Home Kijk & Lees Oekraïense Irina slachtoffer van sekshandel

Oekraïense Irina slachtoffer van sekshandel

De Oekraïense Irina werd tien jaar lang gedwongen prostituee te zijn en haar lichaam te verkopen op de Amsterdamse Wallen. Ze werd slachtoffer van sekshandel en onder valse voorwendselen uit het buitenland naar Nederland gehaald. Van achter het raam schreeuwt ze het uit naar God.

Rechtstreeks naar het interview

Irina had een moeilijke jeugd in haar vaderland. Vervolgens trouwt ze met een man die gewelddadig is en uiteindelijk haar kinderen van haar afneemt. Daarna wordt ze gedwongen om in een bar naakt op tafel te dansen. Iemand biedt haar een paspoort aan om beter werk te krijgen in Nederland. Wat ze niet weet is dat ze het slachtoffer is van sekshandel en ze zal eindigen in de prostitutie.

God, help me

Irina: ‘In 2006 zat mijn pooier in Italië voor zaken. Ik moest nog steeds werken. Toen ik een keer met de trein ging, viel ik daar in slaap. Toen ik wakker schrok, rende ik richting de deur en vergat mijn tas. Toen ik snel terugliep, was hij weg. Er zat 800 euro in, 3 mobiele telefoons en 14 sleutels van het pand waar ik werkte. Ik zou aan niemand kunnen uitleggen dat deze belangrijke spullen weg waren. Ik begon op straat te huilen en schreeuwde het in wanhoop uit naar God: alstublieft, help mij!’

De man vertelde dat ik op een duistere plek werkte en dat God van mij hield

-Irina-

Oude man

De volgende dag wordt er op de deur geklopt bij Irina. Ze doet geschrokken open in de angst dat het politie is. ‘Er stond een oude man voor de deur die zei dat hij mijn tas gevonden had. Ik zei dat hij geen grappen met mij moest maken maar het bleek echt zo te zijn. De sleutels zaten erin, mijn paspoort en alles. Deze man vertelde me dat ik op een duistere plek werkte en dat God van mij hield.’ Ondanks haar miserabele omstandigheden laat God op een bijzonder manier weten dat Hij haar niet is vergeten nu ze slachtoffer is geworden van sekshandel maar dat Hij haar kent en haar ziet.

De stem van God

In 2012 geeft Irina uiteindelijk haar leven aan God. Irina: ‘Ik vroeg God om mij uit deze situatie te halen. Diezelfde week kwamen er mensen die op outreach waren. Ze wilden voor mij bidden omdat ze christenen waren. Ik werd woedend en vertelde dat ik al genoeg problemen had. Ik vertelde hen dat ik ze nooit meer wilde zien. Ze reageerden heel aardig. Toen ik thuiskwam, hoorde ik voor het eerst de stem van God: “Je vroeg mij om hulp en nu stuur je mijn mensen weg?” Ik werd op de grond gedrukt, ik voelde Gods aanwezigheid zo sterk. Ik krijg er nog kippenvel van. De week erop zag ik weer christenen op straat lopen. Ik klopte heel hard op het raam en vroeg hen om mij te helpen en voor mij te bidden.’

Scharlaken Koord

Inmiddels is de Oekraïense uit de prostitutie gestapt. Ze kwam in aanraking met Scharlaken Koord. Marja Sijpestein vertelt wat deze organisatie betekent voor vrouwen die slachtoffer worden van sekshandel. Marja: ‘De naam is een verwijzing naar de prostituee Rachab uit de Bijbel die een scharlaken koord uit haar raam hing om de verspieders te helpen. Zij werd belangrijk voor het volk van Israël door dit teken van geloof. Prostituees zeggen vaak eerst dat het goed met ze gaat maar na een tijdje delen ze toch meer over hun leven. Ze hebben vaak ook schulden door pooiers die hen zeggen wat ze moeten doen en wat ze moeten afdragen.’

Work Academy

Scharlaken Koord heeft nu de zogenaamde ‘Work Academy’ opgericht waarbij slachtoffers van sekshandel de mogelijkheid krijgen om een vak te leren zodat ze een nieuw bestaan kunnen opbouwen. Vanwege de coronacrisis ligt het werk op De Wallen stil. ‘Ik ben blij dat er nu meer aandacht is voor uitbuiting komt en voor mensen- en sekshandel. Sommigen denken dat je sekshandel kunt reguleren en scheiden van de prostitutie. En dat het dan wel goed komt. Maar dat lukt niet. Daar is Nederland nog wel naïef in’, aldus Marja Sijpestein.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan