Home Kijk & Lees Dwight Dissels staat midden in de wereld

Dwight Dissels staat midden in de wereld

Een aantal jaren geleden wist hij heel Nederland te bekoren met zijn warme stemgeluid en zijn pure uitstraling. Ook in de rol van Jezus in ‘The Passion’ wist hij veel harten te raken. Zanger Dwight Dissels is een gewone jongen die midden in de wereld staat. Met zijn muziek wil hij een boodschap overbrengen.

Het is misschien wat stiller geworden rondom zangtalent Dwight Dissels, maar hij is nog steeds die gewone jongen die muziek wil maken en daarmee een positieve boodschap wil overbrengen. Het uiteindelijke doel van de 40-jarige zanger is dat de harten van mensen geraakt worden. En die boodschap steekt hij niet onder stoelen of banken. Dwight Dissels: ‘Ik vind het elke keer weer bijzonder dat ik een instrument mag zijn in de handen van mijn hemelse Vader en daardoor mensen bereik. Op een of andere manier word ik uitgekozen om mensen te raken waardoor ze een godsbesef krijgen.’

Uit het hart

Er zijn al heel wat televisieseizoenen geweest van het tv-programma The Voice of Holland. Daarin strijden diverse zangtalenten om een felbegeerde titel en een geldbedrag. Vier jaar geleden zong Dwight Dissels de sterren van de hemel en zei coach Ali B dat elk lied regelrecht in zijn hart binnenkwam. Dwight eindigde als vijfde en liet een verpletterende indruk achter op het Nederlandse publiek. Voor de blackgospel-kenners onder ons zou je hem de Nederlandse Kirk Franklin kunnen noemen. Niet zozeer om zijn zangtalent te typeren, want Kirk heeft een andere stijl.

Op een of andere manier word ik uitgekozen om mensen te raken

Dwight Dissels over zijn avontuur bij 'The Voice'

Midden in de wereld

De overeenkomst van het talent is vooral dat ze beiden bruggen weten te bouwen tussen de kerk en ‘de wereld’. Dwight: ‘Kirk spreekt me aan. Hij is gelovig en kan de link leggen met mensen die niks of weinig met het geloof hebben of die juist in de picture staan in de seculiere wereld. Hij is voor mij een voorbeeld van hoe je als christen midden in de wereld staat en je licht kan laten schijnen zonder een compromis te sluiten. Ook laat Kirk heel duidelijk zien dat het als gelovige niet altijd koek en ei is. Voor mij is de kracht van het evangelie dat God gebroken mensen gebruikt om juist daar doorheen te werken.’

Gebrokenheid

Van die gebrokenheid weet Dwight Dissels mee te praten want op jonge leeftijd verliest hij zijn vader. Hij wordt christelijk opgevoed maar door deze gebeurtenis is hij ontzettend boos op God en keert hij zich af van het evangelie, zoals hij zelf verwoordt. ‘Ik had heel veel waarom-vragen en daar zocht ik de antwoorden op. Ik heb daar tot m’n 19e mee geworsteld, maar achteraf bleek mijn worsteling een voorbereiding te zijn op het vinden van God.’

De kracht van het evangelie is dat God gebroken mensen gebruikt

Dwight Dissels over gebrokenheid

Ten goede

Wanneer hij nu terugkijkt, ziet hij dat God er altijd was en dat dit enorme verlies hem heeft gevormd tot wie hij vandaag de dag is. Dwight: ‘Ik sprak laatst voor de tieners in mijn kerk en toen zei ik tegen hen: “Soms lijkt het of je leven in een neerwaartse spiraal gaat of nergens toe leidt. Je hebt ruzie met je ouders, of je ouders zijn uit elkaar, of ze begrijpen je niet en je denkt: waarom moet ik dit meemaken?!” Ik heb in mijn eigen leven gezien dat het een hoger doel had, dat wat ik moest meemaken. En God heeft het ten goede gekeerd.’

Tranen van troost

Dwight Dissels weet heel goed hoe het is om op jonge leeftijd op zoek te zijn naar je identiteit. ‘De tranen die ik heb gelaten kan ik nu gebruiken om anderen te troosten want ik weet hoe het is om op te groeien zonder vader. Dat helpt me nu als ik door momenten heenga waar ik zelf het antwoord niet zie. Het geeft me vertrouwen dat omdat God me toen heeft geholpen, Hij dat nu ook zal doen. Een belangrijke tekst voor mij persoonlijk is Jeremia 29:11 over de hoopvolle toekomst die God je wil bieden. Dat geeft zoveel rust, want er kan zoveel hectiek zijn in je leven en er kunnen drastische dingen plaatsvinden.’

Laatste wens

Dwight ziet zijn talent als een cadeau van God en dat wil hij delen met anderen. Een bijzonder voorbeeld daarvan is dat hij na zijn rol in ‘The Passion’ een bericht kreeg van iemand die in een koor zong met een dame die op sterven lag. ‘Ze vertelde me dat deze vrouw zo geraakt was door het laatste nummer ‘Kan ik iets voor je doen’ dat ik zong. Het was alsof Jezus bij haar in de huiskamer naar binnen kwam en daardoor kreeg ze rust. Haar vraag was of ik een soort laatste wens in vervulling kon laten gaan door het lied nog een keer voor deze vrouw persoonlijk te zingen. Dat heb ik gedaan.’

Hoger doel

Na het overlijden heeft Dwight nog contact met het gezin. ‘Ze vertelden dat hetgeen ik die avond had gedaan zoveel impact had gehad op de familie dat ze mijn lied ook tijdens de begrafenisdienst hebben gespeeld. Dat zijn wel dingen die je raken, dat je een instrument bent in de handen van je hemelse Maker die daardoor mensen weet te bereiken. Hetgeen je doet, is misschien heel klein en simpel maar het kan een groot effect hebben. Ik vind het bijzonder dat het weinige dat ik heb, gebruikt kan worden voor een hoger doel. Weet je, het is maar een lied, een talent en er zijn veel meer mensen die kunnen zingen. Maar op een of andere manier word ik uitgekozen om mensen te raken waardoor ze -noem het- een godsbesef krijgen. Het idee krijgen dat er meer is.’

Ik ben een gewone jongen

Dwight Dissels over zijn afkomst

Brandstof

Dwight is ervan overtuigd dat de dingen die in je leven gebeuren, meewerken ten goede: ‘Dat wat ik heb meegemaakt, is als het ware de benzine en wordt gebruikt als brandstof om mij te brengen naar mijn bestemming. Voor mij is geloof geen religie maar een relatie die God met je wil. En daarin zit zoveel moois, zoveel liefde, de vervulling van je levensdoel.’ Door zijn deelname aan The Voice is zijn podium veranderd. Er gaan nu deuren open naar een groter seculier podium. Dwight: “Als je kijkt naar mensen in de Bijbel die impact hadden, dan was dat altijd voor een groter doel. Als ik zie hoe God mij het dat jaar op een platform heeft gezet met in feite zoveel aanzien, ik geloof niet dat dat zomaar is. Ik wil daarom mijn focus op God houden en Zijn leiding zoeken nu ik zoveel mensen kan bereiken.’ Lachend: ‘Los van het feit dat ik gewoon van Jezus hou!’

Gewone jongen

Ondanks alle faam die hij kreeg door ‘The Voice’ en ‘The Passion’ blijft Dwight Dissels met beide benen op de grond staan. Zijn motivatie wil hij zuiver houden. Dwight Dissels is een gewone jongen die midden in de wereld staat. Dwight: ‘Weet je, gaat het om gezien te worden of gebruik je je talent als tool? Ik heb m’n karakter mee denk ik, want ik ben een gewone jongen en ik weet waar ik vandaan kom. Wanneer ik kijk naar hoe Jezus omging met het leven, dan had Hij ook veel aanzien maar ging met gewone mensen om. Ik vind het nog steeds bijzonder dat ik als gewone jongen met een talent deze aandacht kreeg en daardoor mijn verhaal mag vertellen. En daardoor krijgt God de eer weer terug!’

(Foto: Jasper Suyk)

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan