Home Kijk & Lees Acteur Emmanuel Ohene Boafo is gelovig

Acteur Emmanuel Ohene Boafo is gelovig

Emmanuel Ohene Boafo is een gelauwerde toneelspeler die vorig jaar de prestigieuze Louis d’Or won voor de meest indrukwekkende, dragende mannelijke acteursrol van het theaterseizoen. Hij vertelt in Hour of Power over zijn grote liefde voor acteren en over zijn geloof in God.

Rechtstreeks naar het interview

Emmanuel kreeg de Louis d’Or prijs voor de rol van Sea Wall in het gelijknamige theaterstuk. Hij speelt daarin de hoofdrol van een man die zich afvraagt waar God is in zijn leven. Emmanuel zelf twijfelt naar eigen zeggen niet aan het bestaan van God. ‘God heeft mij keuzes gegeven om naar links of naar rechts te gaan. Als ik er dan voor kies om naar links te gaan moet ik de consequenties van die keus dragen. Het is een zegen dat ik die keuze überhaupt kan maken.’

Gelovig

Emmanuel vertelt graag over zijn geloof aan een ieder die het maar horen wil. ‘Ik ben er trots op, ik wil dat de hele wereld erachter komt dat ik gelovig ben. Ik zie ook heel veel raakvlakken tussen het geloof en het theater. Net als dat je iedere zondag naar de kerk gaat, daar leef je van op. Dat is ook wat een theatervoorstelling teweeg kan brengen als het goed is, je maakt iets mee en je kan je herkennen in de verhalen die je hoort. Net als bij een preek op zondagochtend. Dat vind ik één van de mooiste dingen die er is, het vertellen van verhalen.’ Daarom zou Emmanuel Ohene Boafo heel graag de rol van Jezus willen spelen, mocht dat op zijn pad komen. ‘Oh ja! Ik word er helemaal enthousiast van. Dat is toch één van de grootste verhalen die er is. Als je dát mag doen, het is ergens ook wel angstaanjagend. Hij is alles wat goed is.’

Ik wil dat de hele wereld erachter komt dat ik gelovig ben

Acteur Emmanuel Ohene Boafo

Getuigenis

Emmanuel gaat naar een Ghanese kerk en geniet intens van de kerkdiensten daar. ‘Je hebt een kerkdienst van twee uur en door middel van liederen kun je elkaar daar ontmoeten. In het begin gaat dat rustig maar op een gegeven moment komen de worship songs, waarbij je God gaat aanbidden, daarna is er ook de mogelijkheid tot het geven van je getuigenis. Welk getuigenis ik zelf zou geven? Dat ik dankbaar ben voor mijn gezondheid en dat ik hier bij Hour of Power mag zitten. Mijn droom van het acteren is uitgekomen en God heeft echt laten zien dat Hij er is. Ik heb het echt aan Hem te danken.’ Emmanuels vader zag zijn droom niet zo zitten en daarom had de acteur dikwijls woordenwisselingen over zijn verlangen om full time toneelspeler te worden. ‘Het is toch één van de meest onzekere beroepen die er bestaan. Ik was geen lieverdje en wilde alles opgeven voor mijn droom, dan liepen we soms echt te schreeuwen tegen elkaar. Toen ik de Louis d’Or won zat mijn vader wel in de zaal en heb ik zijn invloed op mijn leven meegenomen in mijn toespraak.’

Alles begint met woorden

Tot slot deelt Emmanuel Ohene Boafo  zijn favoriete bijbeltekst. ‘Dat is Spreuken 18:21: “Op de tong liggen zowel dood als leven, wie aan één van beide de voorkeur geeft zal de vruchten daarvan plukken.” Dit is voor mij fundamenteel. Omdat ik het heel belangrijk vind wat mensen zeggen en doen. Al het onrecht dat er gebeurt begint ook met woorden. Omdat ik steeds heb gebeden en gesproken over mijn droom, het feit dat het dan allemaal gebeurt, dat we nu ook dit gesprek hebben, dat is groots. Als we gaan begrijpen hoeveel kracht die woorden hebben denk ik dat we andere woorden zullen gebruiken. Mijn wens is dan ook dat iedereen zal geloven dat Gods beloften uit zullen komen.’

Foto: Trouw

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan