Home Kijk & Lees Elvira Oudemast-Nanarian: ‘God heeft alles ten goede gekeerd’

Elvira Oudemast-Nanarian: ‘God heeft alles ten goede gekeerd’

Elvira Oudemast-Nanarian is half Moluks en half Nederlands. Haar opa was een soldaat in het Koninklijk Nederlands Indische Leger. ‘Hij vocht voor Nederland tegen Indonesië. Toen hij na de oorlog naar Nederland kwam met de boot werd hij onderweg ontslagen. Hij werd ondergebracht in een voormalig concentratiekamp in Vugt, daar is ook mijn vader geboren’.

‘De Nederlandse regering had beloofd dat ze na zes maanden weer terug mochten naar de Molukken. Maar dat is nooit gebeurd. Mijn opa kreeg drie gulden en daar moesten ze van rondkomen. Ik weet zeker dat iedere generatie van Molukse afkomst dit trauma met zich meedraagt. We zijn voorgelogen.’

‘Ik had hierdoor minderwaardigheidsgevoelens, en voelde mij niet geliefd. Daardoor ontwikkelde ik een eetstoornis. Ik had een laag zelfbeeld, voelde mij te dik. Ik had een vriendje die zei dat ik te dik was. Toen ging ik er alles aan doen om mooi voor hem te zijn. Ik kon op een gegeven moment niets meer. Ik was depressief, zat aan de Oxazepam om te kunnen slapen. Op een gegeven moment dacht ik: ik stap eruit.’

God zei: 'Ga het van je af schrijven'

‘Ik had een enorme muur om mijn hart heen voor God. Ik zag hem als heel streng. Ik wilde lief gevonden worden. Zo stond ik ook in de relatie met mijn man. Maar hij bleef maar geduldig en liefde geven. Dat raakt mij nu nog. Er zijn heel veel mensen die liefde gewoon niet kunnen toelaten. Ik moest het ontvangen en accepteren voor mijzelf. En door mijn man heen heb ik de liefde van God ook kunnen toelaten uiteindelijk.’

‘Ik ben toen ook een boek gaan schrijven. Ik merkte dat God tegen mij zei: ‘Ga het van je af schrijven’. Het was heel zwaar, een lang proces van twee jaar. God hield mij door dat boek echt een spiegel voorgehouden. Hij heeft alles ten goede gekeerd. Hij liet mij merken: ‘Elvira, ik hou van jou’. En ik weet nu ook echt dat Gods hart brandt voor het Molukse volk.’, zegt Elvira.

‘Elke dag, wanneer er weer een verkeerde gedachte grip op mij probeert te krijgen, denk ik aan de tekst Jesaja 41:10, “Wees niet bang want ik ben bij je”. Mijn leven lang ben ik zo bang geweest om dik te zijn, afgewezen te worden. Maar God zegt dat ik niet bang hoef te zijn. Ik sta in die overwinnende kracht.’, zegt Elvira Oudemast tot slot.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan