Home Kijk & Lees Gabriëlle Dik: ‘Je bent het al’

Gabriëlle Dik: ‘Je bent het al’

Gabriëlle Dik-Agteres liep ernstige hersenschade op tijdens haar geboorte en volgens de dokters zou dit fataal zijn. Haar moeder bidt echter om een wonder en Gabriëlle geneest. Jarenlang heeft ze het gevoel er iets voor terug te moeten doen naar God toe en een enorme angst ontwikkelt zich bij Gabriëlle.

Rechtstreeks naar interview

‘Ik groeide op als een heel gevoelig meisje’, begint Gabriëlle haar verhaal dat beschreven staat in haar boek ‘Je bent het al’. ‘Tijdens mijn kinderjaren ontwikkelde ik een angst voor God. Want ik was wonderbaarlijk genezen en had het idee dat ik iets terug moest doen voor God. Ik was niet zomaar genezen en God had vast een speciaal plan voor mij. Dat hoorde ik in die tijd ook veel. Mijn vader was voorganger van een evangeliegemeente en ik ging veel naar christelijke conferenties waar je over dat plan en doel voor je leven hoort.’

Gods plan?

Gabriëlle denkt dat Gods plan voor haar leven “vast iets is wat ze zelf niet wil” en dat ze iemand moet worden die ze niet wil zijn. Gabriëlle vertelt: ‘Ik dacht bijvoorbeeld dat ik naar India zou moeten vertrekken als zendeling, of het klooster in moest. Veel mensen zitten in diezelfde kramp. Je denkt dat God iets van je eist, dat Hij liefde is maar ook rechtvaardig. Hij verlangt dingen van je en je moet zorgen dat het wel goed blijft gaan tussen jou en God. Er zijn veel mensen die daardoor in een soort kramp terechtkomen.’

Ineens viel het kwartje: je bent het al!

Presentatiecoach en auteur Gabriëlle Dik over Gods liefde

Sleutel in eigen hand

Ze stapt vervolgens naar een coach om haar te helpen met de angst en kramp die ze zelf ervaart. ‘Zij zei tegen mij: “Je weet dat God geen eisende God is, dat weet je met je verstand. Maar als jij niet besluit om je gedachten daarover te veranderen, dan kan ik jou niet helpen.” Ze vertelde mij over dr. Caroline Leaf, die 25 jaar lang heeft bestudeerd wat gedachten met je brein doen. Negatieve gedachten maken een soort zwarte boompjes aan in je hersenen, letterlijk. Die zwarte vlekken zetten de deur open voor depressiviteit, angst en ziekte. De sleutel lag in mijn handen, vertelde die coach mij. Toen heb ik het uitgeschreeuwd naar God om mij te helpen.’

Vaderhart van God

Even later leest Gabriëlle in een boek van James Jordan over het Vaderhart van God. ‘In Jesaja vraagt God: “Wie zal ik zenden, wie zal voor mij gaan?” Jordan vertelt dat God die vraag stelt omdat hij mensen nooit wil dwingen. God wil dat we bij Hem betrokken zijn, maar Hij zal ons nooit forceren. Hij wachtte op Jesaja’s vrijwillige keuze. Vervolgens stond er in het boek: “Als je het idee hebt dat God iets van je eist, dan kun je er vanuit gaan dat dat niet God is.” God raakte mij op dat ogenblik ontzettend. Ik heb toen alleen maar gehuild, ineens viel het kwartje. Al mijn angst werd van tafel geveegd.’ Gabriëlle ontdekte dat ze niet iemand anders hoefde te worden, maar dat God onvoorwaardelijk van haar hield.

Gods geliefde kind

In haar gesprekken als presentatiecoach hoort Gabriëlle ook nu nog veel christenen die zeggen dat ze “ergens nog niet te zijn”, dat ze “nog moeten worden wie ze zijn”. Maar volgens de schrijfster van het boek ‘Je bent het al!’, gaat leven voor God anders in zijn werk. ‘Ik zie heel veel onzekerheid om mij heen, mensen durven zich niet te presenteren. Maar God is onvoorwaardelijke liefde, daar zijn ook heel veel teksten van te vinden in de Bijbel. Je bent een nieuwe schepping, je bent Gods kind.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan