Home Volg de Rabbi: Rabbi worden

 

Opening

 

Welkom in Shepherd’s Grove in Garden Grove, Californië. Welkom bij Hour of Power met Bobby Schuller. Ontdek het gezicht en de stem van positief christendom.

 

Samenzang – Joyful, Joyful

 

Vreugde, vreugde, louter vreugde is bij U van eeuwigheid. Schepper, die ‘t heelal verheugt en bron Van eeuw’ge vreugde zijt. Gij, die woont in licht en luister drijf de schaduwen uiteen hij, die zoekend Doolt in ‘t duister vindt het licht bij U alleen. Amen! Amen! Amen!

 

Welkomstwoord

Door Bobby Schuller

 

Dit is de dag die God heeft gemaakt. Daarover zullen we ons verheugen. We zijn ontzettend blij dat u er bent en hopen dat u zich straks bij het weggaan verfrist en vernieuwd zult voelen.

 

Gebed

 

Vader, wij geloven en vertrouwen U met ons leven. Dank U dat we ons vandaag niet hoeven te haasten en onbezorgd kunnen zijn, dat we U in alles kunnen vertrouwen. We vragen U, Vader, ons geloof te versterken ons hoop en moed te geven ons te helpen onze toekomst te bouwen op hoop, niet op gekwetstheid. Heer, we hebben U lief. Wij bidden tot U in Jezus’ naam. Amen.

 

Koor – “The Church’s One Foundation”

 

Vergaard uit alle streken in heel de wereld één is dit ons zalig teken dit hebben wij gemeen één bede Vouwt de handen één zegen breekt het brood één vuurbaak staat te branden in ‘t duister van de dood

De Kerk, zij rust op onze Heer

 

Schriftlezing –   Matteüs 5:17-19; 13:52

door  Rob Jacobson

 

Luistert u ter voorbereiding op de preek naar Jezus’ woorden uit Matteüs. Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen maar om ze tot vervulling te brengen. Ik verzeker jullie: zolang de hemel en de aarde bestaan blijft elke jota, elke tittel in de wet van kracht totdat alles gebeurd zal zijn. Wie dus ook maar een van de kleinste van deze geboden afschaft en aan anderen leert datzelfde te doen zal als de kleinste worden beschouwd in het koninkrijk van de hemel. Maar wie ze onderhoudt en dat aan anderen leert zal in het koninkrijk van de hemel in hoog aanzien staan. Zo lijkt iedere schriftgeleerde die leerling in het koninkrijk van de hemel

is geworden op een huismeester die uit zijn voorraadkamer nieuwe en oude dingen tevoorschijn haalt.

God zegene deze lezing van zijn Woord.

 

Instrumentaal HoP Orkest – “Concerto for a Flute & Harp

Interview – LYNNMARIE RINK

BS = Bobby Schuller en LR = Lynnmarie Rink

BS       Vanmorgen heb ik LynnMarie Rink te gast. Ze is een gelauwerd muzikante, verhalenvertelster

en motivatie-performer. Ze groeide op in een groot katholiek gezin, even buiten Cleveland,        Ohio. Haar vader speelde ook accordeon en leerde haar dat muziek de geest van mensen kan    veranderen. Daar zijn wij ook van overtuigd. Hij was ook alcoholist en leerde haar om, net als    hij, haar pijn te verbergen achter de accordeon. Ze heeft over de hele wereld gespeeld en is     vijf keer genomineerd voor een Grammy. De eerste vrouw die dat heeft bereikt. Wauw. In          2006 stortte haar wereld in toen ze een zoon met Downsyndroom kreeg. Vier jaar lang ontliep    ze de waarheid maar op een dag wist God haar te bereiken en begon haar genezing. Ze heeft   13 platen gemaakt en gewerkt met grote namen als Vince Gill, Air Supply, Ricky Skaggs en       Willie Nelson. Niet mis. Ze heeft een solovoorstelling gemaakt. In 2016 komen haar memoires            uit. Graag een applaus voor LynnMarie Rink. Dag LynnMarie.

LR       Bedankt voor de uitnodiging.

BS       We hebben hier nooit eerder een accordeonist gehad. Maar de accordeon ondervindt nu een     grote herwaardering, geloof ik.

LR       Dank je wel.

BS       Mag ik je vragen iets te spelen?

LR       Voor mij ligt het net zo: Ik heb niet eerder in een kerkdienst gespeeld. Maar is een polka            goed?

BS       Geen enkel bezwaar. Dit is een kerk, het moet over Jezus gaan.

LR       Ja, even serieus. Jezus dus.

BS       Je kwam tot geloof toen je studeerde. Daar ontmoette je je man.

LR       Ja. Er gebeurt van alles in het leven. Toen ik nog op school zat, overleed mijn moeder  plot-      seling aan kanker. Ik ging op zoek naar mijn geloof en merkte dat God veel meer een relatie    met mij wilde dan ik binnen de katholieke kerk had ontwikkeld. Zo simpel was het. Hij is er         dagelijks voor me, dat is een persoonlijke relatie. Maar ondanks die persoonlijke relatie kun je best met de pijn uit je jeugd blijven zitten. Het betekent niet dat voortaan alles geweldig zal       gaan. Ik kende mezelf totaal niet. Toen ik 40 was en te horen kreeg dat mijn kind Down- syndroom zou hebben stortte mijn wereld in. Ik kon amper nog ademhalen. Ik wilde niet de       moeder van een gehandicapt kind zijn. Negen maanden gingen voorbij en ik dacht constant       aan zelfmoord. En toen de zuster de baby in mijn armen legde voelde ik niks. Dat is moeilijk           om te zeggen maar het was zo. Een paar jaar bleef ik doen alsof. Maar op een dag zei God:    Stop. Ik had besloten te stoppen met optreden. Ik had mijn showpakjes opgeborgen en keek      naar buiten. Ik zag me opeens met James langs de weg staan een paar jaar later, wachtend           op de schoolbus. Maar wat er aan kwam rijden was geen gewone schoolbus maar een klein      busje. Ik viel op mijn knieën en schreeuwde tegen God: God, ik kan er met mijn hoofd niet bij

dat ik een gehandicapt kind heb. En diep in mijn ziel kreeg ik antwoord: Je hoeft er met je          hoofd niet bij te kunnen als je er maar bij kunt met je hart. Ik viel op mijn knieën. Ik begreep   het. Ik kon hem niet repareren en dat hoefde ik ook niet. Ik dacht: Heel poëtisch, God, maar       hoe moet ik van hem houden? Ik weet wat ik nu hoor te doen en hoor te voelen maar ik voel   het niet. Dus wat moet ik doen? Toen maakte God mijn wasdroger onklaar.

BS       De laatste strohalm?

 

LR       Hij doet alles om je aandacht te krijgen. Ik naar de winkel voor een nieuwe Electrolux. Ik merk    dat ik word gevolgd door een oudere dame. Ze vraagt me: Is dit uw zoontje? Ja, zei ik. Ze ging            verder: Ik heb net mijn jongen begraven. Hij was 61 en hij had Downsyndroom. Mensen            wilden dat ik hem liet opnemen maar ik heb altijd voor hem gezorgd. Mag ik je iets zeggen?   vroeg ze. Ze zei: Ik weet hoe zwaar het is. Maar ik verzeker je: Als je niet aan de toekomst      denkt, je angst loslaat en in het moment leeft, zal je meer liefde voelen dan je ooit had ver-        wacht. Ik begon te huilen, zij ook en ik zie dat zelfs de verkoopster staat te huilen. Dus die      witgoedzaak liet even zijn zachte kant zien.Op de parkeerplaats gingen we nog even naar een   band luisteren. Na een nummer komt de keyboard-speelster naar me toe. Uw zoontje? vraag    ze. Ja, zeg ik. Ze zegt: m’n broertje heeft Down-syndroom. Ik hou zielsveel van hem. Ze zei: Ik weet hoe moeilijk het is, ik zie het aan mijn moeder. Maar het komt goed. Niet tobben over

morgen, niet in angst leven. Leef in het nu en je zult meer liefde voelen dan je ooit had  ver-       wacht. En ze holt terug naar het podium. Ik dacht: Zei ze nou exact hetzelfde als die andere    vrouw? Dan word ik op mijn schouder getikt. Ik denk: Hopelijk heb ik nu een Electrolux  ge-        wonnen. Het was een dame die zei: Ik wil u voorstellen aan mijn jongen. We lopen naar haar   auto,ze opent de achterdeur en daar ligt op kussens een jongen van een jaar of twaalf, zo te    zien. Heel broos, ineengedoken. Hij had een chromosoomgebrek, kon amper horen en niet        spreken. Maar hij weet dat je er bent, zei ze. Ze legt mijn hand op zijn wang en zegt: Onze   zoon Brian. Ze zegt: Brian, dit is een hele bijzondere mama met een prachtig zoontje. Ze           neemt mijn hand en zegt: Laat hem opnemen, zeiden ze,  maar ik heb altijd voor hem           gezorgd. Hij is nu 52. Ze zei: Ik zou alle jonge moeders als jij willen zeggen: Vergeet de             toekomst, laat je angst los leef in het nu en je zult meer liefde voelen dan je ooit had gedacht.

En zo is het gegaan. Ik zette James weer in zijn stoeltje en bij het uitparkeren keek ik     achterom, zag hem zitten en voor het eerst in vierenhalf jaar zei ik: Ik hou van je. Ik keek in de    spiegel om mijn tranen te drogen en dacht voor het eerst, daar heb je hem. Dat is hem.

BS       Schitterend. Is die uit Sports Illustrated?

LR       Precies, dat was het. Ik moest eerst mezelf kennen en van mezelf houden om van hem te         kunnen houden en in mezelf Gods stem te verstaan. Het was een lange weg. Ik zag die dag dat ik zelf ook gehandicapt was. Want dat zijn we allemaal, op verschillende manieren.

Acceptatie, daar begon het mee. Als je ervoor blijft vluchten kom je niet verder. Maar zodra je

accepteert wat God je heeft gegeven dan gaat er ‘n wereld voor je open. Dan strekt Hij zijn        hand naar je uit en zegt: Ik zal je helpen op dit pad. We gaan samen.

BS       We zijn erg blij met je verhaal. Het was een groot voorrecht.

 

Koor – “Lord, You Have Been our Dwelling Place”

 

Here, Gij zijt ons een toevlucht geweest van geslacht tot geslacht Here, Gij zijt ons een toevlucht Geweest Gij zijt ons een toevlucht geweest Here, Gij zijt ons een toevlucht geweest eer de bergen Geboren waren en gij de aarde had voortgebracht Gij zijt ons een toevlucht geweest leer ons zo onze Dagen tellen dat wij een wijs hart bekomen verzadig ons in de morgenstond opdat wij ons verheugen

Opdat wij ons verheugen opdat wij ons verheugen al onze dagen Here, Gij zijt ons een toevlucht Geweest van geslacht tot geslacht Here, Gij zijt ons een toevlucht geweest Gij zijt ons een toevlucht Geweest o God, die droeg ons voorgeslacht in nacht en stormgebruis bewijs ook ons uw trouw en Macht wees eeuwig ons tehuis

 

Solo – Mindy Kim – “Ave Maria”

 

Wees gegroet Maria wees gegroet Maria

 

 

 

 

 

 

 

Preek – “Follow the Rabbi: Becoming a Rabbi”

door Bobby Schuller

Vandaag besluiten we de reeks ‘volg de rabbi’. En ik wil tot slot erop wijzen dat de rabbi’s uit Jezus’ tijd, als ze discipelen tot zich riepen dat deden om hen op te leiden tot rabbi. Daarmee bedoel ik:

Discipelen maken is een onlosmakelijk onderdeel van het discipel-zijn. Ik weet nog dat ik voor het eerst iemand tot geloof bracht. Ik was op een feestje. Ik dacht dat God wilde dat ik daar was om mijn licht te laten schijnen. Ik vertelde daar aan een meisje mijn eigen levensverhaal. Ik was niet van plan haar te bekeren. Maar ze was drugsverslaafd, ze was depressief en haar vriend mishandelde haar.

We zaten daar urenlang en ik vertelde haar gewoon hoe Jezus en zijn evangelie mijn leven hadden veranderd. Daarna kwam dat meisje tot geloof. Daar baden we samen voor. Later is ze jeugdpastor geworden bij een baptistenkerk. Toen ik wegging, was ik vervuld van diepe vreugde en blijdschap.

De Bijbel zegt dat alle engelen zich verheugen als iemand tot geloof komt als dat verdwaalde schaap of die verloren dochter wordt teruggevonden. Mijn boodschap van vandaag komt hierop neer: Als gelovigen worden we geacht ons geloof te delen met anderen. Als elke gelovige op de wereld zijn geloof ieder jaar met één persoon zou delen zou ieder mens meermalen de boodschap van het evangelie krijgen. Dat is niet niks. Als jij in je leven een paar mensen weet te bereiken, kan je de loop van de geschiedenis voorgoed beïnvloeden. Deze reeks ging over het joodse van de evangeliën. Daarbij ging het meermalen over het systeem van discipelschap. In Jezus tijd waren er rabbi’s die rondtrokken en alleen de allerbeste leerlingen wilden. Ze namen alleen de allerslimste Tora-studenten die er ook nog eens knap uit moesten zien. Alleen zulke studenten kozen ze. Maar Jezus stapte af op vissers, belastinginners, prostituees en zei: Jullie kunnen mijn discipelen zijn. En wat zo mooi is: In Jezus’ tijd was het doel van dat discipelen werven om ze op te leiden tot rabbi’s. Begrijpt u wel? Eén van de doelen die rabbi’s voor ogen stonden bij de discipelkeuze was om die mensen op een dag zelf tot rabbi te maken. Maar Jezus pakte het heel anders aan. Hij koos die mensen en zoals we in de Bergrede zien: Hij zegt niet: Ik ben het licht in de wereld, maar: Jullie zijn het licht in de wereld. Jullie zijn het licht in de wereld, het zout van de aarde. Jullie gaan de wereld veranderen. Onderdeel van het discipelschap is dat u op een dag ook de stap moet zetten om rabbi te worden, discipelmaker te worden, iemand die een licht in de duisternis is, die zijn geloof wil delen en wil onderwijzen wat wij geloven. Hoe worden we geroepen ons geloof te delen? Ik ben blij dat u het vraagt. Ik vertel het u graag. Matteüs 13 is een overbekend hoofdstuk, vooral onder theologen. Want daar wordt door Jezus

uitgebreid ingegaan op wat het Koninkrijk van God is. Het staat voor alles waar Jezus het over heeft maar Hij spreekt erover in gelijkenissen. Over zaad, dat deels op de weg valt, deels op goede grond,

deels tussen de distels. Dan volgt een gelijkenis over onkruid dat een vijandig iemand tussen de tarwe zaait. Het schiet samen op maar het onkruid wordt verbrand en de tarwe geoogst. Dan gaat het over geloof als een mosterdzaadje. Dan volgt de parel van grote waarde dan het verhaal van een grote visvangst. Alle vis wordt aan land gebracht. De goede vis houden ze, de slechte wordt weggegooid.

En er wordt apocalyptische taal gebruikt over de schapen en geiten, over wat er met iedereen gaat gebeuren. Beangstigende woorden. Jezus gaat zitten met zijn apostelen aan het eind van hoofdstuk 13 en zegt: ‘Begrijpen jullie alles wat Ik zeg?’ Zien jullie hoe belangrijk dit is? Het lot van mensen staat op het spel. Zullen ze wel of niet het Koninkrijk van God ingaan? En de discipelen zeggen: Ja Heer…

En dan antwoordt Jezus dit, Bent u er klaar voor? Hij zegt: Zo lijkt iedere schriftgeleerde die leerling is geworden in het Koninkrijk van de Hemel op een huismeester die uit zijn voorraadkamer nieuwe en oude dingen tevoorschijn haalt. Dat is een prachtige manier om te zeggen hoe je het evangelie moet delen.  In Jezus’ dagen was gastvrijheid zo een belangrijk onderdeel van het religieuze en culturele leven van zijn volk. Dat is nog steeds in hoge mate zo in het Midden-Oosten. Alles draait om gast-vrijheid. Ik liep met Jan van den Bosch in Jeruzalem. Hij vertelde mij over de gastvrijheid van Palestijnse moslims. Ik zal het bewijzen, zei hij. Hij liep naar een willekeurige deur toe, klopte aan en een moslim-man opende de deur. Een lange Hollander en een Amerikaan met al zijn vooroordelen over Palestijnen. En ik ben in Israël. Hoe gaat dit aflopen? De man opent de deur en Jan zegt iets in het Arabisch. De man nodigde ons met een glimlach binnen, omhelsde ons. Een volslagen  vreem-deling zette ons aan zijn tafel, bracht thee, iets te eten, stelde vragen, verwelkomde ons. We werden bediend als in een vijfsterrenrestaurant. Het was verbluffend, de gastvrijheid en de geïnteresseerdheid van die man. Wat ik pas later begreep, was dat dit onderdeel was van zijn religieuze plicht: een vreemdeling welkom heten. En zo was het in die dagen ook voor de meeste joden. Gastvrijheid was de kern van het joodse medeleven met onbekenden. En hier gaat het me vooral om: In deze passage zegt Jezus: Evangeliseren is mensen uitnodigen in je huis en je schatten tevoorschijn halen. Met andere woorden: Gastvrijheid is het voertuig voor evangelisatie in het Koninkrijk van God. Ik zeg het nog eens. Verbreiding van het geloof moet voor gelovigen vooral gastvrijheid zijn. Met andere woorden: Je geloof delen met je naasten in het leven is als iemand uitnodigen in je huis, hem te laten plaatsnemen vragen of hij trek heeft en dan je koelkast induiken. Misschien pak je het porseleinen

servies, een goeie fles wijn, een lekker stuk vlees. Je gaat koken en zet je gast ‘nieuwe en oude dingen’ uit je voorraadkamer voor. Zo moet evangeliseren eruit zien voor een christen. Het mag niet bot zijn of beledigend of opdringerig. Het gaat erom dat je iemand uitnodigt in je geestelijke huis om deel te hebben aan de schatten die je hebt, en zeggen: Ik heb niet alles, maar dit heb ik wel. Wil je er iets van? Dat zie ik als kern van een evangelisatie die de wereld kan veranderen. Dat is het soort leven dat mensen van het duister naar het licht kan brengen. Het is als iemand uitnodigen in je  gees-telijke woning. Vaak denken we dat we niets aan te bieden hebben. ‘Ik heb alleen frisdrank en crackers in huis.’ Het maakt juist helemaal niet uit of je een 300 jaar oude Bordeaux schenkt of  fris-drank. Wat je maar hebt, kan je delen met de wereld. En dat vergeten we vaak. We denken: Alleen als ik Bijbelschool heb gedaan, al heel lang christen ben of alles perfect doe, heb ik een zoekende wereld

iets te bieden. Maar dat is de grootste misvatting die er is. Je toekomst is van zoveel betekenis als je het idee aanvaardt dat God je wil gebruiken om iets goeds te doen in het leven van je naasten. Als je iemand uitnodigt tot het geloof en hij reageert positief dan beleef je een van de gelukkigste dagen van je hele leven. Het is zo heerlijk om te weten dat ik iets goeds heb gedaan in andermans leven door gewoon een beetje lef te tonen en erop te vertrouwen dat de Heilige Geest mij zal influisteren hoe ik iets ten goede kan doen in iemands leven. In de Grote Zendingsopdracht, aan het eind van Matteüs:

Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Een bekende passage. Interessant is hier, dat het woord ‘ga’ in het Grieks een passief participium aoristus is. Doet u het daarvoor? Een passief participium aoristus

impliceert dat je het woord ‘ga’ kunt vertalen als ‘gegaan zijn’. Of: ‘al gaande’. In de Grote  Zendings-opdracht ligt de nadruk niet zozeer op gaan maar betekent meer: Als je voortgaat door je leven, je wereld maak dan overal discipelen. Jezus weet dat ze ook letterlijk op pad moeten want ze zullen vervolgd worden, tot slaaf gemaakt, verstrooid. Hij zegt: Al voortgaand moet je discipelen maken. Ik hanteer het 5 meter-principe. Ik heb het er eerder over gehad. U bent geroepen om contact te maken

met iedereen in de 5 meter om u heen. Jezus wil dat we onze naaste liefhebben: degene die naast ons woont. We denken vaak: Ik moet ieder mens ter wereld bereiken. Welnee. U moet contact maken met de mensen in een straal van 5 meter om u heen. Als je zegt: Heer, waar ik ook ga en wat ik ook doe, ik ben bereid mijn leven en geloof te delen met anderen dan zal Hij het werk dat jij in de wereld

doet, zegenen. We moeten ook bedenken over de dingen in onze voorraadkamer dat je niet kunt geven wat je niet hebt. Een innerlijk gebedsleven is van cruciaal belang als jij iets ten goede wilt veranderen in de wereld. Ik zie vaak predikanten die uitgedroogd zijn en een moord zouden plegen

voor een glas water terwijl ze zelf met een slang mensen staan nat te spuiten. Ze dringen anderen

een vorm van religie op terwijl ze zelf vergaan van de dorst. Hier gaat het om: Ongeacht wie je bent, je wordt opgeroepen om je geloof te delen met anderen en om discipelen te maken. Ik heb vijf ideeën voor u die stuk voor stuk doenlijk zijn voor iedereen in deze zaal en iedereen thuis. Ik hou niet van lijstjes, maar dit zijn de belangrijkste vijf. Nummer 1. Haalbaar voor iedereen: Liefdewerk. Liefdewerk. Liefde en mededogen. Liefde is meer dan wat ook een kenmerk van een christen. Het is dat waar ons geloof niet buiten kan. Wie niet liefheeft, maar zich wel christen noemt, is geen christen. Liefde is datgene waarin we het meest lijken op God en Jezus. Dat betekent dat je elke dag te laat mag komen als je de kans krijgt iemand liefde te betonen. Heeft u het gehoord? Elke dag kan het gebeuren dat uw

leven wordt onderbroken door God die u oproept om iemand anders liefde te betonen. Nummer 2: Bid voor mensen. Je kunt bidden voor iedereen. Ik heb gebeden met de meest onverwachte mensen. Je gaat bestellen bij Starbucks en zegt: Hoe gaat het ermee, Joe? Goed, zegt Joe. Als iemand zegt ‘het gaat goed’, is er iets mis. Dan zeggen we ‘kan niet beter’. Als iemand zegt ‘het gaat goed’ is er iets mis. ‘Wat is er dan?’ vraag je. Dat zal iemand waarschijnlijk vertellen en dan moet u het lef hebben om deze woorden eruit te gooien. Doe het gewoon! Mag ik met je bidden? Doe het. Al heb je het nog nooit gedaan. Het zal fantastisch zijn. En let op wat er gebeurt. Je stem zal trillen, je krijgt het er amper uit, maar je zegt: Mag ik met je bidden? En als je dat zegt, let dan op wat er gebeurt in de ogen van die persoon. Ze zullen je aankijken op een manier die je niet kent. Je legt je hand op iemands schouder

en bidt gewoon 15 seconden. Alleen: ‘Heer ik bid voor Joe’s zuster. Wilt U haar helpen? In Jezus’ naam, amen.’ Dat is alles, mensen. Het zal iemands leven grondig veranderen. Het zal gericht raken op God. En zeker als God reageert op jouw gebed en die persoon helpt. God doet graag wonderen in het leven van ongelovigen. Vooral mensen zonder geloof krijgen een extra dosis. Van een of ander. Dus bid voor iemand. Nummer 3. Wees rustig, luisterend aanwezig voor hen die lijden. Velen van u praten te veel. Ik zelf ook, nu ook. Iemand die lijdt, wil geen antwoorden hoeft geen wijze raad, geen advies. Die wil alleen maar dat je er bent, een kop thee inschenkt dat je bij hem of haar zit en niks zegt. Er kan een enorme kracht uitgaan van rustig luisterend aanwezig zijn. Stel vragen, maar probeer geen antwoorden te geven. Jij kunt een gebroken hart niet helen, dat kan alleen Jezus. Je kunt wel genezend zijn door je aanwezigheid. Nummer 4. Vertel je verhaal. Dat is de beste manier om iemand over te halen Jezus eens een kans te geven. Ik zie vaak mensen tot geloof komen als ik mijn verhaal vertel. Wie al lang christen is, denkt vaak dat hij geen verhaal heeft. John kan vertellen: Ik was  ver-slaafd, ging de bak in na een paar moorden maar ik vond Jezus en toen gebeurden er wonderen. De meesten hebben niet zo een verhaal. Heeft u het wel vertel het dan vooral. Maar ben je kerkelijk opgevoed en al 30 jaar christen vertel dat dan, vertel wat Jezus betekent in je leven. Ben je christelijk opgevoed, geef dan je christelijke visie. Zeg: Ik ben opgegroeid met Bijbellezing en geloof in Jezus.

Mijn ouders maakten ook fouten maar toch was het goed om die basis te hebben. Zou jij dat ook niet willen? Als je vertelt wat God heeft gedaan in jouw leven zullen mensen dat ook willen. Bid dan met ze en hun leven zal veranderd worden. Ten slotte iets wat iedere flierefluiter kan. Nummer 5. Dit kan iedereen. Dit is de makkelijkste. Als je niet voor iemand kunt bidden, liefdewerk verrichten en geen luisterend oor kunt zijn kies dan voor nummer 5: vraag iemand mee naar de kerk. Wat ik vooral wil overbrengen is dit: We spelen allemaal verschillende rollen in de geloofsontwikkeling van anderen.

Sommigen ploegen de grond, anderen zaaien. Sommigen verzorgen de plant, anderen oogsten. Maar wat God u ook opdraagt, wees iemand die gereed is om te handelen als een rabbi in naam van Jezus, en u zult merken hoe uw leven opbloeit. En daardoor komt het dat er zoveel geluk en vreugde wordt gebracht als u God toestaat u te gebruiken tot heil van anderen. Op een hele fundamentele manier.

Investeren in mensen is de beste investering van je tijd. Dan zal je aan het eind van je leven zeggen:

Ik ben niet rijk geworden, maar ik heb veel voor mensen betekend. Dat is iets dat altijd waarde houdt en dat je mee kunt nemen als je sterft. Investeer in mensen. Geloof in mensen. Hou van mensen. U weet niet alle antwoorden, moet nog veel leren. U zegt: ik ben nog maar net christen. Gefeliciteerd. Ga nu je geloof delen. Het is goed nieuws. Word actief in de wereld om je heen. Laten we bidden.

 

Gebed

 

Heer, we komen tot U in Jezus’ naam. Ik vraag U om de mensen hier en iedereen die achter de buis zit te voorzien van moed. Als iemand over zijn problemen praat, dat we dan de moed hebben te  zeg-gen: Mag ik met je bidden? Deze week zult U ons daartoe allemaal uitdagen. Als het zover is, Heer,

laat niemand dan afhaken maar laat iedereen het toestaan dat U door ons heen werkt. Geef ons uw helende aanwezigheid. Stop nooit om gewonde harten te helen. U heeft ons zo vaak genezen. We

hebben U lief. In Jezus’ naam, amen.

 

Zegen

 

De Here zegene u en behoede u. De Here doe zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig. Moge Hij u zijn vrede geven. Als u thuiskomt en als u weggaat. Als u slaapt en als u weer ontwaakt. Als u werkt en als u vrij bent. Als u lacht en als u huilt. Totdat u voor Jezus staat op de dag dat de zon niet ondergaat en niet opgaat. Amen.

 

Volg de Rabbi: Rabbi worden

21 juni 2015 Duur: 60 min.

Aanmelden nieuwsbrief

Alle uitzendingen

Televisie

Iedere zondag wordt een nieuwe televisiekerkdienst van Hour of Power opgenomen in Shepherd’s Grove. Bekijk via onderstaande link de uitzendingen van de afgelopen maanden. Via de uitzendingen brengen we de boodschap van Jezus op een laagdrempelige en eigentijdse manier. Met veel aandacht voor muziek en een overdenking die raakt. In de Nederlandse uitzending interviewt presentator Jan van den Bosch elke week een Nederlandse gast over zijn of haar geloof.

Naar de uitzendingen
Over Hour of Power - Bobby

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan