Home Kijk & Lees Hans de Booij nooit meer van God los

Hans de Booij nooit meer van God los

Zanger Hans de Booij van de hit 'Annabel' raakte zijn huis kwijt en ging persoonlijk failliet. Toch vond hij juist op dat moment de connectie met God weer terug. In Hour of Power vertelt hij hoe hij nu nooit meer van God los wil leven.

Al op jonge leeftijd had Hans de Booij al iets met geloof en God. ‘Ik had een speciale klik met de dominee. Ik durfde hem te interrumperen. Als ik het ergens niet mee eens was tijdens de preek, ging ik rechtop staan en zei ik er wat van. Dat vond hij geweldig, dominee De Groot uit Apeldoorn was dat. Hij is later nog een keer naar een diploma-uitreiking van mij geweest.’ Maar de moeder van Hans haakt op een gegeven moment af wat betreft de kerkgang, mede ingegeven door veel persoonlijk leed. ‘Ik ben het vijfde kind van mijn moeder. Maar toen ik geboren werd, was ik enig kind want de andere vier waren al overleden. Ze dacht op een gegeven moment: bekijk het maar, nou ga ik wijn drinken en plezier maken. Dat is haar heel goed gelukt. Het was natuurlijk wel een speciale situatie. Zoiets wens je niemand toe.’

Corona

Vroeger was de jonge Hans de Booij een boefje en stal hij erop los. Totdat hij in aanraking komt met een door hem geliefd instrument. ‘Ik heb enorm veel gestolen, maar daarmee stopte ik toen ik een piano zag. In één keer was het stelen over.’ In 1983 blijft het muzikale talent van Hans niet langer onopgemerkt. Hij breekt door bij het grote publiek met hits als ‘Annabel’. Een aantal decennia later, wanneer het succes van de jaren tachtig alweer even achter hem ligt, vindt Hans zichzelf door corona in een benarde situatie. ‘Ik lag bloed te hoesten. Een vriend heeft toen meteen het ziekenhuis gebeld. Vervolgens heb ik daar elf dagen aan de beademing gelegen. Niet op de IC maar op de afdeling. Iedereen lag daar op dat moment zo’n beetje zijn longen tegen het plafond te hoesten.’

Ik dacht: het is zover, Hij komt me halen

Hans de Booij over zijn bijzondere ontmoeting met God

De dood

Wanneer er geen IC-bedden meer beschikbaar zijn, waarschuwt de dokter Hans dat wanneer hij er één nodig zou hebben, dit wel eens fataal zou kunnen zijn voor hem. ‘Ik ben toen verplaatst van Den Bosch naar Amsterdam, op een regenachtige vrijdagmiddag in de spits’, vertelt De Booij. ‘Op het VU-MC aangekomen keek ik uit het raam. Daar stond iemand met een security-achtige pet op, hij keek naar binnen. Hij zag mij zitten en werd helemaal enthousiast. Hij wees naar mij en naar zichzelf en toen naar boven. Toen dacht ik: wacht eens even, ik ga dood, het is zover. Hij komt mij halen. Ik deed de gordijnen dicht en begon direct het Onze Vader te bidden.’

Nooit meer van God los

De hernieuwde connectie met God leidt uiteindelijk tot een nieuw lied dat Hans in de uitzending van Hour of Power ten gehore brengt: ‘Nooit meer van God los’. De zin in het lied die het meeste bij Hans losmaakt is: ‘Ik gun het je zo graag, omdat je juicht als je buigt’. Van de ziekenhuis-dominee krijgt Hans na zijn gebed een boekje met uitspraken van Godfried Bomans. Die bieden hem troost en helpen hem geestelijk gezien weer op weg. Financieel verkeert Hans dan nog wel in zwaar weer. Gelukkig stroomt na wat media-aandacht de hulp voor Hans binnen. ‘Er waren mensen die mij een huis in Noorwegen of Frankrijk aanboden. Uiteindelijk ben ik in Fijnaart terechtgekomen’, zegt Hans de Booij tot slot dankbaar.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan