Home Kijk & Lees Antoine Bodar openhartig over worsteling met depressieve aanleg

Antoine Bodar openhartig over worsteling met depressieve aanleg

Antoine Bodar is priester en hoogleraar, schrijver van boeken over cultuur en christendom en programmamaker bij radio en televisie. Hij staat erom bekend dat hij niet schroomt de zaken bij de naam te noemen. ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel. Het helder spreken heeft een bepaalde mate van moed, daar krijg je ook klappen mee. Ik krijg liever klappen dan dat ik niet meer helder spreek. Ik hou ervan om gewoon te zeggen wat ik vind en als ik dacht dat ik het niet beter zou weten, zou ik het niet zeggen’, aldus Bodar.

Antoine was 21 jaar toen zijn depressie een ernstige vorm aannam. Hij deed zelfs een zelfmoordpoging. Antoine: ‘Het was in een periode in mijn leven dat ik mijn priesterroeping had opgegeven door de chaos in de kerk. Ik was ook van school gestuurd. Het was een opstapeling van negatieve dingen. Ik zag het hele leven niet meer zitten. Ik heb ermee om moeten leren omgaan, dan is het vol te houden. Ik denk dat ik daarin niet de enige ben. Daarom geef ik ook openheid van zaken.’

Ik zag het hele leven niet meer zitten

Antoine Bodar - priester en hoogleraar

Over zijn jeugd zegt Bodar: ‘Ik had een stille, afwezige vader. Mijn moeder was een kordate dame die vond dat ik anders moest zijn dan ik was. Na mijn zelfmoordpoging zei ze: ‘Wat heb je ons toch aangedaan.’ De huisarts zei overigens: ‘Wat ben je laf’. Dat vind ik beide niet echt helpende opmerkingen. Mijn tante, de zus van mijn vader, heeft me opgevangen in die tijd. Ik heb er een jaar over gedaan om weer een beetje zin in het leven te krijgen. Het is voor mij belangrijk dat het leven zin heeft. Dat het leuk is, is niet belangrijk, maar de zin is wezenlijk. De wil van het leven is dat wij Gods wil doen en zo mogelijk Gods instrument worden. Ik doe daar een poging toe.’

Op latere leeftijd werd Antoine opnieuw depressief. ‘Bij de eerste depressie was ik God min of meer kwijtgeraakt in de crisis van het leven. Mijn tweede depressie duurde lang, wel drie tot vier jaar. Maar ik leefde zo intens met God dat ik het niet in mijn hoofd durfde te halen om mijn leven te beëindigen. Daarnaast kon ik die neiging goed tegenhouden omdat ik veel verantwoordelijkheid draag. Je kunt heel intens met God leven, ook als je depressief bent.

Bodar schreef het boek ‘Droef gemoed’, waarin hij over zijn depressie vertelt.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan