Home Kijk & Lees De Syrische Daniël moet vluchten voor familie en IS

De Syrische Daniël moet vluchten voor familie en IS

Daniël Veurink is een Syrische bootvluchteling die niet alleen moest vluchten voor IS, maar ook voor zijn familie. Op zijn 11e vlucht hij weg van zijn familie omdat hij de doodstraf heeft gekregen van zijn vader, een vooraanstaand imam, omdat hij twijfelt aan het geloof dat hem is meegegeven. Na veel omzwervingen komt hij terecht in Europa.

Rechtstreeks naar het interview

Het is een aangrijpend levensverhaal van de Syrische Mohammed die nu Daniël heet. Net als de bijbelse figuur Daniël werd hij ook als het ware voor de leeuwen gegooid toen zijn vader hem als straf vastbond aan een stoel. Hij hoopte dat zijn zoon tot inkeer zou komen. Maar dat gebeurde niet. Daniël: ‘Ik zat vastgebonden aan een stoel op het dak maar ik kon opeens mijn handen losmaken en toen ben ik gevlucht vanuit Damascus.’

I.S.

Veurink slaapt vervolgens zes maanden onder een brug en doet allerlei klusjes om aan geld te komen zodat hij kan eten. ‘Ik moest overleven. Mijn droom was om een veilig en vredig leven te leiden, zonder angst’, zegt Daniël. Maar naast dat de Syrische Daniël moet vluchten voor zijn familie, zit ook IS hem op de hielen. ‘Ik moest vluchten voor IS, die Aleppo vernietigde. Gelukkig was er iemand die zich om mij bekommerd en we zijn teruggegaan naar Damascus.’

Bootvluchteling

Hij wordt een van de vele bootvluchtelingen wanneer hij vanuit Syrië per boot vertrekt en heel lang op zee dobbert, op zoek naar een betere toekomst. Opmerkelijk genoeg vlucht zijn vader met hem mee naar Europa. Die is via allerlei wegen met dezelfde mensen in contact gekomen om de oversteek te maken. ‘Op de dag dat ik moest vluchten ben, ik gaan zoeken welk land het beste onderwijs had. Dat was Nederland dus daar viel toen mijn keus op. Onderweg hadden we geen benzine meer. We dreven rond totdat de politie van Griekenland ons kwam redden. Ik was niet bang, want ik had toch niks te verliezen.’

Asielzoekerscentrum

Na een lange tocht komt Daniël terecht in een asielzoekerscentrum in Nederland. ‘Dat was de meest eenzame tijd voor mij. Ik sliep met mijn biologische vader op één kamer. Vaak zeiden we geen woord tegen elkaar. Ik gun niemand het gevoel van te moeten vluchten. Het is voor mij daarom wel moeilijk om mij te verplaatsen in mensen die zeggen dat ik hier niet mag zijn.’

Een nieuwe naam

Waarom heeft Veurink uiteindelijk gekozen om de naam Daniël aan te nemen? ‘Daniël  in de Bijbel moest ook vluchten. Hij heeft een beetje hetzelfde verhaal meegemaakt als ik: hij moest een nieuwe taal leren en inburgeren en ook hij kreeg een nieuwe naam. Net als Daniël voelde ik mij ook voor de leeuwen gegooid  toen ik op mijn elfde moest vluchten voor mijn familie en daarna de boot moest nemen om te vluchten voor IS.’

Boek

Veurink oefent vervolgens hard in het AZC om Nederlands te leren. Daarnaast wil hij de taal ook graag in de praktijk brengen en komt hij in contact met een Nederlands gezin. Ze zijn christen maar dringen Daniël niets op. Hij voelt zich bij hen als kind aan huis. ‘Op een gegeven moment kwam ik vaak bij dat gezin, wat nu mijn ouders zijn. Na met hen op vakantie te zijn geweest, ging ik bij hen wonen.’ Dan geeft zijn Nederlandse moeder hem een boek met de titel: ‘Ik zocht Allah maar ik vond Jezus’. Het gaat over iemand die Jezus vond nadat hij ernstig op zoek was naar Allah. Hij vindt dat hij daarover aan mensen moet vertellen. Dat staat Daniël tegen en hij stopt met lezen.

Ik heb Jezus echt ontmoet

Daniël Veurink

Ontmoeting met Jezus

‘Ik was boos en wilde het niet aannemen omdat ik dan het evangelie zou moeten vertellen aan anderen. Die nacht kwam ik in contact met Jezus. Ik heb Hem toen echt ontmoet. Terwijl ik boos en verdrietig was, kwam Jezus en zei tegen mij: ‘Kom aan tafel’. Hij pakte de Bijbel en begon te vertellen wat Hij allemaal in mijn leven had gedaan. Hoe Hij mij had beschermd toen IS kwam, toen ik in de boot zat en toen mijn vader mij vastbond aan de stoel, tot aan het moment dat hij mij in contact bracht met mijn Nederlandse ouders.’ Daarna laat Jezus hem Exodus 34:6 lezen, vertelt Daniël. Het gaat erover dat God genadig en barmhartig is. ‘Toen heeft Jezus Psalm 134 voor mij gezongen: ‘Ik kijk op naar de bergen, waar komt mijn hulp vandaan?’ Hij zei mij te willen beschermen en altijd bij mij te blijven.’

God is liefde

Daniël zegt vol overtuiging: ‘God is liefde. Ik ben iedere keer weer zo onder de indruk dat God zich op die manier openbaarde aan mij. Ik gun dat iedereen!’ De dag erop laat Veurink zich meteen dopen, want hij wil niets anders meer dan bij Jezus horen. ‘Hij is voor mij de bron van de liefde. Als iemand zoals Jezus naar de aarde komt omdat Hij wil dat de hel leeg blijft en dat de hemel gevuld mag worden, dan is dat zo bijzonder. Hij gaf de hemel op en koos om te lijden voor ons.’

Daniël maakt onderdeel uit van de organisatie We Move, die jongeren activeert om Jezus te volgen.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan