Home Kijk & Lees Patrick van der Zee: ‘God heeft mij bij de nek gegrepen’

Patrick van der Zee: ‘God heeft mij bij de nek gegrepen’

Afgelopen zondag zaten Patrick van der Zee, Arnoud Klop en Matthijs Bijkerk bij Jan van den Bosch op de bank. Patrick werd uitgezonden op een militaire missie, toen zijn vader hem een goede reis en Gods bescherming toewenste reageerde hij trots: ‘We zijn goed getraind, we regelen het zelf’. Van der Zee bleef uiteindelijk toch met een belangrijke levensvraag zitten: ‘Waar leef ik eigenlijk voor?’

Vloeken

‘Ik kwam op een leeftijd waarop ik tegen mijn vader zei: ‘Waar jij allemaal in gelooft, daar heb ik niks mee.’ Ik zocht uitdaging en spanning in mijn werk, in het uitgezonden worden. Ik denk wel eens terug aan die tijd en dan vraag ik me af, was ik wel echt gelukkig? Ik was doordeweeks dronken, in het weekend dronken en ik vloekte heel veel. Ik was altijd op reis en vluchtte weg in muziek, drank en stappen.’

Dame

‘Ik wilde concreet bewijs van God, net zoals ik dat bij een aflevering van Hour of Power met Johan Toet zag gebeuren. Laat God dan maar hier naast mij op de bank komen zitten. Op een gegeven moment ging ik weer voor een dame naar de kerk. Om te laten zien dat ik ook nog gelovig was. Zij vroeg toen na afloop aan mij: ‘Patrick voor wie deed jij dit eigenlijk? Voor mij, voor jezelf of voor God? Met die vraag heb ik dagenlang rondgelopen: Voor wie leef ik eigenlijk überhaupt?’

Je mag best weten dat ik alleen maar filmpjes over vrouwen keek

Patrick van der Zee

Op de knieën

Uiteindelijk ben ik in radeloosheid op mijn knieën gevallen voor de wc, ik heb de deur op slot en gezegd: ‘God van dat meisje, God van mijn vader en God van de dominee, als je nou echt bestaat dan wil ik zo graag dat je me nu duidelijkheid geeft in mijn leven over deze levensvraag.’ Die duidelijkheid kwam, die God is naast mijn bed gaan staan.’

YouTube

‘Dat deed hij door middel van een Psalm in een YouTube filmpje. Je mag best weten dat ik alleen maar filmpjes over vrouwen keek. Je hele historie wordt daar ook op aangepast. Er stond nooit een Psalm op YouTube. Maar nu stond hij bovenaan. Ik heb het afgeluisterd en het was net alsof iemand mij toen in de nek greep en zei: ‘Patrick jongen, jij dacht dat nog wat te zijn voor mij, jij dacht nog redelijk tussen mijn wetten door te leven, maar het is klaar. Nu ga je naar buiten en nu gaat jouw mond die altijd vloekte in mijn naam, die gaat mijn naam groot maken’, zegt Patrick van der Zee.

Liftende naar Marokko

Arnoud Klop en Matthijs Bijkerk hebben een avontuurlijke aanleg. Elk jaar bedachten ze iets spannends zoals naar Marokko liften bijvoorbeeld. Dit keer wilden ze een huis kopen voor één euro in Italië. “Tijdens een weekend weg maakten we afspraken met makelaars. We hebben eerst zes á zeven huizen bekeken en toen werd Matthijs verliefd op een huisje in een klein dorpje’, vertelt Arnoud. “Ja er moest ontzettend veel aan gebeuren maar er was wel een betrouwbaar persoon aan verbonden. We zijn gelukkig ontzettend handig, haha!’, zegt Matthijs.

Naasteliefde

‘Onderweg naar Italië zei ik al tegen Arnoud: ‘Hoe leuk zou het zijn als je anderen ook van dat huisje kan laten genieten?’, gaat Matthijs verder. ‘Het is een sociale droom, heb jezelf lief als je naaste, dus geniet er samen van’, zegt Arnoud tot besluit. Mensen kunnen een weekje vakantie boeken in het huis en waarmee ze ook gelijk een week vakantie voor iemand die het niet kan betalen mogelijk maken. Kijk voor meer informatie op: huismetimpact.nl.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan