Home Kijk & Lees Mirjam Bikker (CU) wil Nederland vooruit helpen

Mirjam Bikker (CU) wil Nederland vooruit helpen

Mirjam Bikker is Eerste Kamerlid voor de ChristenUnie en hoopt tijdens de verkiezingen volgende week een plekje te bemachtigen in de Tweede Kamer. Afgelopen zondag vertelde ze: 'Laten we met elkaar proberen Nederland vooruit helpen.'

Rechtstreeks naar het interview

Ze komt uit een ‘prachtig Veluws dorpje’, genaamd Nunspeet. Mirjam Bikker wil Nederland vooruit helpen en die passie begon al toen ze student was in Utrecht. Het leven in de stad was een ware cultuurschok voor haar. Zeker toen ze in een portiek iemand zag liggen. Mirjam: ‘De nacht in de daklozenopvang was voorbij en hij dacht waarschijnlijk: ik word hier wel verder wakker. Dat was een wereld die ik niet kende: de rauwe randen van de samenleving en van de stad. Ik dacht wel: waarom accepteren wij dit als samenleving?’

Vechtjas

Naast haar baan als CU-senator heeft Mirjam Bikker een man en drie kinderen. Hoe combineert ze dat? Is dat niet een enorme klus? ‘Het is een grote rijkdom! Alleen door die prachtige thuisbasis kan ik mijn werk goed doen. Het is een voorrecht om een senator te mogen zijn. Als je daar mag staan, moet je goed je best doen en moet je dus ook een beetje een vechtjas zijn, vind ik.’

Hunkemöller

Die vechtersmentaliteit kenmerkt Mirjam. Zo liet ze eerder van zich horen bij een campagne van de Hunkemöller. ‘Ik had er moeite mee dat er zo’n groot gefotoshopt model hing, middenin die prachtige oude binnenstad. Het verrassende was dat ik ontzettend veel mailtjes kreeg van moeders die zeiden dat ze het probleem zagen bij hun dochters. Zij maakten zich een irreële voorstelling van hoe hun lichaam moest zijn. Iedereen is volgens mij prachtig, je bent een parel en daarvoor hoef je niet heel slank te zijn. God ziet jou zoals je bent. Natuurlijk is het fijn om een mooi lichaam te hebben. Maar laten we niet doen alsof we iets onrealistisch moeten nastreven.’

Wantrouwen

Wat merkt Mirjam van het groeiende wantrouwen richting de overheid in de samenleving? Welke oplossingen zijn er volgens haar? ‘Ik vond eigenlijk dat er voor de coronacrisis al veel protesten waren. Trekkers reden langs het binnenhof en het Malieveld stond geregeld vol. Mensen mogen zeggen wat ze vinden, maar laten we wel met elkaar proberen Nederland vooruit te helpen. Hoe kunnen we voor elkaar zorgen? Ook als jij iets anders vindt dan ik? Ik denk dat het gewoon begint in je eigen straat, zoek het contact.’ Ook Bikker doet dat zelf ook, hoewel het volgens haar altijd meer kan. ‘Met drie kinderen en een baan heb ik ook wel dat ik denk: eigenlijk wil ik nog even bij de buurvrouw langs maar lukt dat soms niet.

Drugs

In het kader van Nederland vooruit helpen, zou Mirjam Bikker tot slot het liefst zien dat softdrugs vandaag nog verboden worden. ‘Als je kijkt naar jongeren, wat er gebeurt als zij softdrugs gebruiken, en als je daarover praat met hun ouders.  En als je ziet wat een ellende dit aanricht in Nederland, dan zeg ik: alsjeblieft, laten we hiermee stoppen. Nederland is de wereldleider in de productie en verspreiding van drugs en dat vind ik heel erg tragisch. Ik wil dat anders. Omdat ik het belangrijk vind dat jongeren die zo mooi zijn, tot bloei komen.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan