Home Kijk & Lees Elizabeth Lopez winnares ‘Heel Holland Bakt’

Elizabeth Lopez winnares ‘Heel Holland Bakt’

Afgelopen najaar won Elizabeth Lopez 'Heel Holland Bakt'. De altijd lachende Arubaanse vertelt dat het haar niet altijd voor de wind ging maar wel haar geloof in God heeft gehouden.

Rechtstreeks naar het interview

De winnares van ‘Heel Holland Bakt’ heeft natuurlijk een heerlijke eigen creatie meegenomen naar de uitzending, die met veel genoegen door presentator Jan van den Bosch genuttigd wordt. ‘Ben jij nou altijd zo enthousiast?’, vraagt hij haar. ‘Ja altijd’, antwoordt de meesterbakker. ‘Ik heb duizend redenen om dankbaar te zijn. Ik probeer een leven te leven waarin ik mij bewust ben van elke seconde.’

Bakken maar

Ze werd door haar collega’s opgegeven voor de bakwedstrijd ‘Heel Holland Bakt’. ‘Ze waren er van overtuigd dat ik kon winnen en ik besloot het avontuur aan te gaan. Ongeveer 550 mensen hadden zich opgegeven en ik werd geselecteerd. Het mooie van ‘Heel Holland Bakt’ vind ik het familie zijn, de groep mensen die bij elkaar komt en dezelfde passie deelt als jij. Ongeacht achtergrond en wie je bent. Je wordt als het ware één.’

Elizabeth Lopez komt uit een gezin met drie zussen en een alleenstaande moeder. Mijn vader stierf op jonge leeftijd, mijn moeder moest vier dames alleen opvoeden. Ze was echt een goede mama in de zin dat ze ons stimuleerde om hard te werken om vooruit te komen. Ik heb echt heel veel aan haar te danken. Zij is mijn idool. Samen met haar in de keuken staan is mijn mooiste herinnering. Mijn moeder moest altijd hard werken maar de momenten dat ik samen kon zijn met haar waren de momenten dat we samen in de keuken stonden’, vertelt Elizabeth met tranen in haar ogen.

Wonderen

Voor Elizabeth was het ‘een wonder’ dat ze ‘Heel Holland Bakt’ won. ‘Ik heb heel veel wonderen meegemaakt in mijn leven. Ik heb tijden meegemaakt waarin het minder goed ging. Ik was een jonge moeder en had het financieel niet breed. Ik studeerde en was nieuw in Nederland. Het dieptepunt kwam toen we op een dag geen eten meer hadden om klaar te maken. Ik ging in de keuken staan en keek naar boven: Here U heeft gezegd dat U altijd zal voorzien. Ik was bang dat ik mijn kinderen de volgende dag niks mee kon geven naar school.’

Tas met eten

‘Die avond was er een gebedsdienst in de kerk. Er kwam iemand naar mij toe met een tasje voor eten dat ik mee mocht nemen. Ik had er helemaal niet om gevraagd aan hen, want vaak schaam je jezelf ook om dat aan te geven. Het eerste wat ik in de kast met eten zag liggen, was een pakje met brood dat je zelf kunt maken en dat was nog niet alles. Toen ik naar de metro liep kwam er nog een zuster achter mij aan die riep: “Elizabeth! Wacht even, ik heb nog wat voor je.” Hier komt het wonder, gisteren had haar bazin een feest gegeven en er was nog heel veel eten over. Toen had ze aan ons gedacht. Dus ik kreeg brood om te bakken en eten dat al klaar was gemaakt. Zonder dat ik het aan mensen hoefde te vragen.’

 

Dankbaar

Ook nu nog gebeuren er dagelijks wonderen in het leven van de winnares van ‘Heel Holland Bakt’. ‘Elke dag, elke dag. Soms denkt men moeilijk over een wonder. Maar het is een wonder dat je vanochtend wakker bent geworden. Er zijn mensen die in hun slaap overlijden. Ik denk elke dag: dankjewel Heer, ik ben er weer. Soms help ik het mezelf herinneren en zeg ik: “Denk erom Elizabeth, je hebt zoveel om dankbaar voor te zijn.”‘

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan