Home Woorden hebben kracht

Opening

In 1970 ging een tv-programma van start dat miljoenen mensen anders naar het geloof deed kijken: Hour of Power. Dit is de dag die de Here heeft gemaakt. Laten we ons verheugen. Nog altijd laat Hour of Power een nieuw geluid voor een nieuwe generatie horen. Als je op God vertrouwt, kan niks je tegenhouden. Want wat uw omstandigheden en problemen ook zijn; dit moment kan uw uur van kracht zijn.

 

Samenzang – Joyful, Joyful

Vreugde, vreugde, louter vreugde is bij U van eeuwigheid.

Schepper, die ‘t heelal verheugt en bron van eeuw’ge vreugde zijt.

Gij, die woont in licht en luister drijf de schaduwen uiteen hij, die zoekend

Doolt in ‘t duister vindt het licht bij U alleen. Amen! Amen! Amen!

 

Welkomstwoord door Bobby Schuller en Haven

Dit is de dag die de Here gemaakt heeft. Wij verheugen ons daarover. Goedemorgen. Hannah is er vandaag niet bij. Ze is op missiereis met haar broer Sam naar Puerto Rico. Ze voelde zich geroepen om daar voor de zieken te bidden dus papa heeft het deze week een beetje druk. Het is niet goed dat een mens alleen is, zegt de Bijbel. Ik heb nog 4 dagen te gaan, maar de kinderen zijn hier vandaag bij mij. Dit zijn Cohen en Haven. Hallo. Leuk dat jullie er zijn. Wij hebben vandaag een mooie dienst. Laat ons bidden.

 

Gebed

Vader wij danken U voor alles wat U in ons leven doet en wij vragen U in Jezus’ naam om de leiding van uw Geest. Wij zijn hier bijeen om de naam van Jezus te eren en om U te danken voor alles wat U gedaan heeft en alles wat U doet. Heer, ik bid om een doorbraak in de levens van iedereen die het moeilijk heeft of neerslachtig is dat ze verlicht zullen worden en vervuld van uw Geest. Dit bidden wij in Jezus’ naam, amen. Draai je naar degene naast je en zeg, God houdt van je en ik ook.

 

Duet – Waymaker/Surrounded door Sarah Grandpre en Connor Smith

U bent hier in ons midden, ik aanbid U, ik aanbid U

U bent werkzaam onder ons, ik aanbid U, ik aanbid U

U baant de weg, God van wonderen

Die zich houdt aan Zijn beloftes

Licht in de duisternis, mijn God, dat bent U

U baant de weg, God van wonderen

Die zich houdt aan Zijn beloftes

Licht in de duisternis, mijn God, dat bent U

 

Ik lijk omsingeld maar ik ben omringd door U

Ik lijk omsingeld maar ik ben omringd door U

Ik lijk omsingeld maar ik ben omringd door U

Ik lijk omsingeld maar ik ben omringd door U

Zo overwin ik mijn strijd, zo overwin ik mijn strijd

Zo overwin ik mijn strijd, zo overwin ik mijn strijd

Zo overwin ik mijn strijd, zo overwin ik mijn strijd

Zo overwin ik mijn strijd, zo overwin ik mijn strijd

 

U baant de weg, God van wonderen

Die zich houdt aan Zijn beloftes

Licht in de duisternis, mijn God, dat bent U

U baant de weg, God van wonderen

Die zich houdt aan Zijn beloftes

Licht in de duisternis, mijn God, dat bent U

 

Ik lijk omsingeld maar ik ben omringd door U

Ik lijk omsingeld maar ik ben omringd door U

Ik lijk omsingeld maar ik ben omringd door U

Mijn God, dat bent U

 

SchriftlezingSpreuken 16:21-24 door Haven Schuller

De wijze van hart wordt verstandig genoemd en zoetheid van lippen vermeerdert het inzicht. Het verstand is voor de bezitters ervan een bron van leven maar de vermaning van dwazen is dwaasheid. Het hart van een wijze maakt zijn mond verstandig en zal op zijn lippen het inzicht vermeerderen. Lieflijke woorden zijn een honingraat zoet voor de ziel en genezing voor de beenderen.

 

Interview met Michael W. Smith

BS = Bobby Schuller en MWS = Michael W. Smith

Introvideo

Michael W. Smith is een meermaals onderscheiden artiest die sinds 40 jaar muziek maakt en uitvoert.

Hij heeft ruim 15 miljoen albums verkocht en is ook schrijver van ruim 12 boeken. Zijn nieuwste boek heet: De weg van de Vader: Lessen van mijn vader, waarheden over God. Dit hartverwarmende boek gaat over wat zijn vader Paul hem heeft meegegeven. Het vertelt hoe hij de liefde van zijn hemelse Vader aan Michael doorgaf wanneer hij die het hardst nodig had. Applaus voor Michael W. Smith.

 

BS: Hallo. Welkom. Fijn om je hier te zien.

MWS: Hartelijk dank. Ik vind het erg fijn dat ik hier mag zijn.

BS: Talloze mensen zijn liefhebbers van je muziek maar voor de mensen die ons programma of God nog niet kennen kun je misschien iets vertellen over je leven en je muziek.

MWS: Ik groeide op in West Virginia, in een kleine Baptistengemeente.  Mijn moeder was scriba van de kerk en mijn vader werkte op een raffinaderij. Sport was belangrijk in ons gezin, maar ik schreef op mijn vijfde mijn eerste liedje. Het klonk nergens naar, maar het feit dat ik iets op mijn vijfde had gemaakt en dat ik songs van The Beatles uit mijn hoofd kon spelen, vonden mijn ouders fantastisch. Ik groeide op met muziek en zang en deed mee aan veel jongerenmusicals zoals Tell it Like it Is, Natural High, Ralph Carmichael. Heel lang geleden. Op mijn 15e voelde ik dat God mij riep om de muziekwereld verder te ontdekken maar ik wist niet waar te beginnen. Met een oud barrel van een Chevrolet trok ik naar Nashville in Tennessee ongeveer 6 uur rijden vanaf Kenova in West Virginia. Dat was in 1978 en ik ben nooit meer teruggekeerd. Alleen om de 3 maanden om wat geld op te halen want ik was bepaald niet rijk. Na 2,5 jaar ontmoette ik de zeer jonge Amy Grant. Ik schreef liedjes voor haar album Age to Age. Ik belandde in haar voorprogramma en na 34 platen kun je zien hoe het verdergegaan is.

BS: Je hebt niet alleen veel muziek gemaakt, maar ook veel geschreven. Ik wil het over je nieuwe boek hebben, The Way of the Father, over je vader. Vertel ons daar eens iets over en hoe dat samenhangt met je geloofsreis.

MWS: Ik had fantastische ouders. Op 15 november is mijn vader naar zijn hemelse Vader gegaan. Hij had dementie en ik mis hem nog steeds verschrikkelijk. Hij was de vriendelijkste mens die ik ooit in mijn leven gekend heb en toevallig ook mijn vader. Voor hem was het glas altijd halfvol. Hij lachte de hele dag, hij zag altijd het beste in mensen. Hij was mijn baseballcoach in mijn jonge jaren en daar kom ik veelvuldig op terug in het boek. Hij stond pal achter mij toen ik besloot niet voor de Cincinnati Reds te gaan spelen en dat muziek mijn leven ging bepalen. Hij werd min of meer mijn agent. De enige keer dat ik hem kwaad heb gezien was toen ik met mijn songs niet op nummer 1 kwam. Hij snapte daar niets van. En dan zei ik altijd, niet al mijn songs kunnen op nummer 1 terecht komen. En dan zei hij dingen als: Waarom niet, zoon? Jij bent de beste. Hij heeft mij mijn hele leven gesteund, en dat zeg ik met dit boek. Ik geloof werkelijk dat mijn vader mij op tal van niveaus heeft geleerd hoe God is. Hij was vriendelijk, hij was geduldig en hij is er mijn hele leven voor mij geweest. Ik wist dat ik op een dag een boek over hem zou schrijven. Toen hij in 2011 dement werd, begon ik al die verhalen en herinneringen te bundelen vooral die over het baseballveld. Het jaar 2020 was heel geschikt om een boek te schrijven.

BS: Je moet het toen zwaar hebben gehad als muzikant. Je bent zo gewend aan shows en evenementen en tournees. Het moet je altijd weer een adrenalinekick geven om voor duizenden mensen tegelijk op te treden, en met elkaar te worshippen. Het is een enorme aderlating om dat allemaal te zien verdwijnen. Dat moet een superschok zijn geweest voor iemand als jij.

MWS: Dat was het wel een beetje maar ik heb in die tijd heel veel songs en natuurlijk een boek geschreven. Ik zat heel veel in de studio te schrijven en ik heb heel veel tijd doorgebracht met mijn gezin waarmee ik toch al heel veel optrek. Ik deed dat 13 weken achter elkaar en hield virtuele worship concerten voor de hele wereld. Dat vond ik heerlijk. Ik gaf concerten vanuit mijn woonkamer of vanuit de boerderij of vanuit mijn studio en deelde zo mijn muziek met mensen. Dat waren de grootste shows die ik in mijn hele leven gedaan heb. Naar één concert hebben een miljoen mensen gekeken. Ik bad tijdens elke aflevering. Dan zei ik, God, laat mij hier aanwezig zijn. Deze mensen hebben het moeilijk. Ze zijn in verwarring en ze zoeken naar heel veel antwoorden. Een hoop mensen hebben geen hoop. Ze zijn wanhopig. Ik vraag U dat ik de juiste dingen mag zeggen, de juiste dingen mag zingen. Het kwam steeds neer op het bemoedigen van mensen. Het komt goed met je. Wij komen dit te boven. Ik kreeg een fantastische feedback. Ik had het ieder weekend willen doen. Een deel van mij wilde niet stoppen, maar nu zijn we weer op volle toeren.

BS: Het is fijn om weer op tournee te zijn. En natuurlijk heb je toen ook dit boek over je vader geschreven. Het is een geschenk voor heel veel mensen. De liefde van je vader was zo sterk. Het was zo’n weerslag van hoe Gods liefde voor ons allen bestemd is. Ook als wij geen goede vader hebben gehad. Ook als we zonder vader zijn opgegroeid dat Abba, onze Vader altijd van ons gehouden heeft.

MWS: Daar verwijs ik ook naar. Toen ik dit boek schreef, besefte een deel van mij dat er heel veel mensen waren die geen goede vader hebben gehad zoals ik. Ik heb zoveel vrienden die gekwetst zijn in hun jeugd. Zoals mijn moeder, die op haar achtste in steek gelaten werd samen met haar drie broertjes en zusjes, door mijn oma, die de benen nam. Mijn moeder kwam dat te boven. Zij had een diepe ontmoeting met de Heer en besloot dat dat haar gezin nooit zou overkomen. Ze is een van de meest gelovige vrouwen die ik ooit gekend heb. Er is een uitweg. Er is een manier om God je vader of moeder te laten zijn als je geen beste jeugd gehad hebt. Dat weet ik zo zeker als wat.

BS: Het boek heet The Way of the Father. Ik wil jullie thuis bemoedigen om het boek te lezen. Je zult erdoor bemoedigd worden. Dank je, Michael, voor je aanwezigheid. Wij waarderen je verhaal en je liefde voor de Heer. Blijf prachtige boeken en prachtige muziek schrijven.

MWS: Hartelijk bedankt. Daar ben ik blij mee.

BS: Bedankt. Gods zegen.

 

Koorzang – Come, Thou Fount of Every Blessing

Kom, o bron van zegeningen, stem mijn hart op uw genâ

Onophoudelijke stroom van goedheid, klinkt als luide lofprijs na

Leer mij de melodie te zingen klanken stijgen naar omhoog

Prijs de berg, vanwaar mijn hulp komt waar uw liefde werd getoond

 

Vol van vreugde wil ik herdenken dat ik tot U komen mocht

En ik hoop met grote blijdschap straks te komen thuis bij U

Geneigd tot dwalen, Heer, ik voel het, God te verlaten, van wie ik houd

Hier is mijn hart, verzegel en neem het voor uw woning, daar omhoog

 

Jezus zocht mij toen ik als vreemdeling van Gods kudde was afgedwaald

Hij redde mij uit gevaren met dierbaar bloed heeft Hij betaald

Geneigd tot dwalen, Heer, ik voel het God te verlaten, van wie ik houd

Hier is mijn hart, verzegel en neem het voor uw woning daar omhoog

 

O, hoe groot is de genade die mij daag’lijks leidt naar U

Laat uw goedheid als een keten mijn dolend hart aan U binden

Geneigd te dwalen, Heer, ik voel het, geneigd de God te verlaten die ik liefheb

Hier is mijn hart, verzegel en neem het voor uw woning daar omhoog

Voor uw woning daar omhoog

 

Solo – God Provides door Maiya Sykes

God voorziet, wanneer U mij duizendmaal te hulp komt

Elke andere stem is een leugen, God voorziet.

God voorziet op manieren die ik niet kan uitleggen of ontkennen

Het weinige dat ik heb, vermenigvuldigt Hij

Juist wanneer ik denk dat Hij niet op tijd zal zijn, voorziet God

Hij komt wanneer wolken van twijfel op je neerdalen

En alles wat je dacht te weten, doen wankelen

Nu zie je eindelijk wat God voor jou kan doen

Sluit vannacht je ogen je hoeft niet langer te vechten,

Zie hoe God voorziet

 

Proclamatie door Bobby Schuller

Ga staan, dan zeggen wij dit credo zoals wij iedere week doen. Houd je handen zo, in een gebaar

van ontvangen. En zeg met mij: Ik ben niet wat ik doe of wat ik heb. Ik ben niet wat mensen over mij zeggen. Ik ben Gods geliefde kind. Dat is wie ik ben. Dat kan niemand mij afnemen. Ik hoef mij geen zorgen te maken of te haasten. Ik mag vertrouwen op mijn vriend Jezus en zijn liefde delen met de wereld. Dank jullie wel.

 

Woorden hebben kracht

door Bobby Schuller

Vandaag praten wij verder over de waarde van woorden. Hoe woorden sommigen kunnen opbouwen en anderen kunnen neerhalen. Hoe woorden jou kunnen opbouwen en neerhalen. Ik begin waar ik de vorige keer ben geëindigd bij het praten over woorden. Dat is hoe woorden kunnen spetteren. Dat je geen woorden tegen anderen kunt gebruiken zonder jezelf er een beetje mee te besprenkelen. Als je vandaag je best doet om vijf mensen te bemoedigen zul je je ook zelf bemoedigd voelen. De meesten van die mensen zullen ook iets aardigs terugzeggen tegen jou. Je voelt je goed als ze dat doen, de positiviteit in de lucht voel je toenemen. Er zit iets spetterigs aan woorden. Wat ik jullie wil duidelijk maken is de kracht van woorden in een team. De kracht van woorden in een organisatie en het vermogen dat woorden hebben om cultuur binnen een groep te creëren. In je gezin. Onthoud dat woorden die je hardop zegt in een groep, de cultuur beïnvloeden. Ze versterken die cultuur of ze verschuiven die cultuur. Daarom zijn woorden van heel groot belang in elke groep waarvan je deel uitmaakt. Ze bepalen je acties, ze bepalen je moraal, ze maken dat mensen vertrekken die je daar niet wilt hebben of mensen die je er wel wilt hebben. Ze laten mensen komen die je er niet bij wilt hebben, of die je er wel bij wilt hebben. Woorden veranderen doorlopend, dus let op wat je zegt binnen je team. Of je een leider of volgeling bent, maakt niet uit. Je hebt impact. Dat brengt me op een verhaal dat ik met jullie wil delen. Over een belangrijk tijdperk in de Bijbel. Er zijn kleine, maar ook grote tijdperken. Een belangrijke is de Toren van Babel. Jullie kennen het verhaal van de toren van Babel? Dat luidt ongeveer zo. Na de zondeval in de Hof wordt de mensheid steeds kwaadaardiger, moordlustiger. Kindermisbruik, het bouwen van altaren, oorlog. Uiteindelijk maakt God in Genesis 11, na de zondvloed een herstart met de mensheid. Hij vindt dat het hele verhaal een nieuw begin verdient met een echt goed stel mensen: het gezin van Noach. Maar het wordt allemaal weer even erg en even moordzuchtig als voorheen. Een natie met één bepaalde taal begint met de bouw van een toren die tot in de hemel moet reiken en het werk vordert vlot. Het gaat snel, het ziet er fantastisch uit en de toren bereikt inderdaad de hemel. En dan staat er in de Talmoed, maar niet in de Bijbel dat ze op de top van de toren een zwaard wilden plaatsen zodat het zou lijken dat ze God staken of dat ze in oorlog waren met God. Uit het verhaal wordt min of meer duidelijk dat er een algemene oppositie tegen God bestond en dat deze toren hen zo dicht bij God moest brengen dat ze Hem konden treffen. God ziet dat gebeuren en het eerste wat je denkt, is: Waarom zou God zich daardoor bedreigd voelen? De hemel is niet in de lucht en God kan niet worden gestoken. Dus wordt God bedreigd? Waarschijnlijk niet. Als christen lees ik dit verhaal met de bril van Gods liefde. Dat God deze mensen te zeer liefheeft om ze voortdurend te laten verkeren in een staat van haat, rebellie of hoe je het maar noemen wilt. En wat is de vloek, of de straf of hoe je het maar noemt? Hij geeft ze verschillende talen, zodat ze niet langer met elkaar kunnen spreken. En nu ze niet langer goed met elkaar kunnen praten kunnen ze niet meer verenigd zijn. Dit is een klassieke manier om te verklaren waarom de wereld aldoor conflicten kent. Het is niet omdat al die verschillende natiestaten elkaar haten. Het is niet omdat ze grenzen of wapens hebben. Dat is wel zo, maar in de klassieke opvatting is de oorzaak het feit dat ze niet dezelfde taal spreken. En het onvermogen om met elkaar te praten is datgene wat nog steeds, in die klassieke opvatting de belangrijkste oorzaak is van oorlogen en strijd en onenigheid. En je kunt zien waarom iemand uit de Bronstijd de wereld op die manier zag. Om te beginnen gaat er een enorme kracht schuil in eenheid, nietwaar? Dat weten wij allemaal. Als je verenigd bent, is dat iets ongelooflijk. Een van mijn favoriete tijdperken in dit land…Niet favoriete tijdperken maar een heel bijzondere tijd, de enige keer dat ik dat heb meegemaakt was de slechtste tijd van mijn leven in de Amerikaanse geschiedenis: 11 september. Weet je het nog? Maandenlang hoorde je na 11 september geen Democraat of Republikein. Iedereen besloot dat wij van elkaar gingen houden, elkaar gingen steunen. Er hing iets heel moois in de lucht. Als je op dat moment terugkijkt, of op enig soort team Misschien heb je zo’n moment in je eigen land of in je eigen cultuur gekend. Een moment waarop een enorme eenheid bestond waar iedereen alle onderlinge verschillen terzijde legde en volledig verenigd was. Dat is iets verbluffends. Het is niet altijd goed, maar het is een verbluffende kracht. Esperanto was een taal op basis van een geniaal idee. Een idee dat in veel opzichten even slim als naïef was. Dat is misschien een betere omschrijving. Een oogarts, ik geloof een Pool, besefte dat de wereld ontzettend veel tijd stak in het leren spreken van andere talen, met name op een plek als Europa. Hij bedacht dat als er een tweede taal bestond die we allemaal zouden leren dat de taal kon worden waarin wij met elkaar gingen communiceren. Hij dacht, als ik dat voor elkaar krijg, bereik ik wereldvrede. Zo’n man moet je wel in je hart sluiten. En ook al is het daar met zijn plan niet van gekomen, is het een interessant idee Dr. Zamenhof. Hij had niet kunnen voorzien dat dat er zo’n 100 jaar later alsnog van kwam dankzij een stad hier zo’n 50 km verderop: Hollywood. Vrijwel iedereen leert tegenwoordig Engels als tweede taal en dat is erg nuttig. Het Engels is een unieke taal. Volgens mij is het de eerste en enige taal die door meer mensen als tweede taal wordt gesproken dan door mensen wier moedertaal het is. 1,5 miljard mensen spreken Engels maar voor slechts 400 miljoen is het hun moedertaal. Interessant, hè? Ik denk dat dat te danken is aan Hollywood. Iedereen leert Engels en iedereen leert het ook nog met een Californisch accent. Als Californiër vind ik dat waanzinnig. Ik raakte in Israël in gesprek met een buschauffeur wiens moedertaal Hebreeuws was. En hij zei dat hij dolgraag Engels sprak. Hoezo, vroeg ik. Dat heb ik geleerd van de tv-serie M.A.S.H. Door naar M.A.S.H. te kijken, leerde hij Engels van de tv. Het was ongetwijfeld een slimme man. Enfin, dat was het idee achter Esperanto. Je kunt het zelf merken als je op reis gaat. Je hebt er zoveel aan om zelfs maar een beetje van de taal van je gastland te leren. Ook als de meeste mensen daar Engels spreken moet je eens opletten hoe mooi ze het vinden als je pogingen doet om iets van hun taal op te steken. Heel vaak leren Amerikanen die in Parijs terechtkomen, helemaal geen Frans. Ze staan niet eens stil bij hoe het in Parijs toegaat. Als je een bakkerij in Parijs binnenstapt, zal de eigenaar, die erg trots is op zijn zaak iedere klant die binnenstapt, heel beleefd aanspreken met bonjour. Goedemorgen. En elke Fransman en elke Franse vrouw zal antwoorden: Bonjour monsieur. Dat doet iedereen. De Duitsers doen het, de Nederlanders doen het. Iedereen doet dat behalve de Amerikanen. Als je hier de supermarkt binnenstapt en iemand zegt good morning, wat doe je dan? Je pakt je winkelwagentje en je zegt niks. En als wij in Parijs onze patisserie binnenstappen en bonjour horen, doe je…Dat is gewoon bot. Dat is superlomp. Wat ik maar wil zeggen, is dat taal een enorme bruggenbouwer is. En wat wij soms uit het oog verliezen met onze communicatie is dat ook binnen het Engels een manier bestaat om in die taal te communiceren. Onze taal. Wanneer wij met elkaar praten, juist omdat wij Engels spreken is er een correcte manier om iemand aan te spreken en ook een verkeerde. Als je anderen wilt opbouwen zoals God van ons vraagt als je mensen werkelijk wilt liefhebben dus niet als je ze wilt paaien of vleien, maar als je ze werkelijk wilt liefhebben moet je ze leren aanspreken op een liefhebbende manier. Spreek mensen aan op een manier die bemoedigt. Die vergeeft, grootmoedig en vriendelijk is. Heeft Haven niet op een prachtige manier voorgelezen uit Spreuken? Dank je wel daarvoor, Haven. Heel goed gedaan. Echt. De Bijbel zegt in Spreuken: De wijze van hart wordt verstandig genoemd en zoetheid van lippen, woorden van vergeving, mooie woorden vermeerdert het inzicht. Het verstand is voor de bezitters ervan een bron van leven maar de vermaning van dwazen is dwaasheid. Bedenk dat in Spreuken de dwaas bijna altijd staat voor iemand die op een dwaze manier spreekt. Het hart van een wijze maakt zijn mond verstandig en zal op zijn lippen het inzicht vermeerderen. En het laatste stuk vind ik heel mooi: Lieflijke woorden zijn een honingraat. Zoet voor de ziel en genezing voor de beenderen. Als kinderen slaan wij de woorden op van onze ouders of degenen die ons opvoeden. Daarom is het vooral belangrijk wat je tegen kinderen zegt. Ook tegen vreemde kinderen, want ze kijken op tegen jou als volwassene. Zo belangrijk. Als een vader, een dochter vertelt dat ze mooi is en een moeder een zoon vertelt dat zij van hem houdt wanneer ouders, tantes, ooms, opa’s en oma’s bevestigende woorden spreken blijven, ook als deze ouderfiguren of ouders er niet meer zijn hun woorden van liefde of minachting voortleven in het hart van een kind. Als je verzuimt om goede dingen te zeggen of als je negatieve dingen zegt moet zo’n kind later als volwassene heel wat werk verzetten om de pijn en onzekerheid daarvan te boven te komen. Maar als je je kind bevestigt, van je kind houdt en daar bestaat veel wetenschappelijk bewijs voor je kind met woorden bevestigt, geeft ze dat een innerlijke kracht. Een deel van je zal zich nestelen in het leven van het kind als het later volwassen is geworden, lang nadat jijzelf niet meer leeft. Die woorden blijven daar opgeslagen. Bij elke volwassene die je ontmoet zul je zien dat sommige littekens meer pijn doen dan andere. En dat sommige complimenten ze meer goed hebben gedaan dan andere. Een belangrijk onderdeel van het liefhebben van mensen vooral de mensen die je het meest nabij zijn is te weten welke complimenten dat zijn. Binnen de psychologie beschouwen wij pijn niet als iets dat op zichzelf staat. Ik ben geen psycholoog, maar ik denk wel dat dit waar is. Pijn is als een web. Als je één pijnpunt in het leven van iemand aanraakt, begint alles mee te trillen. Je zult merken dat er mensen zijn die erg gevoelig zijn over sommige dingen en niet over anderen. Beoordeel mensen daar niet op. Leer complimenten of bevestiging te schenken waar ze die nodig hebben. Heel veel mensen hebben dat nodig. Een laatste woord daarover. 90% van wat je tegen mensen zegt, is een kwestie van toon. Denk erom, mensen. Dit heb ik geleerd van mijn grootvader Persley, een taalkundige die lange tijd leraar Spaans was. Als een baby een taal leert, is het eerste wat hij of zij leert, niet woorden maar toon. Daarom klinkt koekoe kaka in Amerika anders dan koekoe kaka in Thailand. Toen mijn opa mij Spaans leerde, leerde hij mij eerst de toon. Hij zei bijvoorbeeld, als je in het Spaans om zout vraagt zeg je dat op een Engelse toon: Pasa la sal, por favor. Mag ik het zout, alstublieft. Hij zei dat dat een beetje verwijfd en raar klinkt. Als je om zout vraagt, zeg je: Pasa la sal, por favor. Je laat je stem dalen. Dat leerde hij me bij het leren spreken: De toon is het eerste dat je leert. En dat verdwijnt niet meer. Als volwassene is de toon zoveel belangrijker. Als je een conflict hebt of je probeert een situatie te sussen of iets met een team op te lossen, is de toon enorm belangrijk. Veel mensen denken na over wat ze moeten zeggen. Ik denk altijd, wat wil ik dat ze bij mijn woorden voelen. Wat wil ik dat de mensen voelen? Wil ik dat ze in mijn toon compassie horen, begrip, ik luister naar je, ik hoor je? Dat is zo’n veel betere manier om te communiceren. Toon. Sta er eens bij stil Als je je vriendin vraagt of het goed met haar gaat, en ze zegt: Ja, goed, gaat het niet goed met haar. Als je je man vraagt: Hoe gaat het? en hij zegt: Prima, dan heeft hij een koekje nodig. Hij heeft trek. Dat weten wij allemaal. Een paar woorden tot besluit. Bouw mensen op. Bouw mensen op. Zeg niet alles recht voor zijn raap als dat anderen kwetst. Wees niet zo’n type. Roddel niet, lieg niet, spreek geen kwaad van anderen. Bouw anderen op en het zal je leven richting geven. Geef mensen complimenten, bemoedig mensen. Als je door iemand geïnspireerd wordt als iemand iets doet wat indruk op je maakt vertel ze dan hoeveel indruk dat maakt. Prima manier om mensen te ontmoeten. Bedank mensen die iets aardigs voor je doen ook als ze geacht worden dat te doen. Ik doe het zelf aldoor. En, vrienden, bouw aan jezelf. Je mag best in de spiegel kijken en jezelf bemoedigen. Denk je dat ik dat niet doe? Denk je dat ik geen heuvels opgerend ben en onderweg meer dood dan levend dacht: Bobby, die heuvel is voor jou. Je haalt die top wel. Denk je dat ik nooit naar een rekening heb gekeken als wij blut waren en zei: Bobby, je vindt wel een manier om die te betalen. Denk je dat ik niet vijftig keer naar de deur van een kinderziekenhuis heb gekeken Neem me niet kwalijk. Soms moet je in de spiegel kijken en zeggen: Dit kun je. Soms moet je hardop tegen jezelf zeggen: Ik ben een goede vader. Ik ben een goede moeder. Ik ben een goede vriend. Ik ben een goede muzikant, leider, christen. Als je de heuvel op rent en je zegt, ik ben moe, hoe denk je dan dat je je voelt? Als je naar die ziekenhuisdeur kijkt en je zegt, ik trek het niet meer hoe denk je dan dat je je voelt? Als je naar je rekeningen kijkt en je zegt, dit kan ik niet betalen, als je naar een vriend kijkt met wie je iets moet bijleggen en je zegt ‘dit gaat mij niet lukken’, hoe voel je je dan? Zeg over jezelf wie je wilt zijn. Zeg hardop waar je heen wilt, en dat is waar je zult uitkomen. Bouw jezelf op. Dat moeten wij allemaal van tijd tot tijd doen. Amen. Laat ons bidden.

 

Gebed

Vader, wij danken U voor alles wat U voor ons gedaan hebt. En wij bidden in Jezus’ naam, dat uw Heilige Geest ons de woorden zal tonen die we tegen elkaar moeten en kunnen gebruiken. Zo bid ik, Heer, dat U diep in onze harten een gevoel van liefde en dankbaarheid naar elkaar zult uitwerken opdat wij mild met elkaar omgaan. Help ons, Vader, de woorden te gebruiken die U voor ons zou gebruiken. Woorden als, ik ben trots op je. Ik ben dankbaar voor je. Ik vergeef je. Ik hou van je. Wij danken U dat U van ons houdt. Dit bidden wij in Jezus’ naam, amen.

 

Zegen door Bobby Schuller

De Here zegene u en behoede u. De Here doe zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig.

De Here verheffe zijn aangezicht over u en geve u vrede. Amen.

 

Koorzang – The Blessing

Amen

Zijn gunst rust op u en op de volgende generaties

Op uw familie en uw kinderen

En hun kinderen en kleinkinderen

Zijn gunst rust op u en op de volgende generaties

Op uw familie en uw kinderen

En hun kinderen en kleinkinderen

Zijn gunst rust op u en op de volgende generaties

Op uw familie en uw kinderen

En hun kinderen en kleinkinderen

Zijn gunst rust op u en op de volgende generaties

Op uw familie en uw kinderen

En hun kinderen en kleinkinderen

Zijn aanwezigheid is voor je en achter je en naast je

Om je heen, in jou en is met jou

In de ochtend, in de avond, in je komen en je gaan

In je tranen en je vreugde

Hij is voor je, voel zijn liefde

Amen

Woorden hebben kracht

10 oktober 2021 Duur: 60 min.

Aanmelden nieuwsbrief

Alle uitzendingen

Televisie

Iedere zondag wordt een nieuwe televisiekerkdienst van Hour of Power opgenomen in Shepherd’s Grove. Bekijk via onderstaande link de uitzendingen van de afgelopen maanden. Via de uitzendingen brengen we de boodschap van Jezus op een laagdrempelige en eigentijdse manier. Met veel aandacht voor muziek en een overdenking die raakt. In de Nederlandse uitzending interviewt presentator Jan van den Bosch elke week een Nederlandse gast over zijn of haar geloof.

Naar de uitzendingen
Over Hour of Power - Bobby

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan