik vaak emotioneel als het over God gaat. Voordat de preek begint op zondagochtend ben ik al aan het huilen. Sommige mensen dansen maar ik heb dit. Het is dankbaarheid. Dat je gewoon weet: het maakt niet uit waar je doorheen gaat. Je hebt altijd Iemand.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan