Home Kijk & Lees Nienke Westerbeek: ‘God wil recht maken wat krom is’

Nienke Westerbeek: ‘God wil recht maken wat krom is’

Nienke Westerbeek is directeur van Compassion. Compassion zet zich wereldwijd in om kinderen in armoede te helpen. De organisatie doet dit door onder andere te voorzien in onderwijs en medische zorg. In deze uitzending van Hour of Power vertelt Nienke, in gesprek met Jan van den Bosch, over haar strijd om kinderen te bevrijden uit armoede.

Nienke: ‘Op mijn 22e  – ik was net getrouwd-  bezocht ik samen met mijn man een Mission Conference. We hadden ons leven in Gods handen gelegd, toen Otto de Bruijne sprak en zei: ‘Als je denkt dat je roeping in het buitenland ligt, waarom doe je dan niks hier?’ Die uitspraak is me altijd bijgebleven. Ik wil doen wat er op mijn pad komt. En bij mij is Compassion op mijn weg gekomen en zo wil ik kinderen tot zegen zijn. Daar waar kinderen naar projecten kunnen, daar gebeurt er iets. Niet alleen bij de kinderen, maar ook bij de gezinnen.’

Onrecht

Nienke: ‘Wat me het meest raakt is dat armoede vaak voortkomt uit onrecht. Zo zijn er bijvoorbeeld heel veel afwezige vaders. Een kind heeft dan bij voorbaat al een achterstand als er geen vader is die voor ze zorgt. Dat is iets waar ik me boos over kan voelen. De tranen zitten bij mij vooral als ik een gezin in hun hutje opzoek en denk: hoe kan dit nu goed komen? Ik kan gaan zitten huilen en dat doe ik ook. Maar er komt ook iets in me op waarvan ik denk: Ik kan de wereld van 1 kind veranderen, dán kan er iets gebeuren. Die gedachte wil ik in beweging zetten. Jij kunt iets doen.’

Ik denk niet dat Jezus je leven op zijn kop zet, maar juist de dingen rechtzet die krom zijn.

Gerechtigheid

Nienke: ‘Gerechtigheid heeft meer vlees op het bot gekregen toen ik me realiseerde waar Jesaja 61 over gaat. Volgens mij is dat gerechtigheid brengen. Jezus zegt: ‘Ik ben gekomen om armen het goede nieuws te brengen’. Hij wil recht maken wat krom is. Ik denk niet dat Jezus je leven op zijn kop zet, maar juist de dingen rechtzet die krom zijn.’

Groot dromen

‘400 miljoen kinderen leven in armoede. Al die kinderen hebben gebrek aan medicijnen en goed onderdak. Ons doel is om al die kinderen gaan helpen. Dat is een groot doel, maar als we klein denken, gaan we ook klein ontwikkelen. Als het Gods verlangen is om al deze kinderen een toekomst te geven, dan is dat ook onze droom. En als het gaat om geven: Bijbelse vrijgevigheid staat direct in verbinding met gerechtigheid. Je laat je in je hart raken en dan wíl je geven. Dan breekt het licht door. Gods hart bloeit op wat voor wie kwetsbaar en gebroken zijn.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan