Home Kijk & Lees Jan Corsius: ‘Ik bleef maar lezen, lezen, lezen’

Jan Corsius: ‘Ik bleef maar lezen, lezen, lezen’

Jan Corsius is een zeer flamboyante en bovenal sympathieke persoonlijkheid. Vanwege zijn goedlachse voorkomen en onmiskenbare Haagse accent, maakt hij vrijwel direct iets bij je los. Jan groeide op in minder positieve omstandigheden. Zijn vader was een alcoholist en veel van zijn familieleden waren werkzaam in de prostitutie. Ook Jan helpt destijds mee als pooier. ‘Toen vond ik dat wel stoer. Je beseft op je 15e niet wat je mensen daarmee aandoet’, zegt Jan.

Corsius is tijdens de eerste veertig jaar van zijn leven bezig met tal van criminele activiteiten. Jan: ‘Dealen, inbreken, cheques vervalsen en overvallen. Een heel ruig bestaan zeg maar.’ Hij komt in de gevangenis terecht, al komt ook daar Jans goedgemutste karakter bovendrijven. ‘Daar maakte ik het ook gewoon weer gezellig. Een lachende Jan, dat vonden die grote criminelen ook leuk. Ze hadden een pokertafel, ik verzorgde dan de toastjes en ik kreeg van hen allemaal tips. Het ging van een leien dakkie.’

Bijbel

Toch is de gevangenis niet waar Jan voor geboren is. Er komt een ommekeer in zijn leven en dat begint allemaal bij Edje. ‘Edje was ook een crimineel en hij had het alleen maar over God. Ik werd er gek van. Maar hij bleef maar doorgaan. Op een gegeven moment dacht ik: ik troef je af. Toen ben ik de Bijbel gaan lezen. Die Bijbel is toen een belangrijke rol in mijn leven gaan spelen. Ik bleef er maar in lezen en ik kreeg elke keer weer tips over hoe ik kan leven. Het is echt een levenswijzer, een fantastisch ding.’

Niemand wil met hem werken omdat hij agressief zou zijn als de neten.

Kroon

Als heilssoldaat bij het Leger des Heils is Jan inmiddels bezig met het brengen van vreugde in de levens van de  meest kwetsbare mensen op deze aarde. ‘Ik trek nu op met een jongen van 33 die het geestelijk niveau heeft van iemand van drie jaar oud. Niemand wil met hem werken omdat hij agressief zou zijn als de neten. Maar ik werk nu acht maanden met hem en hij is nog nooit agressief geweest. Dat is een kroon op mijn werk. Dat is liefde voor de mens. Veel mensen schrijven zulke personen af maar het zijn allemaal creaties van God’, zegt Jan gepassioneerd.

Corona

Jan ging bij de mensen langs om hulp te bieden tijdens het begin van de coronacrisis. ‘We gingen elke dag eten brengen bij mensen zodat ze binnen konden blijven. Het was binnen blijven, binnen blijven, binnen blijven. We hebben toen 15.000 maaltijden rondgebracht. We hebben samen met Defensie en het Rode Kruis rondgereden; heel Nederland kwam er bij. Het was echt wel mooi. Als je met goede dingen bezig bent, komt God vaak ook nog even om de hoek kijken’, doelt Jan op de vele bijzondere manieren waarop hij bij het Leger des Heils in de behoefte van mensen kan voorzien. Jan ontmoette zijn vrouw ook bij het Leger des Heils en tot slot vertellen ze samen hoe God hen bij elkaar heeft gebracht en hen gebruikt voor Zijn Koninkrijk!

 

 

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan