Home Kijk & Lees Ronald Olivier: van gevangene naar pastor in de gevangenis

Ronald Olivier: van gevangene naar pastor in de gevangenis

Hij groeide op in New Orleans in een arme omgeving. De zogenaamde crack-epidemie eind jaren tachtig hielpen zijn buurt om zeep en als tiener maakte hij een aantal keuzes waardoor hij bijna drie decennia in de staatsgevangenis van Louisiana belandde. Vandaag de dag is Olivier auteur en directeur van het pastoraat van de staatsgevangenis in Mississippi.

Zijn nieuwe boek, ’27 Zomers’ gaat over zijn avontuur naar vrijheid, vergeving en redding tijdens zijn verblijf in de gevangenis in Angola. Het beschrijft hoe God Ronald verloste toen hij in zijn cel tot een volledig dieptepunt kwam. Hij weet nog goed dat hij in de cel wachtte op wat de twaalf juryleden zouden beslissen over zijn leven. ‘Ik schreeuwde het op dat moment uit naar God. Ik was in mijn buurt opgegroeid met drugs en veel geweld. Zoals elk kind word je veel meer wat je ziet dan wat je hoort. En zo belandde ik als 16-jarige in een proces voor moord met voorbedachten rade. Toen ik terechtstond en in de cel wachtte terwijl de jury beraadslaagde, werd ik vol getroffen door het gewicht van alles.’

Die dag werd ik veroordeeld en riep de naam van Jezus aan

Ronald Olivier over zijn tijd in de gevangenis

Levenslang

‘Ik kon mij herinneren dat mijn moeder jaren daarvoor zei dat als ik ooit in de problemen zou komen waaruit zij mij niet kon halen, dat ik dan altijd de naam van Jezus kon aanroepen. En dat deed ik op dat moment. Ik ging op mijn knieën, huilde en maakte een afspraak met God. Ze zeggen weleens dat je geen afspraken met God mag maken, maar ik deed dat dus wel. Ik zei: ‘Heer, als U ervoor zorgt dat ik niet doodga in deze cel, zal ik U de rest van mijn leven dienen.’ En voor de eerste keer in mijn leven ervoer ik een vrede van God, een innerlijke stem die zei dat het goed zou komen. Ik werd die dag schuldig bevonden aan doodslag en kreeg levenslang zonder kans op voorwaardelijke of vervroegde vrijlating. In lekentaal betekent dat dat je uiteindelijk sterft in de gevangenis.’

Foto: De 16-jarige Ronald toen hij werd veroordeeld tot levenslang

Bekering

‘Maar in die cel kreeg ik tweemaal levenslang. Door de staat zonder voordelen en door God met ontzettend veel voordelen. Hij moedigt mij in Zijn Woord aan om deze niet te vergeten. Ik denk dat ik op dat moment tot geloof kwam. Ik deed en zei nog steeds een aantal van dezelfde dingen maar het verschil was dat ik veroordeeld werd en ik mij niet meer op mijn gemak voelde daarover. Ik had niemand om mij te leiden in mijn geloofsreis totdat ik later in de Angola gevangenis terecht kwam bij een groep jongens. Het was een groep mannen van God die mij begonnen te leiden en me hielpen mijn geloof uit te dragen. Twee jaar later was ik een volledig ander mens geworden.’

Eerder vrijgelaten

‘In 2012 deed het hooggerechtshof van de Verenigde Staten een uitspraak in Alabama versus Miljard. Ik geloof dat God dit voor mij deed, want het hof stelde dat het niet in overeenstemming met de grondwet was om een minderjarige levenslang te geven. Zes jaar na die uitspraak werd ik vrijgelaten. De voormalige directeur die commissaris werd van het departement van correcties in Mississippi bood mij een baan aan als directeur van het pastoraat in de staatsgevangenis van Mississippi. Dat was waanzinnig. Ik accepteerde de baan en het was niets minder dan een wonder. Ect, het was God. Als God mij kan veranderen en verlossen, mij kan genezen en mij een gloednieuw leven kan geven, kan Hij dat voor iedereen doen. Ik wil daarom iedereen aanmoedigen om Hem te omarmen, om Hem te volgen met heel je hart. Je kunt beter je leven aan Hem toevertrouwen. Hij weet precies wat Hij doet!’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan