Home Kijk & Lees Remco de Jong: ‘God zorgt voor een oase in tijden van droogte’

Remco de Jong: ‘God zorgt voor een oase in tijden van droogte’

Remco de Jong was bijna 18 jaar lang politierechercheur en maakte daarbij verschillende moorzaken van dichtbij mee. Begin dit jaar kiest hij voor een opmerkelijke carrièreswitch: hij wordt dominee op Urk. De kersverse dominee staat echter slechts een paar keer op de kansel omdat door het coronavirus de kerkdeuren begin maart worden gesloten.

‘Ik heb gelukkig een aantal malen voor een volle kerk mogen preken’, vertelt De Jong. ‘Ik was er ook al een aantal keer geweest. Maar het is heel bijzonder om nu voor een nagenoeg lege kerk te preken. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat je nu via YouTube een heel brede doelgroep bereikt. Dus ik geloof ook dat God het naar een hoger plan kan tillen.’

Jongeren

Volgens De Jong is het in deze tijd vooral belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren, die alle coronamaatregelen inmiddels zat zijn. De jongeren van Urk komen soms negatief in het nieuws. Remco: ‘Ik begrijp dat er een vergrootglas op Urk ligt omdat er veel christenen wonen. Ik denk dat het daarom in de media soms ook een beetje uitvergroot wordt. Maar in Urk wonen dezelfde soort jongeren als in Groningen waar ik heb gewerkt. De jaren bij de politie zorgen ervoor dat ik weet wat er in de wereld speelt,’ vertelt Remco ‘en dat ik empathischer ben. Daar heb ik ook een ontwikkeling in doorgemaakt. In het begin stond ik vreselijk op mijn strepen en was ik best wel zwart-wit. Gaandeweg heb ik wel geleerd om een middenweg te zoeken. Dat wil niet zeggen dat je de wet niet moet handhaven. Maar als je in een verhoorkamer zit tegenover een gedachte kun je niet met je vuist op tafel slaan. Daar komt het aan op relatie’, zegt de voormalig rechercheur.

Jezus zag een, zoals dat in het Grieks zo mooi heet, antropos, een mens

Preekstoel

‘Wat ik allemaal gezien heb in de afgelopen jaren heeft mij gevormd als mens. Nu ik op de preekstoel sta, weet ik wat er gaande is in de wereld en zal ik ook geen ideaalbeeld schetsen want ik ben bekend met de realiteit.’ In de loop der jaren is Remco is steeds meer met de ogen van God naar mensen gaan kijken. Hij wordt daarin geïnspireerd door de woorden van Jezus. Remco: ‘Toen Jezus langs het tolhuis liep en Levi riep om hem te volgen, was Levi een tollenaar die veel geld vroeg aan de mensen en werkte voor de onderdrukkers. Mattheüs zegt het heel treffend: Jezus zag een, zoals dat in het Grieks zo mooi heet, antropos, een mens. Achter de tollenaar die veracht werd door iedereen zag Jezus de mens. Ik ben gaandeweg gaan inzien dat je als agent oog moet hebben voor de mens achter de verdachte. Dat bepaalt ook de toon van het gesprek.’

Pelgrim

Remco ziet tot slot paralellen tussen de huidige tijd en Psalm 84. De Jong: ‘In die Psalm is de pelgrim op weg naar het huis van God, omdat hij verlangt naar God. Maar hij kan er op dat moment niet komen. Hij gaat door een droog dal. In dat droge dal zorgt de Heer ervoor dat de pelgrim niet omkomt van de dorst maar in een regenbui terechtkomt. Een overvloedige regen staat er. Ik hoop dat de kerkdiensten zoals ze nu beleefd worden, ook die van Hour of Power, als een oase mogen zijn. Een oase die de Heer geeft in deze droge periode van geestelijk vasten en niet naar de kerk kunnen.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan