Home Kijk & Lees Jeremiah Pelatja: ‘Vanaf dat moment wist ik: Jezus leeft!’

Jeremiah Pelatja: ‘Vanaf dat moment wist ik: Jezus leeft!’

Jeremiah Pelatja heeft een heftige voorgeschiedenis. Doordat zijn vader een moeilijke jeugd had, was deze niet altijd in staat de liefde te geven die Jeremiah nodig had. Vaak was hij afwezig en als hij er wel was, was hij onvoorspelbaar, aldus Jeremiah. Hij vervolgt: ‘Ik zocht erkenning van hem, respect en liefde. Daarnaast miste ik ook de goede gesprekken en begeleiding.’

Al snel kwam Jeremiah op het criminele pad. Hij overviel een winkelier en mishandelde deze. Jeremiah: ‘Hij had mijn vader beledigd en dat ik hem mishandelde was voor mij gerechtigheid. Maar ik sloeg door, er zat zoveel woede in me, dat ik niet ophield met slaan.’

Hij werd tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Toen hij vrijkwam, had hij geen plannen zijn leven te beteren. Jeremiah: ‘Ik hield mezelf voor dat ik niet anders kon dan opnieuw de criminaliteit ingaan. Ik dacht dat ik mijn eigen geluk moest creëren. Dat heeft mij doen besluiten drugs te handelen in Zuid-Amerika. Ik werkte samen met mensen die daar veel geld verdienden. Ik had geen medelijden met mezelf of met anderen. Ik had een zieke geest. Er zat een duister iets in mij waardoor ik het kon rechtvaardigen. Ik leefde voor mezelf, mijn hart was van steen.’

Ik had een zieke geest

Jeremiah Pelatja - zat in de onderwereld

God grijpt in

Op een nacht kreeg Jeremiah een droom. ‘In die droom zag ik mezelf en ik zag dat ik bezeten was. Ik dacht dat het allemaal wel meeviel met me, maar ik was echt een slecht persoon. Dat begon ik toen te zien. In mijn droom riep ik Jezus aan. In het dagelijks leven stoorde ik me er altijd aan als iemand over Hem begon. Maar ik wist dat ik Hem moest aanroepen. Na mijn noodkreet ervaarde ik Zijn aanwezigheid zo erg, dat ik begon te bidden. Het was alsof God zelf tegen me zei: Of je bent voor Mij of je bent tegen Mij. Ik was gelijk overtuigd van Zijn bestaan. Vanaf dat moment wist ik: Jezus leeft.

Ik stopte radicaal met mijn criminele activiteiten. Ik dacht: als dat me mijn leven kost, ga ik naar de hemel. Ik was een nieuw mens geworden. De haat was weg, ik keek totaal anders naar het leven. Ik kon weer liefhebben.’

Vandaag de dag geeft Jeremiah voorlichting op scholen en vertelt hij hoe zijn leven radicaal is veranderd. Daarnaast werkt hij in een boxclub ‘fight with faith’. Jeremiah: ‘Na het boksen, ga ik een kopje koffiedrinken met de jongens en praten we over hedendaagse dingen waar ze mee kunnen worstelen. Daar komen hele mooie gesprekken uit voort.’

Het levensverhaal van Jeremiah is te lezen in zijn boek ‘Monster vs Lam’, te bestellen via: pelatja.nl

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan