Home Kijk & Lees Roshan Jibodh: van hindoeïsme naar christendom

Roshan Jibodh: van hindoeïsme naar christendom

'Ik kon er maar niet over uit dat in het hindoeïsme de goden zo’n lage moraal hadden in hun levensstijl. Jezus was daar zo erg boven verheven moreel gezien.' Roshan Jibodh (26) kwam als hindoe tot bekering. Bij Hour of Power vertelt Roshan over die geloofsreis en hoe een klasgenoot door een nogal heftige uitspraak ervoor zorgde dat hij de Bijbel besloot in te duiken. Roshan studeerde politicologie en is werkzaam bij de ABN Amro, ook rapt hij graag.

Rechtstreeks naar het interview

De grootvader van Roshan was een hindoepriester. In het hindoeïsme worden miljoenen goden aanbeden, zo ook in de familie van Roshan. ‘Er zijn tempelrituelen waaraan je deelneemt om dichter bij God en uiteindelijk in Nirvana terecht te komen. Dit is een soort goddelijke staat die bereikt wordt wanneer je de reïncarnatiecyclus hebt voltooid. Het lijkt erg op de Griekse en Romeinse mythologie, er zijn goden die overspel plegen en oorlog met elkaar voeren. Dat heeft mij uiteindelijk doen twijfelen.’

Goede Herder

Een klasgenoot op de middelbare school van Roshan zegt op een gegeven moment tegen hem dat hij naar de hel gaat als hij niet in Jezus gelooft. ‘Ik zou het zelf niet zo gezegd hebben maar het bracht mij er wel toe dat ik hem wilde laten zien wat zijn geloof nou eigenlijk zei. We kregen bij het vak godsdienst een Bijbel mee en daardoor begon ik in het Nieuwe Testament te lezen. Ik werd zo geraakt door de woorden van Jezus, Hij presenteert zichzelf als een Goede Herder. Net als Hem kan ik God aanroepen als een Vader, dat was nieuw voor mij en sprak met zo’n speciale autoriteit tot mij. Het was alsof Jezus mij riep.’

Het was nieuw voor mij en sprak met zo’n speciale autoriteit

Roshan Jibodh werd christen

Twijfel

De twijfel over zijn eigen geloof als hindoe slaat hierdoor toe bij Roshan. ‘Ik kon er maar niet over uit dat de hindoegoden zo’n lage moraal hadden in hun levensstijl. Jezus was daar zo erg boven verheven moreel gezien. Dat trok mij aan. Zo kwam ik erachter dat het hindoeïsme echt een religie is die gemaakt is door mensen. Het christendom had iets goddelijks en iets wat ik nodig had. Als ik wilde veranderen en verlossing wilde ervaren dan moest ik het daar zoeken. Toen heb ik voor mezelf de keus gemaakt om Jezus te volgen.’

Persoonlijke relatie

Een paar maanden lang weet Roshan niet precies hoe hij invulling moet geven aan zijn nieuwe geloof. Hij is alleen bekend met het hindoeïsme. Dan wordt hij op straat aangesproken door een evangelist. ‘Hij vroeg of ik opnieuw geboren was, maar ik had geen idee wat dat betekende. Ik ben toen met hem meegegaan naar een kerkelijke gemeente. Vanaf dat moment heb ik geleerd hoe het is om een persoonlijke relatie met God te hebben.’

Onderscheid

Roshans moeder heeft moeite met het nieuwe geloof van haar zoon. ‘Ze vond het eerst niet erg dat ik naar een kerk ging. Maar op het moment dat ik mij liet dopen, had ze daar wel erg veel moeite mee. Nadat ik haar verteld had dat ik mij liet dopen, sprak ze allerlei vervloekingen uit en zei ze dat ik ‘gewoon hindoe moest blijven’. Toen is er dus wel een conflictsituatie ontstaan. Ik heb wel geleerd om een onderscheid te maken tussen mijn opvoeding en het geloof dat ik heb meegekregen. Ik heb haar laten zien dat ik haar opvoeding heel erg heb gerespecteerd en dat ik daar niet aan twijfel. Maar bepaalde antwoorden heb ik niet gevonden in het hindoeïsme maar in een andere godsdienst. Uiteindelijk heeft ze dat geaccepteerd en tijdens mijn doopdienst heeft ze zelfs eten voor de gasten gekookt.

Rap

Roshan heeft nog wel een aantal jaren getwijfeld tussen de islam en het christendom. Hij gaat veel gesprekken aan met moslims in zijn omgeving en besluit uiteindelijk zelfs een minor islamologie te volgen. ‘Ik werd door islamitische klasgenoten ondervraagd over de Bijbel en de goddelijkheid van Jezus. Uiteindelijk kwam ik toen in een aanraking met de apologetiek. Dat heeft mij ervan weerhouden mij tot de islam te bekeren. Ik ontwikkelde een liefde voor moslims en besloot dit vak te volgen, zodat ik mijn kennis over de islam ook op een academische wijze kon toetsen en daarmee mijn christelijk geloof tegenover moslims beter kon verdedigen.’

Roshan geniet er nog altijd van om aan anderen zijn getuigenis te geven. Dat doet hij ook door middel van rap. ‘Rap wordt vaak gebruikt om een verkeerd moreel signaal af te geven. Ik wil het juist gebruiken om aan jongeren Gods glorie bekend te maken.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan