Home Kijk & Lees Hoogtepunten en dieptepunten van Wil Hartog

Hoogtepunten en dieptepunten van Wil Hartog

Het leven van motorcoureur Wil Hartog kent hoogtepunten en dieptepunten. Zo won hij ooit de TT van Assen op een regenachtige dag en verloor hij zijn vader aan een andere vrouw.

Rechtstreeks naar het interview

Wil Hartog heeft een bewogen leven. In 1977 wint hij de TT-wedstrijd in Assen en dat terwijl het nat weer is. Maar iets in hem trekt hem erdoorheen. Dat geeft hem de moed en kracht om gas te geven en uiteindelijk wint hij tegen alle verwachtingen in. De mooiste dag van zijn leven, zegt hij. Het is een groot hoogtepunt. Maar Wils leven kent ook dieptepunten die hem in de armen van God duwen: een grote brand in het bedrijf, het verlies van zijn vader. ‘Een maand na een grote brand waarbij het grootste gedeelte van ons bedrijf in vlammen op ging, zat ik in de Crystal Cathedral.’

TT in Assen

Het leven van Wil Hartog kent veel hoogtepunten en veel dieptepunten. Hij heeft een bewogen leven. Maar wanneer hij gevraagd wordt naar zijn raceverleden beginnen zijn ogen te stralen: ‘Mijn grootste heldendaad is toch wel de TT overwinning op 25 juni 1977, de mooiste dag van mijn leven, totaal onverwacht en eigenlijk onmogelijk als privé-coureur met een productiemotor tussen de fabrieksmotoren. Ik was ook nog ziek. Die donderdag lag ik nog op bed en vrijdag zat ik aan het ontbijt om een noodzakelijke tijd neer te zetten. De wereldkampioen, Berry Sheene, kwam naar m’n ontbijttafel en vroeg wat er aan de hand was. Ik legde het aan hem uit en hij zei: “Dat heb ik ook weleens, ik heb een drankje voor je dat goed helpt.” Ik nam het en inderdaad, het ging beter die dag. Toen begon het nog te regenen ook en toen ontstond er een heel bijzonder moment. Ik dacht: als ik het niet met mijn snelle startprocedure doe, val ik om. Bij de eerste bocht kwam er een zinnetje in mij naar boven: als het op Assen regent, is het niet glad. Dat gaf mij het vertrouwen om sneller te gaan.’

Grasdrogerij

In totaal heeft Hartog vijf grandprixs gewonnen gedurende zijn carrière. Allemaal hoogtepunten van Wil Hartog die hem ook later in het leven nog voordeel heeft opgeleverd. Hartog: ‘Ik heb vijf overwinningen voor het wereldkampioenschap geboekt en dertien Nederlandse kampioenschappen. Ik heb een geweldige raceloopbaan gehad en die naamsbekendheid heeft ook ontzettend geholpen in het bedrijf dat we hebben: een grasdrogerij. Mijn vader begon dit bedrijf omdat hij niet zijn hele leven lang op de boerderij wilde werken.’

Band met z'n vader

De motorcoureur is met zijn vader twee handen op één buik. ‘Al ging hij naar de boekhouder en moest ik een uur in de auto zitten, ik ging met hem mee!’ Dan verliest hij zijn vader aan een andere vrouw. ‘De secretaresse notabene. Hij ging het huis uit en dat heeft mij enorm veel pijn gedaan. En nog.’ Terwijl Wil deze herinnering ophaalt, schiet hij vol. Dit is echt een dieptepunt in het leven van Wil. ‘Ik was zo intens met m’n vader maar ik woonde bij m’n moeder. Dat was verschrikkelijk moeilijk. Ik zei altijd dat mij dat niet zou overkomen. Maar toen ben ik zelf getrouwd en 15 jaar later ging mijn vrouw ook weg. Als bekende Nederlander komt dat hard aan. Het is een confrontatie met verliezen.’ Nog even hoopt hij dat ze weer bij elkaar komen maar helaas moet hij zich erbij neerleggen dat het niet meer goed komt tussen zijn ouders.

Vier wetten

Wil Hartog houdt niet van verliezen. Niet in het racen maar ook niet in zijn eigen bedrijf. Toch realiseert hij zich ook: zonder dieptepunt heb je geen hoogtepunt. In zijn bedrijf hanteert hij steevast vier wetten: de wet van de liefde, nederigheid, barmhartigheid en de wet van de arbeid. ‘Respect voor een ieder. De sterksten moeten de zwakkeren helpen en iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen levensbehoefte. Iedereen moet in zijn eigen levensonderhoud voorzien, indien mogelijk.’ En naar die wetten leeft Wil Hartog, want ze hebben er mede aan bijgedragen dat zijn bedrijf zeer succesvol is geworden.

Verrassing

Aan het einde van de uitzending verrast Hartog Hour of Power met een zeer waardevolle check ter ondersteuning van het programma. De zakenman is groot fan van het programma en heeft er naar eigen zeggen veel aan te danken: ‘Kerstavond 1999 ontmoette ik een bijzondere dame. Ze was de dochter van vrienden en verloor eerst haar man en later haar vriend. Ik heb ontzettend veel respect voor haar gekregen. Ze leerde mij dat je het leven moet voelen. Ze heeft mij veel kracht gegeven. Want in 2001 hadden we een grote brand op ons bedrijf waardoor het grootste gedeelte weg was. Zij heeft mij er in die moeilijke tijd doorheen getrokken. Een maand later belandden we in de Crystal Cathedral. Dat was voor mij fantastisch. Ook als ondernemer had ik veel bewondering voor dr. Schuller. Beginnen op een parkeerplaats en dan als ondernemer zijnde de Crystal Cathedral bouwen, daar heb ik enorm veel respect voor.’

Geloof in God

Hoe kwam Hartog dan uiteindelijk zelf bij God terecht? Dankzij hoogtepunten en dieptepunten? ‘Ik ging op een gegeven moment terugkijken op wat mij in het verleden was overkomen. Opeens snapte ik het. Als je naar je gevoel luistert, dan word je geholpen. God is voor mij een Man van Liefde. Als je het geloof in God hebt, dan heb je vertrouwen in het leven. Het is nu veel gemakkelijker geworden. Ik begin mijn dag met gebed, vraag om steun, ontspanning maar ook om beheersing. Want ik ben een impulsief persoon en als er spanningen zijn, kan ik nogal impulsief reageren. Maar dit helpt me. Daardoor blijf ik altijd weer terugkomen en vraag ik mij bij alles af wat God ervan zou vinden.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan