Home Kijk & Lees Jaleesa Vos over duurzaamheid

Jaleesa Vos over duurzaamheid

Jaleesa Vos runt een ‘groen’ kinderdagverblijf. Volgens haar is het juist de bedoeling dat kinderen lekker onder de modder thuiskomen. 'Dan kun je ervan uitgaan dat ze een leuke dag gehad hebben.' Verder staat het Vrolijk Kinderdagverblijf en ook haar leven in het teken van duurzaamheid en de natuur.

Rechtstreeks naar het interview

Als het gaat om duurzaamheid gaat, dan gaat het over ‘rentmeesterschap’ en daar valt volgens Jaleesa nog wel een kritische noot over te kraken in de christelijke wereld. ‘Ik mis dat element in de kerk. Rentmeesterschap is vaak gelinkt aan economische aspecten of dat het goed gaat met je gezin. Maar het stukje natuur wordt dan vergeten. Terwijl God die juist met liefde en zorg vormgegeven heeft. Ik heb wel de hoop dat de mens die zo’n impact heeft op de natuur, die impact ook gebruikt om processen nu ten goede te keren.’

Schepping

Jaleesa’s ouders gaan uit elkaar als ze nog jong is, waardoor ze een groot gedeelte van haar jeugd zonder vader opgroeit. ‘Ik vond het moeilijk om God als Vader te zien omdat ik zelf geen vader heb gehad. Hij voelde ergens ver weg. Hij is dichterbij gekomen door het lezen van de Bijbel en omdat ik daar doorheen tot het besef ben gekomen dat Hij mij en de natuur om mij heen gemaakt heeft.’

In de natuur kom je tot rust; dat wil ik kinderen leren

Jaleesa Vos van Vrolijk Kinderopvang

Zeurmoeder

Jaleesa heeft als ondernemer best wat obstakels moeten overwinnen. ‘Ik kom uit het maatschappelijk werkveld, ik werkte daar als gezinscoach. Ik merkte dat ik het werken met kinderen heel leuk vond, maar ik kwam er niet genoeg aan toe door andere werkzaamheden. Ook was ik dus veel bezig met duurzaamheid. Ik voelde mij dan wel een beetje een ‘zeurmoeder’ die dan zei dat mijn kinderen geen smeerkaas op hun brood mochten. Nu ben ik niet zo streng meer hoor. Ze mogen ook hun eigen keuzes maken. Maar uiteindelijk heeft dat geresulteerd in de groene kinderopvang ‘Vrolijk’. In het begin was het erg druk en hielpen veel van mijn familieleden mee met koken en dergelijke. Mijn stille tijd met God is in die drukke periode wel echt mijn redding geweest.’

Volgende generatie

Jaleesa wil kinderen van alles leren terwijl ze in de natuur actief zijn. ‘Ik wil ze zaken bijbrengen die ervoor zorgen dat bij de volgende generatie een aantal dingen vanzelfsprekend zullen zijn. Dat het vanzelfsprekend is dat je veel in de natuur bent, dat je daar tot rust kunt komen. Dat je daar niet overprikkeld raakt van al het schreeuwerige speelgoed van tegenwoordig.’

Ook voor andere generaties heeft ze nog een boodschap. ‘Ga op zoek naar God, in de Bijbel staat dat je Hem dan zult vinden. Ga daarbij ook lekker de natuur in. Dat is Zijn creatie. Overal wordt een beroep op je gedaan, maar het is denk ik heel mooi om in de natuur de stilte op te zoeken.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan