Home Kijk & Lees Voelt Evelyn Koelewijn zich gehandicapt?

Voelt Evelyn Koelewijn zich gehandicapt?

Evelyn Koelewijn blijkt bij haar geboorte niet te ademenen. Ze wordt drie keer gereanimeerd en overleeft het voorval, maar houdt er door zuurstoftekort cerebrale parese aan over, wat inhoudt dat ze moeilijk kan praten en lopen. Het levert haar veel afwijzing en vreemde blikken op. Evelyn krijgt het stempeltje 'gehandicapt'.

Rechtstreeks naar het interview

Bij Hour of Power vertelt Evelyn Koelewijn hoe haar gevoel van eigenwaarde – ondanks dat ze zogenoemd ‘gehandicapt’ is –  inmiddels enorm verbeterd is en welke rol God daarin gespeeld heeft. Inmiddels geeft ze zelfs inspirerende TED-talks, maar het begin van haar sociale leven was moeilijk, vertelt ze. ‘Ik werd als enig kind door liefde omringt in de eerste jaren van mijn leven. Maar toen ik op de basisschool kwam, merkte ik dat kinderen mij uitlachten, ik werd heel mijn schooltijd gepest. Een ambulant begeleidster wist daar wel raad mee. Het was tijd dat ik de waarheid hoorde. Ze ging op haar hurken zitten en zei heel duidelijk: ‘Jij bent gehandicapt.’ Ik barstte in tranen uit. Het was een klap in mijn gezicht. Ik wist op de één of andere manier ook wat het inhield. Het was een hele schok.’

Ik heb wel heel lang gedacht dat God een foutje had gemaakt toen Hij mij schiep

Evelyn Koelewijn over cerebrale parese

Gehandicapt

Tegenwoordig heeft Evelyn niet meer het idee dat mensen haar vreemd aankijken omdat ze cerebrale parese heeft. ‘Ik denk dat dit komt omdat ik mezelf omarmd heb zoals ik ben en ik denk dat ik dit ook uitstraal. Ik ben nooit boos geweest op God, maar ik heb weleens gedacht dat God een foutje had gemaakt toen Hij mij schiep. Als je denkt dat je een foutje bent dan ervaar je ook dat je geen doel hebt in deze wereld.’

Bewijsdrang

Toch ervaart Evelyn een enorme bewijsdrang tijdens haar schooltijd om aan mensen te laten zien dat ze dingen wel kan. ‘Ik wilde iedereen wel graag een poepie laten ruiken, zeg maar. Ergens had ik tijdens mijn schooltijd ook de hoop in mij dat de volwassenwereld beter zou zijn. Die wereld is eigenlijk net zo hard en net zo naar als mijn schooltijd maar het grote verschil is wel dat je eigen keuzes kan maken. Je kan kiezen met wie je omgaat en met wie je je omringt.’ Het is opvallend dat Evelyn haar cerebrale parese niet benoemd als gehandicapt. Evelyn: ‘Ik heb ontdekt dat ik niet alleen mijn imperfectie moet omarmen maar deze zelfs in kan zetten als kracht.’

Evelyn, jij bent hier om de mensen te laten zien hoe mooi het is om puur te zijn

Gods woorden voor Evelyn

Vriendschap

Tijdens haar studie aan de Christelijk Hogeschool in Ede krijgt ze voor het eerst echte vriendinnen. ‘Dat was heel mooi en heel bijzonder. Ik begreep alleen niet zo goed waarom ze met mij om wilden gaan. Ik bleef soms het gevoel houden dat zij zichzelf opofferden om met mij om te gaan. Maar toen ik de stem van God hoorde veranderde dat. Toen ik net 27 was geworden, zat ik in de tuin mijn leven en eigenwaarde te overdenken. Plotseling hoorde ik een stem zeggen: “Evelyn, jij bent hier om de mensen te laten zien hoe mooi het is om puur te zijn.” Dit voelde als zo’n diepe waarheid en ik wist gewoon dat God dit zei. Hoe ik dat zo zeker wist? Dat is een lastig vraag. Het is een innerlijk weten denk ik.’

Kantelpunt

Deze gebeurtenis in de tuin is een enorm kantelpunt in haar leven. Ze was daarvoor namelijk dikwijls teneergeslagen en licht depressief en zag zichzelf toch als gehandicapt omdat ze ooit dat stempel had gekregen. ‘Na deze woorden heb ik dat nooit meer gehad. Omdat ik gewoon weet dat er een doel in mijn leven is. Elke morgen als ik wakker word denk ik: ik ben er nog dus dat doel is er ook nog.’

Evelyn Koelewijn is nu schrijfster, spreekster en coach. Zo ze schreef ze het boek ‘Maak van imperfectie je kracht’, over haar leven en de huidige invulling ervan. ‘Ik hoop echt dat mensen meenemen dat alles wat hen qua imperfecties tegen lijkt te houden niet het einde van hun verhaal hoeft te zijn. Wat voor jou onmogelijk lijkt, is voor God mogelijk. Hij kan van je imperfectie je kracht maken.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan