Home Kijk & Lees Gor Khatchikyan: ‘God heeft mij de kracht gegeven om op de been te blijven’

Gor Khatchikyan: ‘God heeft mij de kracht gegeven om op de been te blijven’

Begin april vertelde een bezorgde Gor Khatchikyan in de uitzending over zijn werk als arts op de Spoedeisende Hulp. Door het coronavirus konden hij en zijn collega’s de toestroom van zieke patiënten nauwelijks meer aan. Nu, een paar maanden later, blikt hij terug op die zware en onzekere periode: ‘Ik voel dat God mij de kracht heeft gegeven om op de been te blijven.’

De grootste drukte in het ziekenhuis lijkt nu voorbij maar Gor is waakzaam en vertelt dat hij helaas nog niet rustig aan kan doen. Khatchikyan: ‘Ik moet eerlijk zeggen dat de druk niet voorbij is omdat we nu de reguliere en achterstallige zorg aan het inhalen zijn. We moeten nu met alles aan de slag wat we al die tijd hebben laten liggen. We kunnen nog lang niet zeggen dat de druk weg is, dat is jammer.’

HIV

Gor was vorig jaar nog actief als arts in Afrika waar hij mensen behandelde met HIV en Aids. Ook daar was de kans op besmetting aanwezig, net als bij het coronavirus. Dokter Gor vertelt: ‘Het klinkt misschien een beetje raar maar ik keek om mij heen, zag al die ellende en zei: “Heer het ziet eruit alsof U hulp kunt gebruiken. Laat mij dan Uw handen en voeten zijn voor deze mensen maar bescherm mij alstublieft voor dit kwaad”. We zijn nu eenmaal heel kwetsbaar en de wereld waarin wij leven is heel kwetsbaar.’

Nederland dankjewel. Dankjewel dat je bereid was om een prijs te betalen.

Energie

Ook al kan Gor niet iedereen redden, hij probeert mensen die zijn opgegeven alsnog te helpen om waardig te sterven. Khatchikyan: ‘Ik heb mij er vooral op gefocust om in elke situatie, hoe erg die ook is, te proberen om het beste, meest menselijke en waardige einde aan mensen te kunnen geven. Daarin zie ik wel de hand van God dat Hij ons de kracht en de energie geeft. Dat ik ondanks mijn werk en de vele dingen die ik ernaast heb gedaan mij toch topfit voel, is daar een goed voorbeeld van. Hij tilt mij boven mijn eigen kracht uit, dat is wat mij op de been heeft gehouden.’

Nederland bedankt

Tot slot richt de arts zich ook nog tot het Nederlandse volk met een bijzondere boodschap. Gor: ‘Nederland dankjewel. Dankjewel dat je bereid was om een prijs te betalen. Het feit dat zoveel mensen, in zo’n korte tijd, heel veel werk hebben verzet, dat is echt iets om trots op te zijn. Dat betekent dus ook dat we heel erg weerbaar en wendbaar zijn als samenleving. Dat vond ik heel mooi om te zien. Ten tweede: vergeef het ons. Want ook in de meningen die we gevormd hebben, hebben we fouten gemaakt. Als medici, politici en RIVM. Dus laten we vergevingsgezind zijn naar elkaar. Laten we vanaf dit punt weer gaan opbouwen. Want Nederlanders zijn mensen die vaak hebben opgebouwd. Ik geloof dat we dit land weer verder kunnen brengen. Laten we samen de schouders eronder zetten! Ik heb hier de afgelopen tijd veel voorbeelden van gezien, ik hoop dat we dat vast kunnen houden!’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan