Home Kijk & Lees Elvis E: ‘Toen ik geen vader meer had, was God een Vader voor mij’

Elvis E: ‘Toen ik geen vader meer had, was God een Vader voor mij’

Het levensverhaal van zanger Elvis E is bijzonder. Elvis E was een van de muzikale gasten bij Hour of Power LIVE. Jan van den Bosch gaat in gesprek met hem en ze blikken terug.

Elvis E wordt in Nigeria geboren als prins binnen een rijke en vorstelijke familie. ‘Ik kom uit Benin City, het is een stam van edelen en wordt gezien als een koninkrijk. Mijn vader komt uit een cultuur waarbinnen je meerdere vrouwen mag hebben als je dat kunt betalen. Bij zijn eerste vrouw kreeg hij eerst drie dochters. Toen besloot hij nog een vrouw te trouwen want een zoon is in onze cultuur heel belangrijk. Maar na mijn derde zus kreeg hij vervolgens wel vijf jongens waarvan ik de vijfde was. Ik ben dus het achtste kind van mijn moeder en het dertiende van mijn vader.’

Van rijk naar arm

Maar als Elvis E acht jaar oud is, overlijdt zijn vader, die een hoge ambtenaar was, en belandt hij in een situatie van bittere armoede. ‘Daarvoor ging alles goed maar ons leven ging echt van 100 naar 0. We moesten het huis uit omdat de oudste zoon de positie van zijn vader overneemt. We hadden geen plafond, ramen, geen keuken en geen wc. Het was dus behoorlijk heftig. Van een luxe leven naar een leven met dierlijke omstandigheden. Dat vond ik echt heel moeilijk moet ik zeggen.’

Toen mijn vader overleed, moesten we ons huis uit

Zanger Elvis E over moeilijke periode in zijn leven

Studeren

Zijn moeder weet de eindjes toch voldoende aan elkaar te knopen om haar gezin te verzorgen. Ze wil dat Elvis gaat studeren om iets van zijn leven te maken. ‘Ik mocht wel muziek maken maar niet te lang, omdat ik dan niet genoeg kon leren. Maar ik maakte dagelijks van zes uur ‘s ochtends tot twee uur ‘s middags muziek. Mijn moeder probeerde daarom de oplader van mijn elektrische piano te verstoppen, maar ik ging direct naar de kerk om daar een andere oplader te halen. Toen heeft ze het maar opgegeven’, vertelt Elvis met een lach.

Ontdekking van Elvis E

Op een dag zingt Elvis onbevangen in zijn huis. Zijn nicht, die even verderop woont, hoort hem zingen en is verbaasd over de pracht ervan. ‘Ik zong een nummer van Whitney Houston. Ik was een jaar of twaalf en kon heel hoog zingen. Ze geloofde het eerst niet maar ik bewees het door opnieuw voor haar te zingen. Vervolgens haalde ze er een aantal mensen bij en vroeg of ik voor wat geld nogmaals wilde zingen. Toen wist ik dat ik er geld mee kon gaan verdienen en dat zette bij mij wel een bepaalde knop om.’

Droom

Niet veel later krijgt Elvis E een droom. ‘Ik droomde en zag daarin hele grote letters die het woord ‘Amsterdam’ vormden. Toevallig hing er op mijn kamer ook een afbeelding waar Amsterdam op stond. Ik vroeg aan mijn neef wat Amsterdam precies was. Hij wist het eigenlijk ook niet maar wilde een beetje stoer doen en zei dat het in Duitsland lag. Dat onthield ik. Uiteindelijk ging ik voor mijn muziekcarrière verhuizen naar Lagos. Ik werd ontdekt door een Nederlander uit Amsterdam. Toen legde ik weer de link met mijn droom. Hij kreeg door gebed een bevestiging dat hij mij naar Nederland moest brengen. Binnen een paar maanden kreeg ik een visum en een vliegticket. Ik vond het heel spannend en het was echt een cultuurshock. Ik vond alles hier zo mooi en schoon. Ik vroeg mij constant af waar al het zand van de aarde gebleven was.’

Geloof in God

Zijn geloof in God betekent alles voor Elvis E. ‘God is alles. Ook toen ik geen vader meer had was God een Vader voor mij. God kan dus zo’n gat in je leven vullen. Er is niks zonder God. Het kan soms ook allemaal slecht lijken. Maar God laat alles meewerken ten goede, zegt de Bijbel. Ik heb soms ook vragen, ik ben ook mens. Maar als ik het niet meer weet dan kom ik toch telkens weer bij Hem uit”, vertelt de zanger tot slot.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan