Home Kijk & Lees Tweede Kamerlid Derk Boswijk over passie en verantwoordelijkheid

Tweede Kamerlid Derk Boswijk over passie en verantwoordelijkheid

'Misschien weegt onze verantwoordelijkheid als politici nog wat zwaarder dan die van anderen. En als christelijke politici weegt die verantwoordelijkheid misschien nóg zwaarder.' Derk Boswijk is Tweede Kamerlid voor het CDA en hij vertelt bij Hour of Power over zijn passie voor de politiek.

Rechtstreeks naar het interview

Hij is flink druk sinds hij vorig jaar in het epicentrum van de Nederlandse macht terecht kwam, maar Derk Boswijk wil in het weekend gewoon tijd hebben voor zijn gezin en kinderen. ‘De zondag is voor mij sowieso heilig. Ik ben opgevoed met het idee dat de zondag een rustdag is, en dat vind ik zelf ook. Ik denk dat, ook al zou je niet geloven, de zondag als rustdag heel goed zou zijn voor iedereen. Zodat je thuis met de kinderen los kunt komen van de waan van de dag. En natuurlijk ga ik dan het liefst ook naar de kerk.’

Ik zou willen dat er meer politici gelovig zouden zijn

Als Tweede Kamerlid houdt Derk Boswijk zich vooral bezig met de boeren in ons land. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat zet hij zich in en laat hij ook dikwijls een christelijk geluid horen. ‘Ik zou willen dat er meer politici gelovig zouden zijn. Het zou je namelijk wat meer losweken van de waan van de dag. Ik reflecteer elke avond en ochtend heel bewust: waarom zijn we hier op aarde? Zodat je over vier jaar niet alleen je verantwoording moet afleggen aan kiezers, maar uiteindelijk ook aan God. Dat zet alles in een ander perspectief.’

Dat heeft ook te maken met het geloof in de wederkomst van Christus, vertelt Derk. ‘Ik geloof dat Jezus Christus op een gegeven moment terugkomt en dat we dan verantwoording af moeten leggen aan Hem. Misschien weegt onze verantwoordelijkheid als politici nog wel wat zwaarder dan die van anderen. En als christelijke politici weegt die verantwoordelijkheid misschien nóg wel zwaarder.’

Vooral de hele kwestie in Afghanistan laat de politicus niet ongemoeid. ‘We zagen al maandenlang een ongeluk in slow motion plaatsvinden, en niemand nam verantwoordelijkheid. Dit gaat over mensenlevens. Ik zag een kabinet dat heel erg passief was én ik zag mensen in de Kamer die er een showtje van probeerden te maken en de minister wilden pootje haken, zo voelde dat. Dat maakte mij heel erg gefrustreerd.’

We zijn gemaakt om naar elkaar om te zien

Juist de vrijheid die er de afgelopen jaren gepredikt werd in Afghanistan, keert zich nu tegen de bevolking volgens Derk Boswijk. ‘Op ons verzoek gooiden ze daar in Afghanistan hun hoofddoeken af en kwamen ze op voor mensenrechten. Van de één op de andere dag zeggen we dan vervolgens: “Sorry, maar hier is geen draagvlak meer voor, bekijk het maar. Wij zijn weg.” Dat maakte mij heel erg boos. Ik denk dat God met heel veel pijn naar deze gebroken wereld kijkt, dit is exact wat we niet zouden moeten doen. We zijn gemaakt om naar elkaar om te zien. We hadden dit moeten voorkomen.’

Ziet de politicus zichzelf als Gods geliefde kind? ‘Ja, ik kom uit een wat traditionelere hoek en ik zeg dat wel met overtuiging. Maar vanuit orthodoxe hoek wordt vaak gezegd: “Dat moeten we nog maar zien. Wie ben ik om dat te zeggen?” Ergens ben ik ook blij dat ik die kant heb meegekregen want dat houdt je oprecht nederig. Maar soms zou ik wel willen dat ik daar iets vrijmoediger over zou kunnen praten. Het blijft een beetje een worsteling.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan