Home Kijk & Lees Een verhaal van hoop

Een verhaal van hoop

Marco van den Berg zat jaren geleden - na een leven van drugs, drank en seks - op een zondagmorgen op de bank met een enorme kater. Zappend kwam hij terecht bij Hour of Power. Zijn leven draaide 180 graden om: vanuit een hopeloze situatie werd zijn verhaal een verhaal van hoop.

‘Het is vrijdagavond, 1 december 1995. Op het hoogtepunt (eigenlijk dieptepunt) van mijn losgeslagen tienerleven loop ik, onder zware invloed van drugs: amfetamine en XTC, op het Scheepjeshofplein in het centrum van Veenendaal. Ik ben samen met een vriend. Mijn nonchalante houding dat niets of niemand mij iets kan doen, zal deze avond drastisch veranderen. In de loop van de avond krijg ik een conflict met iemand. Het mondt uit in een heftige vechtpartij. Na een enorme vuistslag belandt een eerste messteek in mijn lies. Eén centimeter naast mijn slagader. Een paar klappen later belandt het mes op mijn kaak en snijdt richting mijn keel. De situatie is hopeloos. 

Op het moment dat een vriend van mij wordt gestoken in zijn borst, zijn de eerste sirenes hoorbaar. De vechtpartij stopt. Het plein is gevuld met zwaailichten. Ik beland in het ziekenhuis. Daar ziet mijn vader iets wat geen enkele vader zou moeten zien: zijn zoon, onder het bloed, onder zware invloed van drugs. Verloren. De volgende morgen krijg ik op het politiebureau te horen dat ik aangeklaagd word voor poging tot doodslag, terwijl ik nog in een proeftijd zit voor andere vergrijpen. Hoop… Wat is hoop in zo’n duistere realiteit?’

Vlucht in drugs

Na die bewuste avond op 1 december 1995, wist ik dat er een verandering moest plaatsvinden. Een verandering in mij. Ik stopte mijn criminele activiteiten en een half jaar later werd de zaak omtrent de steekpartij geseponeerd wegens tegenstrijdige verklaringen. Een geluk voor mijn verdere toekomst. Of toen al een zegen? Hoewel ik veel activiteiten had kunnen loslaten, lukte dat niet met mijn drugsgebruik. Ik gebruikte meer en meer en na drie jaar was ik zó kapot van de drugs, dat ik niet meer verder kon. Mijn grens was bereikt en dat punt was diep, donker en zwaar.

Drank en seks

Uiteindelijk liet ik het zware drugsgebruik achter mij, maar ik vluchtte weg in een andere verslaving: drank en seks. Zolang het mij maar even lekker liet voelen en liet vergeten in welke puinhoop ik was terechtgekomen. Ook waren extreme sporten mijn uitlaatklep om mijn onrust fysiek kwijt te kunnen.

Hour of Power

Drie jaar lang zat ik in deze puinhoop. Totdat ik met een kater op de bank zat, leeg en doelloos, en al zappend terechtkwam bij Hour of Power. Op dat moment ervaarde ik dat God mij liet zien, voelen en horen dat Hij weer in mijn leven wilde zijn. Alsof God zei: “Marco, je hebt je hart aan alles gegeven en kijk wat ervan is gekomen. Geef het nu aan Mij en ik zal jou zegenen en herstellen.” Met tranen in mijn ogen gaf ik mijn hart aan God en zei: “Kom maar, God, want ik kan niet meer.”

Een nieuwe reis

En zo begon mijn nieuwe reis. Een reis in Gods licht en liefde en ik bewandelde een pad van zegen en herstel. Mijn verhaal werd een verhaal van hoop. Drie jaar later ontmoette ik Marjolijn, mijn vrouw. Toentertijd een niet-gelovige vrouw, maar in een moeilijke periode is God op wonderbaarlijke wijze in haar leven gekomen. Op een nacht hoorde zij drie keer een stem ‘Immanuël’ zeggen, wat betekent: God met ons. Dit bracht haar in Zijn licht en liefde. Een jaar later trouwden wij.

Een toekomst van hoop

“Joyful, joyful. Lord, we adore Thee. God of glory. Lord of love.” Het lied galmt door de oude witte kerk op de markt in Veenendaal. De voorganger die ons huwelijk inzegent, is een begaafde zanger en onder zijn stemgeluid loop ik met mijn prachtige vrouw naar het altaar. Ik kijk achterom en zie mijn vader. We kijken elkaar met betraande ogen aan. Wie had dit ooit kunnen denken, papa? Toen, 12,5 jaar geleden. Geen hoop op een goede uitkomst en toch… Samen knielen wij en vragen Gods zegen over ons huwelijk en onze kinderen . Tot op de dag van vandaag is God erbij. In de mooie en in de moeilijke momenten.

De hoop die God belooft, maakte de weg vrij voor een andere realiteit...

Een verhaal van genade

Het is december 2020, 25 jaar later. Het is zo’n getal dat je viert of herdenkt. Ik doe het allebei: vieren dat ik leven mag en nooit vergeten waarom ik leven mag. Ik heb er 25 jaar bij gekregen. Zo voelt het. Gods genade was en is groter dan mijn of jouw schuld. Ik heb vele wonderlijke momenten van Gods aanwezigheid en trouw mogen meemaken in de afgelopen jaren. Ee paar jaar geleden ben ik gedoopt en in dat water ligt mijn verleden begraven. Ik mocht opstaan uit het doopwater, verlost van de schuld die ik droeg. Jezus heeft de schuld van mij afgenomen, mijn straf gedragen aan het kruis en Zijn vrede ervoor terug gegeven. Wat een genade! Nu zit ik hier op het Scheepjeshofplein: een man van genade. En ik deel dit verhaal van hoop met jullie.

Een verhaal van hoop

Zondag 20 december waren Marjolijn en ik 12,5 jaar getrouwd en ons gezin telt inmiddels drie prachtige kinderen. Ik mag gedichten schrijven tot eer van Hem, waarin ik woorden geef aan mijn levensloop met Hem: een verhaal van hoop. Ik heb een klein bedrijfje, waarmee ik onder andere kinderen een positieve uitdaging geef in board sporten. Daarmee hoop ik de kinderen een andere weg te wijzen, anders dan mijn weg in mijn tienertijd. Dit is niet allemaal zomaar gebeurd. Het is een zegen. Een zegen van God die waarheid is. Mijn levensverhaal is een verhaal van hoop geworden.

God is een God van alle tijden en ik ben een levende getuige van Zijn waarheid, Zijn redding en Zijn liefde die leven geeft. Dat is niet alleen voor mij. Het is ook voor jou en het ligt in Jezus Christus. Hij is het échte verhaal van hoop.

Marco van den Berg - vrijwilliger bij Hour of Power

De geboorte van hoop

Het is bijna kerst. Het feest van licht en hoop. Wij vieren en herdenken de geboorte van Jezus, de geboorte van hoop, redding, eeuwige liefde en verlossing. Het is nu 2020 jaar later en deze boodschap is niet veranderd. Jezus redt mensen uit de duisternis en brengt ze in Gods licht. Dat is wat God de Vader wil. Hij wil jou in Zijn armen sluiten, liefhebben en zegenen. Jou laten weten dat jij Zijn diep geliefde kind ben. Ik bid voor jou dat jouw verhaal ook een verhaal van hoop wordt. Ik wens jou en jouw geliefden een gezegende kerst toe, vol van licht en liefde en de allerbeste wensen tot in Gods eeuwigheid.

Kijk 1e uitzending met Marco van den Berg

Kijk jubileumuitzending met o.a. Marco van den Berg

Kijk naar Marco’s getuigenis

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan