Home Kijk & Lees Paul Blokhuis: ‘Ik ben er ten diepste van overtuigd dat God kan ingrijpen’

Paul Blokhuis: ‘Ik ben er ten diepste van overtuigd dat God kan ingrijpen’

Paul Blokhuis is staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij groeide op in een ‘vrolijk gereformeerd’ gezin en zijn vader was dominee. ‘Ik kon aan mijn vader zien dat hij heel blij kon zijn met God maar het ook in wanhoop naar Hem uit kon roepen, dat maakte het heel echt’, zegt Blokhuis.

‘Wat ik van mijn vader heb meegekregen is dat ik heel enthousiast een verhaal kan vertellen. Mijn broers Leo en Frits doen dat op hun beurt ook als ‘pop-professor’ en predikant. Na het overlijden van onze beide ouders zijn we gezamenlijk als kinderen bij elkaar gaan zitten en hebben we gedeeld hoe we het thuis beleefd hadden. Dat vond ik heel waardevol omdat ik ontdekte dat die tijd verschillend werd ervaren.’

Alcoholmisbruik

De staatssecretaris wil zich hardmaken voor de aanpak van overmatig alcoholgebruik: ‘Ik ga aanbiedingen op alcohol als “1 halen 2 betalen” verbieden. Dat doe ik ook voor mezelf. Want ik haalde soms wel drie van die aanbiedingen. Maar je moet doen wat je zegt. Dus sinds ik de strijd voer om bewuster om te gaan met alcoholgebruik tap ik zelf ook minder. Het is nu zo georganiseerd in Nederland dat een halve liter bier goedkoper is dan een halve liter Spa blauw. Dan moet je er niet gek van opkijken dat er overmatig alcoholgebruik plaatsvindt.’

Julia

Begin 2018 verloor de staatssecretaris zijn dochter Julia op 18-jarige leeftijd. ‘Julia is bezweken aan een auto-immuun ziekte, ze had last van haar oog en werd toen behandeld om een ontsteking tegen te gaan. Maar samenvallend met die kuur verslechterde ze enorm en is ze in vier dagen overleden, ten gevolge van het dichtslibben van haar aderen.’

 

‘We bleven tot het laatst hopen en bidden. Psalm 91, God is mijn toevlucht. Echt wel een waardevol samenzijn met het gezin. Maar we zagen haar gewoon wegglijden en dat was echt verschrikkelijk. Een ontzettend lief meisje, een heel mooi meisje. God had een ander plan of heeft in ieder geval niet voorkomen dat ze is overleden. God heeft die macht wel, ik ben er ten diepste van overtuigd dat God kan ingrijpen. Er vinden ook hele bijzondere genezingen plaats, tot op de dag van vandaag. Bij diezelfde God zoek ik naar troost.’

 

Bij Julia is genezing uitgebleven maar mijn geloof heeft daar geen millimeter onder geleden

 

‘Bij Julia is genezing uitgebleven maar mijn geloof heeft daar geen millimeter onder geleden. Ik geloof er rotsvast in dat Julia veilig is bij God. Ik huil wel elke dag om haar. Ik heb op mijn mobieltje een foto van Julia staan en als ik hem open dan zie ik die foto, meestal kan ik dat aan. Ik ben weleens naar mijn werk gegaan, dat ik de foto zag en dacht: de papa wint het van de staatssecretaris, wegwezen hier.’

 

‘Je hebt ondertussen wel het rotsvaste geloof dat als Jezus terugkomt, dat je haar weer een knuffel mag geven. Het is wel heel moeilijk om je daar iets bij voor te stellen. Ik hou mij er wel aan vast, sterker nog, ik geloof er volledig in dat het gaat gebeuren. Dat brengt ook een nieuwe dimensie met zich mee, dat is heel apart. Ik vond oud worden namelijk niet heel fijn. Maar sinds we afscheid hebben moeten nemen van Julia heb ik zoiets van: elke dag die ik erbij krijg is een dag dichterbij Julia. Ik kan er niet op wachten om haar te zien dus laat die dagen maar voorbijvliegen.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan