Home Kijk & Lees Rob Timmerman: ‘Leef vanuit liefde, in plaats vanuit angst’

Rob Timmerman: ‘Leef vanuit liefde, in plaats vanuit angst’

Rob Timmerman had een succesvolle baan bij de omroep, maar besloot na een burn-out het roer volledig om te gooien. Hij kon het lijden in de wereld niet langer aanzien. Op Facebook zag hij een oproep voorbijkomen voor reddingsbootmedewerkers op Lesbos, het Griekse eiland waar veel vluchtelingen arriveerden. Hij besloot erop te reageren, en een week later stond hij middenin de keiharde realiteit. Na Lesbos volgden vele missies als schipper van een reddingsboot op de Centrale Middellandse Zee.

Ben je een realist of een idealist?

Rob: ‘Ik probeer weg te blijven bij dat soort labeltjes. Ik volg mijn hart en ik heb geen excuus om me niet te ontfermen over de kwetsbaren. Als het gaat om de vluchtelingencrisis, dan staat de wereld in brand. 65 miljoen mensen kunnen niet wonen op de plek waar ze zijn opgegroeid. Vluchtelingen die op zo’n basaal niveau zijn gekomen, dat ze in verlaten bouwvallen een beetje warmte moeten zoeken – voor hen wil ik er graag zijn en samen met hen het huis opruimen en iets menswaardiger maken.’

Je hebt een vrouw, drie kinderen. Hoe is het om zo vaak van huis te zijn?

Niet eenvoudig. Dit is de prijs die ik en mijn gezin moeten betalen om dit werk te kunnen doen. Van elke 9 weken ben ik er 3 weken weg als vrijwilliger in het buitenland. Die keuze heb ik samen met Doortje, mijn vrouw, gemaakt. Ja, ik geloof wel dat mijn kinderen trots op me zijn.’

Die burn-out had ik nodig om mezelf moeilijke vragen te kunnen stellen

Rob Timmerman

Kun je iets delen over je burn-out?

Ik was heel hard aan het werk en had een soort concept van hoe een volwassen leven eruit zou moeten zien. Ik dacht: dan kun je niet meer ‘spelen’ of je hart volgen. Op een dag verdwaalde ik in het dorp waar ik al tien jaar woonde. Ik kwam langs een kruispunt waar ik al duizend keer langsgekomen was, maar ik wist niet meer waar ik was. Ik denk dat ik nog nooit zo bang en verward ben geweest als op dat moment. Ik wist letterlijk niet meer hoe ik naar huis moest komen. Maar ik zocht niet alleen naar mijn huis, ik was op meerdere punten in mijn leven aan het zoeken. Achteraf denk ik dat ik me teveel heb laten meezuigen in een snelle wereld, met veel deadlines en druk. Terwijl mijn hart allang was afgehaakt. Die burn-out had ik nodig om mezelf de moeilijke vragen te stellen. Op wat voor leven wil ik terugkijken op mijn 80ste verjaardag? Die vraag had ik mezelf nooit gesteld als ik niet onderuit was gegaan.

Hoeveel mensen heb je al kunnen redden?

Het gaat denk ik om zo’n 2000 mensen. Ik word somberder als ik hier de krant lees dan dat ik daar mensen red. Een situatie die me heel erg is bijgebleven is dat we op zee waren en bij een rubberboot met 150 mensen aankwamen. Als je bij het bootje aankomt, willen mensen er heel graag uit want er is paniek en levensgevaar. Op een ‘wave’ van handen werd er een pakje doorgeven. Ik dacht: komt er weer eentje die zijn koffer al eerste van boord wil hebben. Toen zag ik pas wat ik in handen had; een meisje van vier dagen oud. Het werd een symbool was en is een symbool van hoop geworden.’

Ik ben christen omdat Jezus zegt: 'Zorg voor de vreemdelingen die kwetsbaar zijn'

Rob Timmerman

Hoe is het om je geloof in praktijk te brengen?

Op een gegeven moment was ik samen met een jongen uit Irak een smerige bouwval aan het opknappen. Ik vertelde hem dat ik het werk deed omdat ik christen ben en omdat Jezus zegt: ‘Zorg voor de vreemdelingen die kwetsbaar zijn’. Hij zei: ‘Als de Bijbel en als Jezus jou aanzetten tot het helpen van iemand, dan gaat het christendom over liefde. Dan wil ik dat ook. We gingen daar op onze knieën en daar is hij christen geworden.’

Zou je kunnen zeggen dat je de Barmhartige Samaritaan bent?

Ik heb het altijd een mooi verhaal gevonden. Als christenen hebben we de neiging heel veel te praten. Maar het mooie van de Samaritaan vind ik; hij doet gewoon. Hij vraagt niet aan de man waar hij vandaan komt, of hij wel bij zijn volk hoort of wat het hem gaat kosten. Hij handelt gewoon. Mij droom is dat mensen niet gaan leven vanuit angst, maar vanuit liefde en willen delen vanuit die liefde, dat is mijn droom.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan