Home Kijk & Lees ELINE: Ook in haar scheiding was Jezus Overwinnaar

ELINE: Ook in haar scheiding was Jezus Overwinnaar

ELINE is als zangeres en liedjesschrijver bekend van het populaire lied 'Jezus Overwinnaar'. Bij Hour of Power vertelt ze openhartig over haar scheiding en hoe Jezus toch overwinnaar blijft.

Toen de zangeres ELINE een miskraam kreeg, zorgde dat er uiteindelijk voor dat haar geloof in God ook een flinke knauw kreeg. ‘We wilden heel graag een kindje, na een jaar werd ik zwanger en daar waren we toen heel blij mee. Maar na twee maanden bleek ik een miskraam te hebben. Je krijgt dan te maken met een enorme teleurstelling. Net na de miskraam voelde ik God nog heel dichtbij in mijn verdriet, maar toen ik even later opnieuw zwanger werd, begon eigenlijk mijn geloofstwijfel. Ik had de vorige keer op God vertrouwd voor een kindje, maar wie zegt mij dat als ik dat weer zou doen, het deze keer wel goed zou komen?’

Ook diep in dat dal is God bij mij en Overwinnaar, ook al sta ik met handenvol onbeantwoorde gebeden

ELINE over periode van haar scheiding

Jezus overwinnaar

Ze was tot dan toe als een “speer voor de Heer” gegaan. Maar dit keer twijfelde ze “tot diep in haar kern”, naar eigen zeggen. ELINE: ‘Ik dacht: is het allemaal wel waar? Zijn we dit niet allemaal aan het doen om het leven aan te kunnen, als een soort aai over onze bol? Ben ik gehersenspoeld van jongs af aan? Die periode duurde zo’n drie jaar, waarin ik de vaste grond een beetje was kwijtgeraakt, waarin ik mijn houvast kwijt was. Mijn leven ging aan de andere kant gewoon door en ik kreeg twee dochters, er waren dus ook veel mooie momenten. Maar in mijn gedachten voerde ik een strijd.’ In diezelfde periode begint ook het schrijfproces van het lied ‘Jezus Overwinnaar’. Door erover te praten en toch ergens te blijven vertrouwen op de God die ze in twijfel trekt, komt er ruimte voor de vragen van ELINE en kan ze die ook eerlijk bij God en haar goede vrienden kwijt. ‘Als je dat gesprek opengooit over twijfel en boosheid naar God toe, hoor je in één keer dat meer mensen ermee worstelen. In mijn leven gaan twijfel en geloof nog steeds hand in hand.’

Scheiding

ELINE is bij veel mensen bekend onder haar oude naam, Eline Bakker, maar onlangs gingen Pim Bakker en ELINE uit elkaar.  Is Jezus ook Overwinnaar als een scheiding plaatsvindt? ‘Ja, waar is Jezus Overwinnaar dan? Op de bergtop is het heel makkelijk om ‘Jezus Overwinnaar’ te zingen, omdat je het dan ziet in je omstandigheden. Maar je moet het ook kunnen zeggen en zingen los van die omstandigheden. Je put dan meer vertrouwen uit Gods karakter, dan dat er dingen goed gaan in je leven en dat dat het bewijs wordt van wie God is. Voor mij is dat nu steeds minder zo. Ook diep in dat dal is God bij mij en Overwinnaar, ook al sta ik met handenvol onbeantwoorde gebeden. Op een gegeven moment kun je niet meer vechten, je voelt je het ‘geknakte riet’, zoals dat in de Bijbel staat. En dan moet je een soort van proberen om het mysterie te omarmen. Dat is heel moeilijk en ik heb dagen dat ik heel boos en gefrustreerd ben. Maar dat zeg ik dan wel tegen God. En dat mag. De Psalmen zijn er vol van!’

Als primeur laat ELINE een nieuw lied horen: ‘Je mag ook verliezen’.

Foto: HANDYTIMS Fotografie

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan