Home Kijk & Lees Shahrzad Timman: ‘Wat is er leuker dan Gods werk najagen?’

Shahrzad Timman: ‘Wat is er leuker dan Gods werk najagen?’

Shahrzad Timman komt op zesjarige leeftijd vanuit Iran naar Nederland. Als tiener ziet ze een film over de ruimtemissie Apollo 13, die dankzij uitstekend teamwerk heelhuids terugkeert. ‘Dat is wat ik later ga doen’, zegt ze direct tegen haar moeder. Shahrzad raakt gefascineerd door het heelal en alles wat zich afspeelt op het gebied van ruimtevaart. Ze besluit daarop contact op te nemen met NASA en komt zo bij het European Space Agency terecht. Inmiddels is Timman daar alweer een kleine vijf jaar werkzaam en probeert ze missies naar de maan en mars mogelijk te maken.

Enthousiast

Ze groeide op in een christelijk gezin maar na een aantal nare ervaringen in de kerk besluit ze om niet langer de samenkomsten te bezoeken. Shahrzad: ‘Rond mijn zestiende had ik meerdere kerkbreuken meegemaakt. Ik dacht: dit kan niet zijn hoe God het heeft bedoeld. Ik hield van Jezus, absoluut. Maar ik wilde niet meer naar de kerk. Jaren later heeft een vriend mij meerdere malen gevraagd om weer eens mee te gaan. Ik snapte niet zo goed waarom die hij daar zo enthousiast over was. Toch ben ik uiteindelijk meegegaan naar de Hillsong kerk in Amsterdam.’

'Ik ben nooit meer weggegaan'

Sneakers

Timman vervolgt: ‘Ik weet nog dat ik bij de kerk aankwam en dat ik een rij mensen zag staan. Dat had ik nog nooit gezien voor een kerk. Er kwamen ook erg veel mensen naar buiten, van de dienst daarvoor. Op dat moment brak er iets in mij: het jarenlang niet meer naar de kerk willen. Dat brak en ik ging er open in omdat ik wilde weten wat erbinnen dan precies gebeurde. De pastor had hippe sneakers aan en zijn vrouw gaf een preek waarin ze sprak over superhelden. Ik keek om mij heen en de mensen waren enorm vriendelijk, ontzettend oprecht en ze waren geïnteresseerd: ‘Wie ben jij?’ ‘Wat is je verhaal?’ en ‘Wat brengt je hier?’ Ik ben nooit meer wegegaan.’

Extra schepje

God betekent alles voor Shahrzad en durft Hem alles te vragen. ‘Je mag grote dromen hebben, dat heb ik altijd al gedaan. Maar ik heb geleerd dat we eerst moeten doen wat wij kunnen en dan komt God met een extra schepje, wat eigenlijk voor alles zorgt. Stralend voegt ze toe: ‘Dat is een leuke manier van handelen, want het is ook niet goed om te denken: God regelt het wel, ik hoef verder niks te doen.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan