Home De wedloop van geloofshelden

Opening

 

Een Amerikaanse tv-kerkdienst als het gezicht en de stem van positief christendom.

 

Samenzang – Joyful, Joyful

 

Vreugde, vreugde, louter vreugde is bij U van eeuwigheid. Schepper, die ‘t heelal verheugt en bron Van eeuw’ge vreugde zijt. Gij, die woont in licht en luister drijf de schaduwen uiteen hij, die zoekend Doolt in ‘t duister vindt het licht bij U alleen. Amen! Amen! Amen!

 

 

Welkomstwoord

Door Bobby Schuller

 

Goeiemorgen. U heeft een geweldige dag gekozen om naar de kerk te komen. En wie naar ons kijkt via de tv: U heeft een goede keus gemaakt. We hebben vanmorgen iets ongelofelijks voor u. Daar hebben we het zo over. Denk eraan: Dit is de dag die God heeft gemaakt. Laten we ons erover ver-heugen. Geef de mensen rondom een warme handdruk en zeg: God houdt van u en ik ook. Laten we bidden.

 

Gebed

 

Heer, dank U dat U ons hierheen geroepen hebt. Er zijn hier mensen uit de hele wereld. Met muziek, zang en woorden willen we U eren en danken voor Jezus, die alle dingen goed maakt. In zijn naam bidden wij dit. Amen.

 

Samenzang “My Hope is Built on Nothing Less”

 

Ik heb mijn hoop alleen gebouwd op Gods rechtvaardigheid en trouw ‘k vertrouw niet meer op schone Faam maar leun alleen op Jezus’ naam Christus de Rots, mijn vast bestaan elk andere grond zal ooit Vergaan elk andere grond zal ooit vergaan bedekt het duister mijn gezicht ik blijf op zijn genâ gericht

Bij harde wind en stormgetij mijn rots en anker, dat blijft Hij Christus de Rots, mijn vast bestaan elk Andere grond zal ooit vergaan elk andere grond zal ooit vergaan amen

 

Schriftlezing – Psalm 27

door Bill Bennett

 

Luister naar deze woorden uit Psalm 27: De Heer is mijn licht, mijn behoud, wie zou ik vrezen? Bij de Heer is mijn leven veilig, voor wie zou ik bang zijn? Ik vraag aan de Heer één ding, het enige wat ik  verlang: Wonen in het huis van de Heer alle dagen van mijn leven om de liefde van de Heer te aan-schouwen, Hem te ontmoeten in zijn tempel. Wijs mij uw weg, Heer, leid mij op een effen pad. Be-scherm mij tegen mijn vijanden. Mag ik niet verwachten de goedheid van de Heer te zien in het land van de levenden? Zo luidt het Woord van de Heer.

 

 

Koor  “Love Divine, All Loves Excelling”

 

Liefde Gods, die elk beminnen hemelhoog te boven gaat kom in onze harten binnen met uw milde Overdaad Jezus, één en al ontferming daal vanuit de hoge neer met uw heerlijke bescherming in ons Bevend hart, o Heer God almachtig boven mate die zo nederig verscheen keer naar ons terug en laat Ons nooit meer, nooit meer hier alleen laat ons in de kerk U prijzen met uw heiligen omhoog tot in ‘s Hemels paradijzen wij U zien van oog tot oog wat Gij eenmaal bent begonnen o voltooi het, maak ons Rein tot de wereld is gewonnen en in U hersteld zal zijn tot wij eeuwig bij U wonen schrijdende van Licht tot licht leggend onze gouden kronen zingend voor uw aangezicht leggend onze gouden kronen Zingend voor uw aangezicht amen

 

Bobby bedankt het koor

 

Wauw, dat was schitterend. Bedankt, Crystal Cathedral-koor. Geweldig gedaan. Michael Skidgel, dank je wel. Dit voelt als een zegen. Klapt u nog maar even.

 

Interview –  Freddie Ravel en Verdine White

BS = Bobby Schuller/ FR = Freddie Ravel en VW = Verdine White

 

Interview

 

BS       Hallo Freddie. Dames en heren, Freddie Ravel is er weer. Of moet ik sir Freddie Ravel zeggen? Welke vrienden heb je vandaag meegebracht?

FR       Altijd weer fijn om hier te zijn, Bobby. Ik mag hier twee geweldige mensen aan jullie  voor-         stellen. De eerste is een levende legende. Eén van de beste bassisten ter wereld. Mijn vriend en collega van Earth Wind & Fire: Verdine White. Straks maak je kennis met de geweldige

Armand uit de Republiek Congo. Hij heeft een prachtig verhaal. waar jij zo over vertelt. Het        verbindende gegeven is en dat geldt voor iedereen dat we allemaal instrumenten van vrede

kunnen zijn. Zeker Verdine en Armand en alle muzikanten hier. Ieder mens kan, als hij de          juiste instelling heeft en een dienstbaar hart heeft, een instrument van vrede zijn.

BS       Amen. Dank je voor je komst. Jij ook, Verdine. Hoelang spelen jullie al samen?

VW      We kennen elkaar al 20 jaar en hebben een paar jaar samengewerkt. Mijn broer Maurice heeft

zijn eerste cd geproduceerd. Freddie heeft gespeeld met iedereen, van Sergio Mendez tot         Chick Corea. Het is een eer zijn beste vriend te mogen zijn. Fantastische vent.

BS       Bedankt dat jullie er allebei zijn. Nog één ding… Ik zeg niet wat een kaartje voor een concert      van hen normaal kost. Ze zijn hier uit liefde voor ons. Wij ervaren het als een grote zegen dat             we deze jongens en hun muziek in onze kerkdienst mogen opnemen. Het betekent heel veel     voor ons dat jullie dit voor ons doen. God zegene jullie. Dames en heren: Freddie Ravel en    vrienden.

 

Piano instrumentaal  – FREDDIE RAVEL – “Blissin’”

 

(stukje koor tijdens instrumental)

Hoger hoger wij vrezen niets want vreugde is hier er valt niet aan te twijfelen dit is pure verrukking er Valt niet aan te twijfelen dit is pure verrukking er valt niet aan te twijfelen dit is pure verrukking

 

Bobby Schuller bedankt Freddie Ravel en Verdine White

 

Geweldig, jongens. Bedankt. Heel erg boeiend om zo’n gestructureerd orkest samen te horen spelen met zulke vrije jazzmuzikanten. Blissin’, door Freddie, Verdine en vrienden, gearrangeerd door Marc Riley. We zijn jullie dankbaar voor deze muziek. Wat een zegen. Laten we nog eens voor hen applau-disseren.

 

 

 

 

 

 

 

 

INTERVIEW – ARMAND DIANGIENDA

BS: = BOBBY SCHULLER / AD: ARMAND DIANGIENDA

MFR: MARIE-FRANCE RAVEL 

 

Inleiding

 

Armand Diangienda komt uit de Democratische Republiek Congo. Zijn orkest is the Kimbanguist Orchestra. Armand heeft niet alleen zichzelf leren spelen, maar ook honderden anderen. Freddie Ravels vriend Ken Kragen, producer van We Are the World had het over Armand met Freddie. En nu is hij hier. Dames en heer, Armand Diangienda. Dag Armand. Freddie’s vrouw hier gaat tolken. Armand spreekt Frans, dus we doen het via haar.

 

Interview

 

BS       Je hebt het Kimbanguist Symphony Orchestra meegebracht. Je bouwt voort op de  nalaten-      schap van je grootvader, Simon Kimbangui. Wat is die nalatenschap?

AD/MFR           Wat mijn vader me heeft bijgebracht komt neer op drie hoofdpunten: Allereerst liefde                 voor je naaste.  Ontzag voor de Tien Geboden. Werk. Dat is de basis waarop de                       mensheid zich kan verenigen en in harmonie en liefde kan samenleven.

BS       En wat wil jij straks nalaten? Er is de erfenis van je grootvader . Wat wordt de jouwe?

AD/MFR           Ik zou het volgende willen nalaten: Liefde, want liefde is alles. Verdraagzaamheid                      jegens elkaar. Samen delen. Vergevingsgezindheid. Dat zijn de instrumenten die we

in ons leven moeten gebruiken om in liefde, harmonie en vrede met elkaar te kunnen                 leven.

BS       Wat veel mensen niet weten, is dat Armand’s grootvader een Congolese held was. Hij was        een soort Nelson Mandela die door de Belgen gevangen was gezet toen hij vocht voor vrede   en zo in Congo. van je grootvader geleid tot wat je nu doet met je orkest?

AD/MFR           Zijn werk is bedoeld als levensles voor iedereen. Dat we moeten geloven in wat we                   doen. Zeker als het ieder mens vreugde, vrede en liefde kan schenken.

BS       Hoe heb je het orkest bijeengebracht?

AD/MFR           Zijn vader stelde hem een keer voor dat hij een heel stel mensen zou uitnodigen om                  samen muziek te gaan maken. Ik wist niet goed waar ik ze moest vinden en hoe ik                     een orkest moest opzetten. Maar hij wist ze bijeen te brengen. Sommigen om een                     instrument te bespelen, anderen om te zingen. Het wonderlijke is dat hij zelf nooit echt

muziekonderricht heeft gehad. Hij heeft nooit les gehad en dat geldt voor al zijn                         muzikanten. Ze hebben geen van allen echt les gehad behalve van Armand. Het                       prachtige van deze mensen is dat ze veel geduld hebben met zichzelf en met elkaar                  en dat ze geloven in wat ze doen en in zichzelf.

BS       Schitterend.

AD/MFR           Dank je dat we hier mogen zijn.

BS       Jij ook bedankt, Armand, we zijn je dankbaar. En Marie-France Ravel: Dank je wel voor het       vertalen. En ze gaan nu voor ons spelen. Dames en heren, The Kimbanguist Band.

 

Gast orkest – KIMBANGUIST SYMPHONY ORCHESTRA – “Air (On the G-String)”

 

(donateursspot Tony Campolo)

Hour of Power kan bestaan doordat mensen als u bereid zijn maandelijks bij te dragen en ons zo in stand te houden. Hour of Power heeft geen multimiljonair die miljarden geeft om dit te maken. Gewone mensen als u en ik storten regelmatig hun bijdrage. Doet u het ook? Als dit programma u goed doet,

en vooral: Als u wilt dat het anderen ook goed doet wees dan een trouwe gever. Het is zaliger te geven dan te ontvangen.

 

PIANO/INST – FREDDIE RAVEL – “Sunny Side Up”

 

 

 

 

 

Preek – “Running with the Giants” De Wedloop van geloofshelden,

door John Maxwell

 

Hebreeën 11 is het hoofdstuk bij uitstek over het geloof. Het gaat over mannen en vrouwen met een sterk geloof en vertrouwen in God en moedigt ons in feite aan een voorbeeld aan hen te nemen. En als je hoofdstuk 12, de eerste drie verzen leest besef je plotseling dat die grote geloofshelden in het publiek zitten. Ze zitten op de tribune en Hebreeën zegt: Als wij onze wedstrijd lopen juichen ze voor ons. Mannen en vrouwen die sterk waren in het geloof juichen nu voor u en voor mij, ze moedigen ons aan bij onze wedloop. In feite wordt er gezegd: Hou uw blik gericht op Jezus die model staat voor hoe je die wedstrijd moet lopen. En kijk naar het publiek, dat u aanmoedigt tijdens de wedstrijd. Een paar jaar geleden, toen ik die tekst bestudeerde realiseerde ik me opeens dat die mensen op de tribune die grote pioniers van het geloof, die veteranen dat die al juichend iets tegen ons zeggen. Maar als er ergens duizenden mensen juichen kan je niet de stem van één bepaald persoon eruit lichten. Ik ging ze bestuderen, die grote mannen en vrouwen en ik dacht: Als ik hun leven kon samenvatten in één regel één uitspraak of één zin wat zouden ze dan tot mij zeggen en tot u? De Wedloop van Geloofshelden, dat dr. Schuller noemde heb ik geschreven vanuit dat idee. Ik voer in m’n boek tien personen op die een ronde met u mee rennen en iets tegen u zeggen dat u bemoedigt in uw geloof en u helpt de wedstrijd uit te lopen. Om ons te onderrichten, te inspireren en aan te moedigen laat ik drie van deze grote mannen en vrouwen van de tribune komen en een ronde met u mee rennen. Ze zouden dit tegen u zeggen. Laten we eerst Noach van de tribune laten komen. Als Noach de baan op kwam en één ronde met u mee zou lopen weet ik precies wat hij tegen u en tegen mij zou zeggen. Hij zou zeggen: ‘Eén persoon kan dingen veranderen.’ Hij zou zeggen: Voel je gesterkt, want jij kunt dingen veranderen. Ik weet dat Noach dat zou zeggen want zo is zijn leven samen te vatten. De mens had gezondigd en God had spijt dat Hij de mens geschapen had. En Hij keek omlaag, dwars door al die verdorvenheid en zag Noach. En in de Bijbel staat: ‘Alleen Noach vond bij de Heer genade.’ En vanwege Noach spaarde Hij de wereld. U kent het verhaal. Bouw een ark, zet je gezin erin, de dieren. Al rennend zegt Noach: Zoals God mij ooit toestond dingen te veranderen zo kunt ook u dingen veranderen voor uw generatie. Hij zou zeggen: Eén mens kan dingen veranderen voor zijn gezin. Dat heeft hij gedaan. Eén mens kan dingen veranderen voor zijn generatie. En één mens kan dingen veranderen voor de hele mensheid. Dat u en ik hier vandaag zijn, danken we aan Noach. Als Noach niet trouw was geweest, waren we hier niet. Als u vanavond uw avondgebed zegt voeg dan een P.S. toe: ‘God, dank U voor Noach. Want zonder hem was ik hier niet geweest.’ Je hoort wel eens: ‘Als je wilt verwoorden wat hoogstaande moraal is doe je dat het beste met de woorden ‘ik kan dingen veranderen.’ Ongeacht wáár. Op uw werk, in uw gezin, in uw gemeenschap. Als Noach één ronde met u mee zou rennen, zou hij zeggen: Jij kunt dingen veranderen. Laten we nu Rebekka eens van de tribune laten komen. Als ze een ronde met u en met mij mee kon rennen, zou ze dit zeggen: ‘Dien anderen met grootmoedigheid van geest.’ Want Rebekka’s leven was een leven van geven en dienen zonder iets terug te verwachten. Abraham, een rijk man die een bruid zocht voor zijn zoon Izaak stuurde een trouwe knecht naar zijn vaderland om een bruid te zoeken. Toen mijn kinderen nog tieners waren, wilde ik terug naar die oude gewoonte waarbij de ouders de bruid of bruidegom voor hun kinderen kiezen. De knecht werd erg nerveus. Dit was zo’n belangrijke opdracht. Hij bad: God, help me. Wie wordt deze bruid? Dus onderweg bad hij dit gebed: ‘God, laat de aanstaande van Izaak als ik de stad in kom mij water aanbieden om te drinken.’ Maar dat was al gebruikelijk in die tijd. Maar hij voegde eraan toe: ‘Laat ze me ook water voor mijn kamelen aanbieden.’ En dat die vrouw water voor zijn kamelen moest aanbieden, dat was nogal wat. Want hij had tien kamelen. En één kameel drinkt na een dag reizen wel tachtig liter water. Dus hij zei eigenlijk: Laat Izaaks bruid, degene die in de familie komt m’n kamelen verzorgen en ze water geven. 800 liter water. Toen Rebekka hem water aanbood, dacht hij: Het begint goed. En toen vroeg ze: Mag ik ook voor uw kamelen water putten? Stel u voor. 800 liter water. Stel dat ze 20 liter per keer put. Dan moet ze veertig keer lopen, van de waterput naar de drinkbak. En zo door. Het kost haar bij elkaar drie uur. En terwijl ze heen en weer loopt, vermeldt de Bijbel, keek Abrahams knecht zwijgend toe. Als ik het eerlijk moet zeggen, zou ik haar bemoedigd hebben. Ik zou gezegd hebben: Rebekka, wat ben je goed bezig. Rebekka, je kunt het. Dr. Schuller zou hebben gezegd: Dat is nog eens denken vanuit mogelijkheden. Vast wel. Maar de knecht zei geen woord tegen haar. En het is zo mooi dat ze hem diende met grootmoedigheid van geest. Ze wist niet dat ze daardoor in een rijke familie zou trouwen. Ze wist niet dat de knecht juwelen voor haar had. Dat wist ze allemaal niet. Ze diende gewoon een vreemdeling, met grootmoedigheid van geest. En dat is iets prachtigs, in onze cultuur van vandaag waar mensen zeggen: Ramen wassen doe ik niet. Gelukkig maar dat Noach niet zei: Ik doe niet aan boten. Gelukkig maar dat Mozes niet zei: Rivieren, daar begin ik niet aan. Dat David niet zei: Ik neem het niet op tegen reuzen. Gelukkig zei Johannes de Doper niet: Ik doop nooit mensen. En toen de jonge Maria door de engel werd bezocht heeft Maria gelukkig niet gezegd: Sorry…Sorry, maar ik doe geen maagdelijke geboorten. Gelukkig zei Petrus niet: Ik bekeer geen heidenen. Gelukkig zei Paulus niet: Ik schrijf geen brieven. Gelukkig zei Jezus niet: Het Kruis, daar begin ik niet aan. Als Rebekka een ronde met ons mee rent, zou ze zeggen: ‘Dien anderen met grootmoedigheid van geest.’ En mag ik nog iemand van de tribune halen om een ronde mee te lopen? Dan voer ik David ten tonele. Ik weet wat hij al rennend zou zeggen, want ik heb zijn leven bestudeerd. Hij zou zeggen: ‘Je hoeft je niet door anderen te laten inperken.’ Want toen hij nog heel jong was werd hij voortdurend ingeperkt. Zoals die keer dat de profeet Samuel Jesse belde, Davids vader. Hij zei: Ik kom morgen langs. Eén van je zoons wordt de volgende koning. Denkt u zich in hoe Jesse zich voelde bij dat idee. Hij hing op… (Maxwell vertaling) en zei tot zijn vrouw: Schat, Sam belde. Eén van de jongens wordt koning. Ik weet wat ze deden als ouders. Hetzelfde wat u en ik zouden doen. Ze gingen aan tafel zitten en bespraken de kansen van al hun zoons. Welke zoon zou het worden? Jesse’s vrouw zei vast: de oudste. Dat moet wel. In onze cultuur krijgt de oudste zoon zowat alles. ‘Of misschien wordt het toch nummer vier.’ ‘Hoe kom je daar nou bij?’ Hij loopt altijd door het huis alsof hij koning is. Hij loopt altijd te commanderen. Hij moet het zijn. De volgende dag kwam Samuel. Alle jongens in hun beste pak op een rij. En Samuel bekeek ze stuk voor stuk. En met een verbaasde blik zei hij: Jesse, heb je niet meer zoons? Want hier zit hij niet bij. Pas op dat moment realiseerde Jesse, Davids vader, zich dat er nog een zoon was. Maar die had in zijn ogen geen koningspotentieel. David werd snel uit het veld gehaald. Denk u eens in dat je ouders menen dat al je broers meer toekomst hebben dan jij. Daarom zou David zeggen: Laat je niet door anderen inperken. Want dat gebeurde veel vaker. Toen ze tegen Goliath streden en David eten moest brengen aan zijn broers en vragen hoe de strijd verliep. Ze vonden het niks dat hij kwam. ‘Wat doe je hier? We vechten tegen een angstaanjagende reus. Ga naar huis. Je bent geen soldaat.’ Maar David ving nog wel op dat degene die die grote bruut te grazen nam dat die met de dochter van de koning mocht trouwen. Dat leek hem wel wat. Bovendien zou diegene belastingvrijdom verkrijgen. Dat leek hem nog mooier. Hij zei: Ik neem het op tegen Goliath. Ze brachten David naar koning Saul en zeiden: We hebben goed en slecht nieuws. We hebben iemand die tegen de reus wil vechten. Helaas is hij het. Saul, de koning van Israël, was 1,92 en woog 111 kilo. David was 1,62 en woog 66 kilo. Saul zag er helemaal niks in. ‘Hier, trek tenminste mijn pantser aan.’ David waggelend in die wapenrusting. Hij zou Goliath niet eens kunnen zien. Iemand vroeg me eens: Waarom wilde Saul hem z’n wapenrusting geven? Ik zei: Het enige wat ik kan bedenken is dat hij hem zelf niet zou gebruiken. En toen David op Goliath afging, keek zelfs die met afkeer naar hem. Dus z’n vader zag geen koning in hem, z’n broeders zagen geen strijder in hem. De koning zag hem niet zitten en Goliath bekeek hem met afkeer. Als David nu een ronde met u mee kon rennen, zou hij zeggen: Laat anderen je niet inperken. Of zoals de Bijbel zegt: Als God vóór u is, wie kan dan tegen u zijn? In Maxwell vertaling: Als God vóór ons is, kan de rest maar beter volgen. Ik zeg u: Als u uw leven leeft en deelneemt aan deze wedloop denk dan aan Noach. Hij zou tijdens de wedstrijd tegen u zeggen: Jij kunt dingen veranderen. Rebekka zou zeggen, terwijl u dingen verandert: Dien anderen met grootmoedigheid van geest. David zou tot u en mij zeggen: Je kunt de inperking door anderen te boven komen. En ik sluit af met deze gedachte: Dr. Schuller meer dan dertig jaar geleden, toen ik uw boek ging lezen bevrijdde u me van mijn beperkingen. Ik kon een kerk bouwen, grootser dan de uwe, zei u. De mooiste kerken ter wereld moesten nog gebouwd worden. Dat was profetisch, want u heeft schitterende kerken zien verrijzen. Dus voor mij, voor deze gemeente voor de miljoenen die naar Hour of Power kijken U heeft met ons allemaal een ronde mee gelopen, en gezegd: Als God vóór u is wie kan dan tegen u zijn? Dus, vrienden, als u vandaag begint aan de wedloop van het geloof laat u bemoedigen door het werk dat God in u is begonnen. Hij zal het afmaken. Ren met God, richt u op Jezus. en luister naar de mensen in het publiek die u aanmoedigen bij deze prachtige wedloop van het geloof. God zegene u.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samenzang “I Know That My Redeemer Lives”

 

Ik weet dat mijn Verlosser leeft dit is het, wat mij vreugde geeft Hij verrees! Halleluja! Hij leeft, de lof is Hem gewijd Hij leeft, mijn Redder voor altijd Hij verrees, Hij verrees halleluja, halleluja, halleluja Hij Leeft en geeft mij daag’lijks brood Hij leeft, ik vrees geen hel en dood Hij verrees! Halleluja! Hij leeft, Waar Hij mij ‘n plaats bereidt Hij leeft en komt terug in heerlijkheid Hij verrees, Hij verrees halleluja, Halleluja, halleluja

 

Zegen

 

Dank u wel, iedereen die nu kijkt. U heeft ons uitgenodigd in uw huiskamer en met ons een dienst gedeeld. Fijn dat u erbij was. En ik dank de vele muzikanten die gespeeld hebben. Laten we nog één keer voor ze applaudisseren.

 

En nu de zegen: De Here zegene u en behoede u. De Here zal zijn aangezicht over u doen lichten en u genadig zijn. De Here zal u zijn aangezicht toewenden en u vrede geven en de Geest van Christus,

die in uw lichaam woont. In zijn naam bidden wij dit. Amen. Fijne week.

 

De wedloop van geloofshelden

26 mei 2013 Duur: 60 min.

Aanmelden nieuwsbrief

Alle uitzendingen

Televisie

Iedere zondag wordt een nieuwe televisiekerkdienst van Hour of Power opgenomen in Shepherd’s Grove. Bekijk via onderstaande link de uitzendingen van de afgelopen maanden. Via de uitzendingen brengen we de boodschap van Jezus op een laagdrempelige en eigentijdse manier. Met veel aandacht voor muziek en een overdenking die raakt. In de Nederlandse uitzending interviewt presentator Jan van den Bosch elke week een Nederlandse gast over zijn of haar geloof.

Naar de uitzendingen
Over Hour of Power - Bobby

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan