Home Kijk & Lees Elza Postma: ‘Ik weet niet wie die Jezus is, maar er is iets met Hem’

Elza Postma: ‘Ik weet niet wie die Jezus is, maar er is iets met Hem’

Elza: "Ik ben opgegroeid in een gebroken gezin. Er waren veel spanningen en ruzie. Als kind voelde ik me niet veilig, ik zat altijd te wachten tot de bom weer zou barsten. Ik heb me geen kind kunnen voelen en was altijd op mijn hoede," vertelt Elza Postma. Ze had een donkere jeugd. In gesprek met Jan van den Bosch vertelt ze over haar kindertijd.

Misbruik

Toen Elza 14 jaar was kreeg ze te maken met seksueel misbruik. Ze vervolgt: “Ik dacht dat het mijn schuld was. Het is zoveel makkelijker om je overlevingsmechanisme in te zetten en te ontkennen wat er is gebeurd. Ik was bang voor de manier waarop mensen naar me gingen kijken, bang ik een stempel zou krijgen. Ik heb me altijd afgevraagd hoe het kan dat deze dingen gebeuren terwijl God bestaat en voor mij zorgt. Nu weet ik dat het nooit Gods wil is geweest. Ik had in die tijd niet veel mensen die naar mij omkeken. Daarom is het nodig dat wij, als kinderen van God, opstaan. Wij zijn de handen en voeten van Jezus. Hij is degene die door ons heen wil werken.”

'Heer hoe kan dit?'

Overspoeld door liefde

“Ik werd uitgenodigd voor een kerkdienst en het raakte mij enorm. In die periode raakte niks mijn hart, maar in die dienst ervaarde ik Jezus. Ik huilde. Ik dacht: Ik weet niet wie die Jezus is, maar er is iets met Hem. Er was zoveel liefde waar ik mee overspoeld werd. Ik ben gaan lezen in de Bijbel omdat ik Hem wilde leren kennen. Ook ben ik op mijn knieën gegaan en heb ik gebeden. Zo begon mijn relatie met God.”

Vernieuwing van denken

Maar ik zat nog steeds vast in mijn leven en in zo’n negatieve spiraal. God was mijn anker en hoop. Dat gaf me heel veel veiligheid en liefde. En toch gebeurde het misbruik weer. “Heer, hoe kan dit?’ Ik denk dat het alles te maken heeft met mijn denken vernieuwen. Ik was nog de oude Elza. Ik moest bijvoorbeeld echt gaan geloven dat Hij een hoopvolle toekomst voor mij heeft. Het was een lange weg, en het is heel zwaar geweest. Maar ik ben dicht bij God gebleven en mijn verdriet is veranderd in vreugde. God heeft mij genezen. Natuurlijk geloof ik in psychologen, die leren je praten. Maar Jezus heeft ook gezegd: het is volbracht. Kun je écht ontvangen wat God aan jou wil geven?”

Momenteel geeft Elza dansles aan kinderen, tieners en jongvolwassenen en schreef ze onder andere een choreografie voor de EO-Jongerendag en Nederland Zingt. Elza: “Ik geef het beste wat ik heb. Jezus zit in mijn hart, dat komt er hoe dan ook uit.”

Ook maakte ze samen met de Salvation Dance Centre een aangrijpende video over mensenhandel.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan