Home Kijk & Lees Mark de Jager: “Als je gelooft is het net of je een exotisch huisdier hebt”

Mark de Jager: “Als je gelooft is het net of je een exotisch huisdier hebt”

Mark de Jager is eind vorig jaar verkozen tot Jonge Theoloog des Vaderlands, hij is enorm enthousiast over het geloof en God. ‘Ik vind het heel erg bijzonder dat ik op de Universiteit mag nadenken over wat christenen nu eigenlijk geloven en wat ik zelf geloof’, zegt de theoloog. ‘Dat je daarbij ook bekijkt hoe je dat geloof kan uitdragen in een land dat steeds minder gelooft en kunt laten zien hoe relevant het nog is vandaag de dag.’

Mark vertelt uitgebreid over zijn passie theologie: ‘In de Bijbel staat dat je God mag dienen met heel je hart, met heel je ziel maar ook met heel je verstand. Sommige mensen hebben weleens de neiging om het hart te vergeten bij hun geloof, die willen alleen geloven met hun hoofd. Anderen geloven liever met hun hart, hun gevoel en juist weer minder met hun hoofd. In theologie zie ik een combinatie van zowel het hart als het hoofd, dat vind ik mooi. Ik hou er zelf heel erg van om mijn geloof uit te leven, om te zingen en muziek te maken. Maar ik vind het ook heel erg boeiend om dat kritisch te bevragen. De Bijbel is een boek waar je over na mag denken, waar je over mag discussiëren. Ik geloof ook echt dat we onze hersenen van God hebben gekregen om dat te kunnen doen.’

Exotisch huisdier

Mark de Jager werkt als theoloog vooral onder jonge studenten. Het verbaast hem dat je gemakkelijk een conversatie kunt starten als je vandaag de dag gelovig bent. De Jager: ‘Van sommige studenten geloven de ouders en grootouders niet. Dan heb je te maken met hoogopgeleide jongeren die niet weten wat Pasen of Pinksteren is. Wanneer je hen vertelt dat je gelooft is het net alsof je een heel exotisch huisdier hebt. “Geloof jij? Echt waar!? En je bent best wel normaal. Maar je gelooft dus echt dat er een God is. Hoe zit dat dan precies?”, zulke reacties geven een mooie ingang voor een gesprek.’

Ik ben best wel een controlfreak

Kern

Mark geeft toe dat hij dingen graag onder controle houdt en soms zijn eigen succes wil creëren. Mark: ‘God is degene die alles in zijn hand houdt in mijn leven. Ik ben best wel een “controlfreak”. Ik loop er telkens weer tegenaan dat ik het niet kan, ik faal soms in dingen of raak het overzicht kwijt. Maar ik mag erop vertrouwen dat God onvoorwaardelijk van mij houdt omdat Hij Zijn zoon Jezus Christus gegeven heeft. Dat is voor mij de kern van wie God is.’

Huwelijk

De controle loslaten leert Mark ook van zijn vrouw Julia. Zij heeft last van spierdystrofie, dat houdt in dat elke prikkel die haar been krijgt zich vertaalt in pijn. Ze zit daarom in een rolstoel. Mark vertelt: ‘Als je haar been aanraakt of het is te warm of koud dan doet haar dat zeer. Het risico dat je dan loopt is ongelijkheid omdat zij minder mogelijkheden heeft in haar mobiliteit en studie. Maar ze is weer veel slimmer dan ik en een veel rustigere persoonlijkheid en opener dan ik. Ze leert mij dat het leven niet maakbaar is en dat er grenzen zijn. Dat je moet nadenken over wat je kunt en daarom niet overal “ja” op kan zeggen. Ze is een hele aardige en lieve vrouw en ook een fantastische moeder voor ons kind.’

 

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan