Home Kijk & Lees Filmmaker Dallas Jenkins over gratis serie ‘The Chosen’

Filmmaker Dallas Jenkins over gratis serie ‘The Chosen’

Filmmaker Dallas Jenkins vertelt in Hour of Power over het creëren van de populaire serie 'The Chosen', wat hij heeft met geloof en vooral met de bijbelse figuur Jezus.

Rechtstreeks naar interview

Dallas Jenkins is een televisie- en filmregisseur en producer, die zijn carrière wijdt aan christelijke programma’s. Hij is een gedreven maker van familievriendelijk entertainment en heeft een aantal speelfilms en korte films op zijn naam staan. Momenteel werkt hij aan ‘The Chosen’, een serie over het leven van Jezus, gezien door de ogen van mensen die Hem kenden.

Boekenserie 'Left Behind'

Zijn vader, Jerry Jenkins, is de schrijver van de populaire boekenserie ‘Left Behind’, die een kwart eeuw geleden uitkwam. De serie was niet direct een daverend wereldsucces. Een van de dingen die Dallas van mijn vader geërfd heeft – naast het geloof – is dat beiden verhalenvertellers zijn. Net zoals zijn vader, doet Dallas een poging om de Bijbel in de serie ‘The Chosen’ in een context te plaatsen die een meer persoonlijke ervaring mogelijk maakt. Dallas: ‘Net als Jezus gelijkenissen gebruikte, wil ik verhalen als kader gebruiken. Voor veel mensen is de serie een eerste kennismaking met Jezus.’

Herkenning

‘Mijn belangrijkste uitgangspunt voor de serie ‘The Chosen’ was authenticiteit. Ik wil je het gevoel geven dat je erbij bent. Ik wil je Jezus laten ervaren en laten zien door de ogen van degenen die Hem ontmoet hebben. Wat er ontbreekt in andere films waarin Jezus de hoofdrol speelt, is de kans om je met Hem te vereenzelvigen. Ik kan mij moeilijk herkennen in de zondeloze Zoon van God als ik het verhaal door Zijn ogen zie. Maar ik herken mij wel in Simon Petrus, Maria Magdalena Nicodemus, Mattheüs de tollenaar die allen personages zijn in het programma naast Jezus, de hoofdfiguur. Dus als je Jezus ziet door de ogen van die mensen, kun je net zo veranderd worden als zij.’

Transformaties

‘We zien dat God duidelijk iets doet door dit project. Hij doorbreekt geloofsmuren, culturele muren, leeftijdsmuren. Op de set ervaren wij dat doorlopend. Veel van onze acteurs en teamleden zijn niet gelovig. Nog niet, tenminste. Sommigen worden dat mettertijd maar hun ervaring in het spelen van die rollen geeft mij de kans om het evangelie organisch weer te geven. Ik vertel over hun personages en wij nemen samen de Bijbel door. Op de set is het vaak gebeurd dat de scène die je ziet een radicale transformatie weergeeft. Als ze de tekst spreken, als ze ervaren dat Jezus hen roept, dan hebben ze diepe emotionele en geestelijke ervaringen waarvan ze zeggen: “Ik weet niet wat mij overkwam. Ik bleef maar huilen.”’

Een middel

Mijn doel met de serie ‘The Chosen’ is dat je Jezus leert kennen en liefhebben. En dat horen wij gelukkig elke dag. De serie is geen vervanging voor de Bijbel. Het trekt je juist naar de Bijbel en deze komt meer dan ooit tot leven. Als je preekt, geef je een historische en culturele context bij iets. Voor veel mensen is dit een middel om ze meer betrokken te krijgen en hun passie voor de Bijbel een nieuw élan te geven. Dat is het einddoel.’

Foto: Jason Davis

Gratis verkrijgbaar

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan