Home Kijk & Lees Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier blijft zoeken

Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier blijft zoeken

'Ik ben ervan overtuigd dat er ergens in jezelf een soort goddelijke kern is die je kan naderen.' Thomas Quartier is de nieuwe theoloog des Vaderlands. Hij vertelde in Hour of Power over zijn levensopvatting, zijn ijdelheid en zijn continue zoektocht.

Rechtstreeks naar het interview

‘Ik begin altijd met het woord ‘zoeken’. Dat vind ik nog opener dan twijfel. Maar die twee woorden horen natuurlijk wel bij elkaar’, vertelt Quartier. ‘Wie nergens aan twijfelt, hoeft nergens meer naar te zoeken. Ik ben op zoek en hoop dat de rest van mijn leven ook te blijven doen. Je vindt wel antwoorden, maar nooit op een dusdanige manier dat het een antwoord is op al je vragen. Laat mij maar een vrager en zoeker blijven.’

 

IJdelheid

‘In je eigen innerlijk kan je de inspiratie vinden om de wereld beter te maken en liefde vinden voor mensen in je eigen omgeving, maar ook noodlijdende mensen.’ De monnik probeert daarbij een balans te vinden tussen het contemplatieve en het actieve in zijn werk. Nu hij Theoloog des Vaderlands is, staat Quartier veel in de schijnwerpers. Is hij dan ook ijdel? ‘Iedereen die veel in de publiciteit werkt, kan niet anders dan ook een bepaalde vorm van ijdelheid hebben. Iedereen die dat ontkent wantrouw ik. Een abt, nota bene een abt, zei mij ooit: “Hoed je voor de nederigen want dat zijn de ergsten.” Dat is een wat cynische uitspraak, maar er zit wel iets in. Natuurlijk vind ik het ook fijn om de dingen die ik doe om getuigenis af te leggen, goed te doen. Maar het is dus wel om getuigenis mee af te leggen. Soms vind je het toch wel fantastisch dat er zoveel aandacht voor is, daar is ook niks mis mee. Het zou verkeerd zijn als je daar ook niet van mag genieten.’

 

Ik geloof dat er in jezelf een soort goddelijke kern is die je kan naderen

Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier

Grootste verleiding

Volgens de monnik is zijn grootste verleiding om anderen zijn tempo en daadkracht op te leggen. ‘Het is voor mij een permanent gevecht om te kunnen accepteren dat mensen die meer tijd nodig hebben voor dezelfde producten dan ik, niet slechter zijn. Dat is mijn grootste verleiding, zo’n jaar als Theoloog des Vaderlands is daar niet echt goed voor. Dat mensen die vanuit hun kluis of monnikencel keer op keer naar buiten gaan, vind ik wel heel belangrijk.’

Twee keer per week bezoekt de theoloog des vaderlands Quartier zijn moeder, tussen alle bedrijvigheid door. ‘Ik probeer heel trouw te zijn in mijn keuzes en verplichtingen, maar als ze zouden zeggen dat dat niet meer kan dan zou ik zeggen dat ik niet anders kan. Ik ben voor een menselijk monnikendom. Het christelijk geloof is voor mij niet zomaar wat. Het is het doel van mijn zoeken waardoor ik zeker weet dat ik telkens weer een stukje vind. De apostel Thomas was de zoeker en twijfelaar die misschien wel de meest gelovige man van het hele Nieuwe Testament is. Omdat hij echt bij zijn geloof probeert te komen en door die twijfel tot de meest simpele en basale geloofsbelijdenis komt: “Mijn Heer en mijn God.” Dat is de zin die mij het meest raakt omdat hij zijn verscheurdheid en zijn teleurstelling niet uit de weg is gegaan. Daarom kan hij dat zeggen.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan