Samenzang – Joyful, Joyful
Vreugde, vreugde, louter vreugde is bij U van eeuwigheid.
Schepper, die ‘t heelal verheugt en bron van eeuw’ge vreugde zijt.
Gij, die woont in licht en luister drijf de schaduwen uiteen hij, die zoekend
Doolt in ‘t duister vindt het licht bij U alleen. Amen! Amen! Amen!
Welkomstwoord door Bobby Schuller en Hannah Schuller
Dit is de dag die de Here gemaakt heeft. Wij verheugen ons daarover. Goedemorgen. Het is echt een goede morgen. Fijn dat jullie er zijn. Wat voor onoverkomelijke obstakels je ook tegenkomt… alles is mogelijk bij God. Echt alles. Niet 99 procent, maar alles is mogelijk bij God. Hij staat aan jouw kant en Hij houdt van je. Het is belangrijk, stil te staan bij wat we gaan doen. We komen hier bijeen, we aanbidden de Heer. Dat komt ons ten goede, maar aanbidden doen we voor de Heer.
Gebed
Heer, wij zijn bijeen in uw huis. Wij zijn uw volk. Uw zonen en dochters. We danken U dat U ons bij onze naam roept. We hebben de uitnodiging aangenomen en zijn hier om Jezus Christus te verhogen. De Zoon van God, het gekruisigde Lam van de Vader. Die gekomen is om te boeten voor onze zonden en om ons te genezen en verlossen. Wij vertrouwen erop en geloven dat wat Hij gezegd heeft, waar is. Het is de waarheid voor mij en voor degenen naast mij. Heer, wij danken U en we houden van U. Dit bidden wij in Jezus’ naam. Amen. Richt je tot degene naast je en zeg: God houdt van je en ik ook.
Koorzang – My Song in the Night
O Jezus mijn Heiland, mijn lied in de nacht
Kom tot ons met uw tedere liefde
Het verlangen van mijn ziel
Tot U roep ik, o Heer, in tijden van smart
Mijn troost overdag en mijn lied in de nacht
Waarom zou ik dwalen en niet met U wandelen
Of roepen in de woestijn om uw aangezicht te zien
Mijn troost en vreugde, het verlangen van mijn ziel
O Jezus mijn Heiland, mijn lied in de nacht
Mijn troost en vreugde, het verlangen van mijn ziel
O Jezus mijn Heiland, mijn lied in de nacht
In de nacht, in de nacht, in de nacht
Schriftlezing door Hannah Schuller
Laat ons ons geloof vanmorgen voeden met Johannes 13:34-35. Een nieuw gebod geef Ik u. Namelijk dat u elkaar liefhebt. Zoals Ik u liefgehad heb, moet u ook elkaar liefhebben. Hierdoor zullen allen inzien dat u Mijn discipelen bent: Als u liefde onder elkaar hebt. Dank U, Heer.
Koorzang – What a Beautiful Name
U was het Woord in het begin
Één met God, de Allerhoogste
Uw verborgen grootheid in de schepping
Wordt nu onthuld in U, onze Christus
Wat een prachtige naam
Wat een prachtige naam
De naam van Jezus Christus, mijn Koning
Wat een prachtige naam
Mooier dan welke andere naam ook
Wat een prachtige naam, de naam van Jezus
U wilde geen hemel zonder ons
Daarom bracht U de hemel op aarde
Mijn zonde was groot, uw liefde groter
Wat zou ons nog kunnen scheiden?
Wat een prachtige naam
Wat een prachtige naam
De naam van Jezus Christus, mijn Koning
Wat een prachtige naam
Mooier dan welke andere naam ook
Wat een prachtige naam, de naam van Jezus
Wat een prachtige naam wat een krachtige naam, Jezus
-Jezus.
De dood kon U niet vasthouden
De sluier scheurde voor U
U legde de zonde en het graf het zwijgen op
De hemel jubelt het uit en verkondigt uw glorie
Want U bent weer tot leven gekomen
U hebt geen rivaal, U hebt geen gelijke,
Tot in alle eeuwigheid niet, U regeert,
Van U is het Koninkrijk, u zij de macht en de glorie
Uw naam is groter dan alle andere namen
Wat een krachtige naam, de naam van Jezus
Wat een krachtige naam, de naam van Jezus
Instrumentaal – Goodness of God
Sta sterk in je geloof
Door Bobby Schuller
Oké, daar gaan we. Er is kracht enorme, wonderbaarlijke, leven gevende, ketens verbrekende kracht wanneer heiligen in overeenstemming zijn met elkaar. Er is kracht in heiligen die overeenkomstig zijn. Dan bedoel ik niet alleen dat we allemaal hetzelfde zeggen en doen maar dat we het door geloof met elkaar eens zijn over het Woord van God. Dat we met autoriteit en kracht in overeenstemming bidden. Klopt dat? Als we elkaar liefhebben, als we elkaar aanmoedigen komt daar veel goeds uit voort. Er zit ongelooflijke kracht in de mensen in ons leven. Merk op hoe in de Bijbel, met al hun training en alles wat ze konden doen Jezus zonder enige moeite zijn discipelen uitzendt zonder geld. Hij stuurt ze zomaar erop uit zonder zwaard of ander wapen om zichzelf te beschermen. Hij heeft er geen probleem mee om ze zonder extra kleren of zelfs maar een tas op pad te sturen. Maar wat Hij nooit doet, is ze alleen sturen. Ze gaan altijd met z’n tweeën of met meer. Dit is belangrijk voor God: Dat, wanneer we in Zijn naam gaan, wanneer we doen wat Hij ons heeft opgedragen we dat niet alleen doen. Dat staat eigenlijk een beetje haaks op de Amerikaanse cultuur. Wij zijn lone rangers. We doen graag ons eigen ding, toch? Maar God zegt nee. Ongeacht hoeveel geloof, hoeveel kracht, hoeveel wat dan ook, ga niet alleen.
We moeten begrijpen dat er kracht is wanneer heiligen met elkaar overeenstemmen. En er is kracht in het begrijpen van de impact van de gemeenschappen waarin we leven: Onze vrienden, de mensen met wie we omgaan, online gemeenschappen. Die dingen hebben impact op ons en beïnvloeden ons. Daarom zit er kracht in gemeenschappen, in ieder geval voor mensen. Je hebt dit vast al vaak gehoord: Je leert meer door te doen dan door te luisteren. En een van de belangrijkste vragen die we onszelf als christenen kunnen stellen is: Wat wil ik opsteken? Als je verkouden wilt worden, lees je dan een boek over verkouden worden? Wat doe je als je verkouden wilt worden? Je gaat in de buurt van mijn zoon Cohen zitten. Ja hè? Je gaat naar de crèche en wrijft wat speelgoed tegen je gezicht. Iemand ziet het al voor zich terwijl ik dat doe. Als je iets wilt pakken, moet je er dichtbij komen. Je moet dichtbij de geest komen. En wat willen we oplopen? We willen in deze kerk geloof oplopen, iets wat zo ontbreekt in de Westerse kerk. We willen geloof ontvangen, vertrouwen in wat Gods Woord over alles zegt. We willen dat oppikken, en je kunt het oppikken, het vangen. We willen omgaan met mensen die vol geloof zijn. We willen ons geloof in praktijk brengen. We willen altijd mensen van geloof zijn, ook als we hier niet zijn. Ja toch? Dat willen we vangen. Dat is goed.
En dat brengt ons bij de gemeenschap. Denk er eens over na: Jezus prijst het geloof van mensen en Hij spreekt ze erop aan maar heel vaak vinden de grote daden van de Heer plaats in gemeenschappen. In steden, in gebieden. In het Oude Testament worden vaak hele groepen en steden als geheel gestraft. Dat voedt het idee dat een stad, een stam, een gemeenschap iets heeft dat goed of slecht is, en dat hen verheft of ten val brengt. Denk aan Kapernaüm. In de Bijbel is Kapernaüm vol geloof. Overal waar Jezus komt in Kapernaüm, is er een enorme kracht aan het werk. Daar gebeuren de meeste wonderen van Jezus. Ze hadden veel geloof. Idem voor de Decapolis. Grote wonderen in de Decapolis. Hoe zat het met Nazareth, voor de bijbelstudenten onder jullie? Hoe ging het met Nazareth? Niet zo best, hè? En waarom? Omdat Nazareth het dorp is waar Jezus vandaan kwam. We denken dat Jezus waarschijnlijk niet veel wonderen heeft verricht vóór zijn doop toen de Heilige Geest op Hem neerdaalde en Hij gezalfd werd. We geloven dat het eerste wonder dat Jezus ooit verrichtte althans in het openbaar, het veranderen van water in wijn was op de bruiloft in Kana. Toen zijn moeder zei: Doe het nou maar. En Hij deed het waarschijnlijk alleen omdat zijn moeder zo zeurde. Toch, mam? Daarom deed Hij het. Dus als Jezus terugkeert naar Nazareth, is Hij de plaatselijke timmerman, toch? Hij is gewoon Jezus. Die kennen we al zijn leven lang. De Zoon van Maria en Jozef. Is dit de grote Profeet? Is dit de Messias? Ik dacht van niet.
Als je je Bijbel bij je hebt, sla hem dan open bij Markus 6. “Jezus zei tegen hen: Een profeet is niet ongeëerd, behalve in zijn vaderstad en bij zijn familie en in zijn huis. En Hij kon daar geen kracht doen.” Kon Hij dat niet? Wilde Hij niet? Wat is het? Wilde Hij dat niet of kon Hij dat niet? Ik vraag het nog een keer. Dit is niet Bobby. Ik vraag alleen wat er in de Bijbel staat. Wilde Hij geen wonderen doen of kon Hij geen wonderen doen? Kon niet. Wilde Hij het? Probeerde Hij het? Zeg maar ja. Gebeurde het? Nee, Hij kon het niet. Dit is een openbaring voor de kerk. Dit is het Woord van God: kon niet. En dan iets moois: “Hij legde slechts enkele zieken de handen op en genas hen.” Ook een prachtige zin, die laat zien hoe ongelooflijk de bediening van Jezus was dat Hij slechts een paar mensen van blindheid en doofheid genas. Johannes zegt zelfs dat als al zijn grote wonderen zouden worden opgeschreven er niet genoeg boeken in de wereld zouden zijn om ze allemaal te bevatten. Jullie kunnen je voorstellen dat dat heel wat wonderen zijn. Er gebeurde dus iets krachtigs, iets goeds maar het werd effectief onderdrukt, en waarom? Er staat “Hij verwonderde zich over…” Wat? Hun ongeloof. Het is dus duidelijk belangrijk dat de omgeving, de sfeer, de geest van een plek, belangrijk is. En dat is belangrijk omdat God ons autoriteit heeft gegeven. Vanaf het begin, Adam en Eva, heeft Hij ons autoriteit gegeven. Als God iets zegt of iets aan het universum toekent kan dat niet ongedaan worden gemaakt. Daarom kan God niet zomaar met een handgebaar ieders zonden vergeven. Christus moest sterven. Iemand moest boeten omdat het geschreven stond. Klinkt dat logisch? Ook al is God almachtig en zo, als Hij iets zegt, blijft dat waar. En het is belangrijk dat we begrijpen dat ons geloof of ons gebrek aan geloof, invloed heeft, nietwaar?
Laten we nog een voorbeeld bekijken. Als je een pagina teruggaat, in Markus 5, tegen het einde gaan we zo meteen lezen vanaf vers 35 dat Jezus door Jaïrus werd gevraagd om zijn 12-jarige tienerdochter te genezen. Ze ligt op sterven en Jaïrus moet een eind reizen om bij Hem te komen. Jezus is onderweg, maar er is een menigte en er zijn allerlei afleidingen en obstakels en Hij vordert langzaam. Hij heeft geen haast omdat Hij alles onder controle heeft. Hij maakt zich geen zorgen. En intussen wordt iemand genezen en gebeuren er goede dingen maar dan staat er in vers 35 van Markus 5: “Terwijl Hij nog sprak, kwamen er enigen van het huis van het hoofd van de synagoge en zeiden: Uw dochter is gestorven. Waarom valt u de Meester nog lastig?” Wat idioot om dat te zeggen vlak nadat je hebt gezegd: Uw dochter is gestorven. Wat voor soort mensen zijn dit? Goede mensen of niet? Geen goede, hè? Als je zegt: Je dochter is dood. Val de leraar niet meer lastig. Hij wist niet eens dat zijn dochter dood was. Totaal gebrek aan geloof, gebrek aan medeleven of liefde of wat dan ook. Toen Jezus hoorde wat ze zeiden, zei Hij tegen hem, Jaïrus de vader wiens dochter net was gestorven Hij zegt het tegen hem, niet tegen hen, maar tegen hem. En of je nu thuis bent of hier, dit is het Woord van God voor jou: “Wees niet bevreesd. Geloof alleen.” Gewoon in wie geloven? Jezus Christus. Het is al lang geleden dat dit kind is gestorven. De mensen in die tijd waren niet dom. Ze wisten wat dood betekende. Ze wisten wat het was om een hartslag te hebben of niet. Het meisje is al uren of dagen dood. Ze is koud. Haar ogen en mond zijn open. Ze is een omhulsel. Ze is een lichaam. Ze is dood. En Jezus doet wat de Bijbel hier zegt. Hij noemt dingen die niet zijn alsof ze zijn. Ja, hè? Ze is niet dood. Ze slaapt. Een geloofsbelijdenis van God. Ze is niet dood. Ze slaapt. En wat deden ze toen? Wat deden al die beroepsrouwers? Ze lachen Hem uit. In het Grieks betekent dat woord ook ‘bespotten’. Ze bespotten Hem. Alsof ze bezeten waren door een of andere demon. Ik heb gemerkt dat demonische manifestaties vaak gepaard gaan met lachen of spotten en vloeken. Dat is me opgevallen. Dat is gewoon Bobby. Dat staat er niet. Alleen dat ze Hem uitlachten. Wat doet Hij dan? Hij stuurt ze allemaal weg. Dat is een sterk werkwoord, dat in feite neerkomt op ‘wegwezen’. Hij zegt: “Ze is niet dood. Ze slaapt.” Ze lachen en kunnen vertrekken. Wie zijn er in die kamer? Moeder, vader, Jezus, Jakobus, Johannes, Petrus. Daar zijn zes mensen nodig die geloven. Dit is belangrijk. Het gaat vandaag over gemeenschap. Nogmaals, we hebben het over het belang van omgaan met mensen die geloven en vooral van het niet omgaan met mensen die niet geloven. Beide zijn belangrijk.
We maken dit verhaal af, gewoon voor onszelf. “Hij pakte de hand van het kind en zei tegen haar: ‘Talitha, koemi’. Dat is vertaald: Meisje, (ik zeg je), sta op. En meteen stond het meisje op en het liep, want het was twaalf jaar. En zij waren geheel buiten zichzelf.” We danken U, Jezus, dat U mensen uit de dood opwekt. En we danken U dat we niet de grote ‘ik was’ dienen. We dienen de grote ‘Ik ben’. Iemand zegt: Bobby, ik heb veel geloof. Ik ben op zendingsreis geweest. Ik heb zieken door handoplegging genezen. Ik heb openbaringen van God ontvangen. Dat is geweldig. Maar dan zeg ik tegen je: Je bent gezegend als je in een gemeenschap komt met meer mensen zoals jij en je een omgeving van geloof creëert. Diegene zegt: Ik ben vol geloof, ik geloof in God, ik geloof de Bijbel. Ik wandel niet naar wat ik zie, ik wandel door geloof, enzovoort. En dan kom je in een gemeenschap zonder geloof? Veel succes. Geloof komt door het horen van het Woord van God. Geloof betekent dat je gelooft wat er staat. Amen? En wij geloven. En als mensen die geloven in contact zijn met andere gelovigen begint de Heilige Geest op ongelooflijke en diepgaande manieren te werken. Die gemeenschap van gelovigen is als een vuur. Het is als kolen in een oven. Als je twee kolen bij elkaar legt, geeft dat meer warmte dan twee losse kolen. Als je twee paarden bij elkaar zet, krijg je niet twee paardenkrachten, maar veel meer. En ik heb gezien dat als je een kamer vol mensen hebt die vol geloof zijn er iets heel krachtigs en heel bijzonders gebeurt. Het is zo heet en krachtig als de zon zelf. Als mensen zo’n omgeving verlaten, nemen ze die warmte en die geest met zich mee. En het is alsof, waar ze ook gaan, ketenen verbreken en slechte dingen wegsmelten omdat de aanwezigheid van de Geest zo intens en krachtig op hen rust dat het kwaad en het koninkrijk der duisternis hen gewoon niet kunnen verdragen. In de natuurlijke wereld is één plus één gelijk aan twee. In het koninkrijk van God is één plus één tien. Eén gelovige en nog een. En in de wereld waarin we leven is één plus één plus één drie maar in het koninkrijk van God is één plus één plus één honderd. En daarom is dit vermenigvuldigende effect van geloof zo belangrijk in een gemeenschap die samenkomt.
Ik ben tot het besef gekomen dat geloof als kracht is en de geest als een spier. Dus is een deel van het groeien in kracht, net als bij elke andere training het praktiseren van het geloof. Of dat nu in gebed is of in dienstbaarheid of wat dan ook waartoe je geroepen bent. Wat het ook is, er is een trainingsaspect aan de geest. Hoe meer je het doet, hoe sterker je wordt. Hoe meer je je geloof beoefent, hoe meer het groeit omdat je geestelijke spieren sterker worden. Een kerk lijkt in veel opzichten op een sportschool. Er zijn allerlei soorten sportscholen. Goede en slechte, nietwaar? Wie hier kent Planet Fitness? Anders gezegd, wie hier kent Planet Fitness niet? De populairste sportschool ter wereld. Het bedrijfsmodel van Planet Fitness is hilarisch. Hun doel is om zoveel mogelijk mensen binnen te halen die niet komen. Ze weten namelijk dat mensen die naar de sportschool gaan, veel geld kosten. Maar veel mensen nemen een sportschoolabonnement en gaan nooit. Ze kunnen zich er niet toe zetten… om een abonnement van tien dollar per maand op te zeggen. Ach, het is maar tien dollar per maand en volgende week ga ik wel. Als je naar het model van Planet Fitness kijkt, maken ze sporters een beetje belachelijk. In de fitnessruimte hebben ze bijvoorbeeld een ‘lunk alarm’: Als je gewichten laat vallen, wat nu eenmaal wel eens gebeurt gaat er een alarm af. Ze serveren pizza’s. Echt waar. En dat doen ze om in feite te zeggen: We willen luie sporters, die het idee van de sportschool leuk vinden. Ze hebben een hoop leden, ze hebben een hoop geld. Ze hebben geen kracht. Dat is Planet Fitness, toch? Er is een andere sportschool die Gold’s Gym heet. Als je Gold’s Gym binnenloopt, kom je misschien Arnold Schwarzenegger tegen. Alles daar is ducttape, roestig ijzer, krijt. Grote gespierde kerels die daar rondstampen en behoorlijk stinken. Maar zijn ze sterk? -Ja. Ze zijn het tegenovergestelde. De verleiding voor de kerk vandaag de dag is om zich te richten op leden, wat goed is… en geld, wat ook goed is, maar niet op kracht. En als je iets wilt veranderen, moet je naar een plek gaan die meer in kracht gelooft dan in leden en geld. God geeft om ons. God wil grote christenen, geen grote kerken. Grote kerken zijn prima, maar grote christenen beter. Ik denk dat Gold’s Gym veel leden en veel geld heeft. Minder dan Planet Fitness, maar wat voor hen belangrijk is, is kracht. Macht.
De Zoon des mensen zoekt geloof op aarde, zegt de Bijbel. De Zoon des mensen zal geloof zoeken op aarde. En dan is de vraag: zal Hij het vinden? Zeg maar: Hij zal het hier vinden. Amen. Je kunt dus op de juiste manier samenkomen en op de verkeerde manier samenkomen. Psalm 1 legt ons de verkeerde manier uit. Welzalig de man die niet… Welzalig de man die niet wandelt in de raad van de goddelozen die niet staat op de weg van de zondaars, noch zit op de zetel van spotters Staat het achter me? Dat is een andere vertaling maar die zijn vreugde vindt in de wet van de Heere en zijn wet dag en nacht verdenkt. Het gaat niet alleen om meditatie van de Bijbel maar ook om het niet omgaan met zondaars en spotters. Dit is belangrijk. Er is een missionair aspect aan de kerk. We nodigen mensen uit en houden van ze maar uiteindelijk lopen we niet op die weg. We zitten niet op die zetel. Merk op hoe spotters het ergst zijn. Dus wat is de beste en meest effectieve manier om je gedrag te veranderen? Je gemeenschap veranderen. “Een nieuw gebod geef Ik u.” Is het een gebod of een suggestie? Kun je het doen? Je moet het doen, toch? Als het een gebod is, als Hij je Heer is. “Een nieuw gebod geef Ik u.” Wat is het gebod? “Heb elkaar lief. Zoals Ik u liefgehad heb, moet u ook elkaar liefhebben.” Tegen wie zegt Hij dit? Tegen de twaalf discipelen. “Hierdoor zullen allen inzien dat u Mijn discipelen bent: Als u liefde onder elkaar hebt.” Hoezo is dit een nieuw gebod? Hij heeft hen toch al geboden hun vijanden lief te hebben? En Hij heeft hen toch al geboden hun naaste lief te hebben? Dat is een gebod uit het Oude Testament. Dus God wil zeker dat we onze vijanden liefhebben. God wil dat we mensen in de wereld liefhebben. God wil dat je je baas liefhebt. Sorry, maar dat moet. God wil dat je je partner en je kinderen en iedereen liefhebt. Maar dit is een nieuw gebod. Tegen wie zegt Hij dit? Dit had ik niet eerder begrepen: In dit gebod zegt Hij tegen de discipelen dat ze de andere discipelen moeten liefhebben. Daarom is het een nieuw gebod, dat Hij geeft als Hij weggaat. Het is een gebod aan de kerk, en niet alleen Shepherd’s Grove. Er is maar één ware kerk. En het is een oproep aan christenen om andere christenen op een unieke en speciale manier lief te hebben. Als Hij dit herhaaldelijk zegt in zijn afscheidsrede, is dit wat Hij bedoelt. We moeten anderen liefhebben, maar er moet een speciale soort liefde bestaan binnen een gemeenschap van gelovigen. Is dat zo? Als je het niet weet, zeg ik het je. Je kunt me vertrouwen. Jezus zegt in Johannes 15:9: “Zoals de Vader Mij liefgehad heeft, heb ook Ik u liefgehad. Blijf in Mijn liefde.” Het woord dat hier gebruikt wordt is meno, wat ‘vinden’, ‘thuis vinden’ betekent. ‘Blijf in mijn liefde.’ En hoe blijven we in zijn liefde? Dit is wat ik dacht. Ik dacht altijd dat in zijn liefde blijven betekende dat je een diep gebedsleven en aanbidding had en dat zijn allemaal prachtige dingen maar Jezus definieert hier wat het betekent om in zijn liefde te blijven. Hij zegt het in de volgende regel, wat staat er? Als wat? “Als u Mijn geboden in acht neemt, zult u in Mijn liefde blijven.” Wat komt eerst, de geboden of de liefde? De geboden. Dat is niet het enige vers dat het zo zegt. Het staat altijd in die volgorde. “Als u mijn geboden in acht neemt, zult u in mijn liefde blijven zoals Ik de geboden van Mijn Vader in acht genomen heb en in Zijn liefde blijf.” Nu ben ik even de draad kwijt. Je ziet het op andere plaatsen. “Deze dingen heb Ik tot u gesproken… opdat Mijn blijdschap in u zal blijven en uw blijdschap volkomen zal worden.” En hier is het gebod. Hij zegt het duidelijk: “Dit is mijn gebod: heb elkaar lief.” Tegen wie zegt Hij dat? Tegen de discipelen. “Heb elkaar lief zoals ik jullie heb liefgehad.” Hebben jullie dat? Deze liefde is agape-liefde. Het is geen gevoel. Het is de liefde die de Vader voor ons heeft en die de Vader voor de Zoon heeft. In Jeremia 31:3 staat: “Ik heb u liefgehad met een eeuwige liefde.” Hij hield van ons toen we zijn vijanden waren. Toen we Hem schaadden. Toen we zijn naam vervloekten. Hij hield van ons toen we zijn goede werken dwarsboomden. Hij hield van Paulus toen Paulus christenen doodde. Het is agape-liefde. We worden niet verliefd of toch niet? Aan en dan toch weer uit? Zo werkt dat niet.
Tweede ding. Johannes 15:18. Hij vervolgt: “Als de wereld u haat…” Dat is de keerzijde van de medaille. “Als de wereld u haat, weet dat zij Mij eerder gehaat heeft.” “Als u van de wereld zou zijn, zou de wereld het hare liefhebben.” We hebben niet het recht om te verwachten dat de wereld van ons houdt. Ik zeg het nog een keer. We hebben niet het recht om te verwachten dat de wereld van ons houdt. Sterker nog, we zouden het niet eens moeten willen. Wij houden van iedereen in de wereld. Van onze naaste, van onze vijanden. Zij zullen ons meestal niet terug liefhebben. Is dat oké? Waarom is dat oké? Omdat wij elkaar liefhebben. Wij houden van elkaar. Oké, Johannes 15:7. “Als u in Mij blijft en Mijn woorden in u blijven…” Hoe doen we dat ook alweer? We gehoorzamen Zijn gebod, elkaar liefhebben. vraag wat u maar wilt en het zal u ten deel vallen.” Is dat waar, of nou ja…? Is het waar? Voor het geval je het gemist hebt, zegt Hij het nog eens. Vers 16: “Niet u hebt Mij uitverkoren, maar Ik heb u uitverkoren en Ik heb u ertoe bestemd dat u zou heengaan en vrucht dragen en dat uw vrucht zou blijven opdat wat u ook maar van de Vader vraagt in Mijn Naam, Hij u dat geeft. En dan zegt Hij het nog een keer: “Dit gebied Ik u: dat u elkaar liefhebt.” Heb elkaar lief. Weet je waarom agape-liefde overal is waar God is? Omdat God agape-liefde is. En overal waar de Geest van de Heer is, moet al het slechte in je leven verdwijnen. Als de omgeving doordrenkt is van agape-liefde, verbreken ketenen verdwijnt angst, wanhoop en ontmoediging verdwijnen. Alle demonische machten en krachten, heersers van de duisternis, zullen verdwijnen. En dat komt omdat waar God is, waar de Leeuw van Juda is, zijn vijanden vluchten. Waar of niet? Wanneer we leven in agape-liefde door geloof en kracht wanneer de heiligen het eens zijn over de Bijbel gebeurt er iets ongelooflijks en dat gebeurt in deze kerk. We horen het elke week, levens die veranderen, mensen die bevrijd worden. En dat is niet door onze kracht. Het is door de kracht van het bloed van Jezus Christus die de prijs heeft betaald, waardoor deze plek vol kan zijn van Gods leven. Is dat geen goed nieuws? Dus wanneer we agape-liefde hebben, hebben we God. Dank U, Heer. Waar agape is, is God. En Gods volk zei amen.
Gebed
Vader, we komen vrijmoedig voor U en we danken U dat we verlost zijn. We zijn bevrijd van alle machten en heersers van de duisternis van alle zonde, van alle verwarring. We houden van elkaar. We zullen er voor elkaar zijn, want waar liefde is, bent U. Wij danken U, God. Wij aanbidden U en we verhogen de grote naam van Jezus Christus. Dit bidden wij in zijn naam, en Gods volk zei amen.
Koorzang – Praise the lord o my soul
Prijs de Heer, o mijn ziel
Ik zal niet stil zijn, mijn God leeft
Ik hou dit niet voor mezelf
Ik zal niet stil zijn, mijn God leeft
Ik hou dit niet voor mezelf
Prijs de Heer, o mijn ziel
Laat alles wat adem heeft, de Heer prijzen
Laat alles wat adem heeft, de Heer prijzen
Sta sterk in je geloof
Alle uitzendingen
Televisie
Iedere zondag wordt een nieuwe televisiekerkdienst van Hour of Power opgenomen in Shepherd’s Grove. Bekijk via onderstaande link de uitzendingen van de afgelopen maanden. Via de uitzendingen brengen we de boodschap van Jezus op een laagdrempelige en eigentijdse manier. Met veel aandacht voor muziek en een overdenking die raakt. In de Nederlandse uitzending interviewt presentator Jan van den Bosch elke week een Nederlandse gast over zijn of haar geloof.
Naar de uitzendingen