Home Kijk & lees Ex-crimineel Vincent: ‘God zelf stond op mij te wachten’

Ex-crimineel Vincent: ‘God zelf stond op mij te wachten’

Het is Kerstmis! Liza Prins en Vincent zijn betrokken bij het Leger des Heils en vertellen op deze eerste kerstdag over het werk dat God in hun leven gedaan heeft. Vincent was een draaideurcrimineel die opgroeide zonder vader. Hij belandde telkens weer in de gevangenis vanwege zijn criminele activiteiten: ‘Als de politie mij aansprak dan stopte ik gelijk. Ik ging graag naar de gevangenis, dan had ik tenminste weer structuur in mijn leven.’

Op een gegeven moment krijgt Vincent de behoefte om de Bijbel open te slaan, hij zit er dan flink doorheen en zijn trots heeft in de gevangenis toch flinke deuken opgelopen. ‘Ik heb altijd gedacht: Jezus is niet voor mij, God is niet voor mij want daar heb ik veel te veel voor uitgehaald. Maar toen kwam ik bij Lukas 15 terecht, daarin gaat het over de verloren zoon. Ik las het en dacht eerst dat het over onze eigen vaders ging. Nou dat is dan hartstikke mooi dat die man in het verhaal zo’n vader heeft gehad, denk je dan. Maar toen kreeg ik het inzicht dat God het zelf is die op mij stond te wachten. Toen is er bij mij heel veel veranderd’, zegt Vincent geëmotioneerd.

Toneel spelen

Vincent vertelt verder: ‘Op dat moment voelde ik mij verslagen. Ik ben op mijn knieën gegaan en heb heel veel gehuild. Er is heel veel ellende, trots en twijfel uit mij gekomen en er is iets heel zachts voor in de plaats gestopt. Van het ene op het andere moment gaf ik niet meer om materiële dingen. Ik sprak opeens met iedereen in de gevangenis. Daarvoor was ik heel erg op mijzelf want ik deed heel erg mijn best om zo stoer mogelijk over te komen. Maar van binnen was ik heel zwak, ik was geen vechter of iets. Dus ik heb eigenlijk dertig jaar lang toneelgespeeld. Maar na deze aanraking van God was ik voor het eerst in mijn leven mezelf.’

Het is belangrijk je toekomst niet te laten bepalen door je verleden

Liza Prins

Stralen

Liza Prins zit naast Vincent aan tafel, zij is werkbegeleider bij ‘50/50 Food’, een keuken waar cliënten van het Leger des Heils werken. Ze verzorgen er samen het eten voor de verschillende locaties. Presentator Jan van den Bosch merkt op dat Liza straalt wanneer ze het over haar werk heeft. Liza vertelt: ‘Ik straal omdat ik dit werk mag doen. Volgens mij kun je dit ook alleen maar doen met heel je hart, en daar word ik blij van. Kijken waar de gaven van mensen liggen, ondanks dat het leven soms tegenzit en je op de knieën dwingt. Het is belangrijk om je toekomst niet te laten bepalen door je verleden. Daarom geloof ik in liefde en het teruggeven daarvan door middel van dit werk.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan