Home Kijk & Lees Dwight van van de Vijver over geloof, slavernij en verschil maken

Dwight van van de Vijver over geloof, slavernij en verschil maken

Dwight van van de Vijver is een programmamaker bij de EO. Zijn stamvader kwam vanuit Afrika naar Suriname en werd daar ‘bezit’ van een familie genaamd ‘Van de Vijver’ uit Zeeland. Vandaar dat Dwight twee keer het voorzetsel ‘van’ in zijn achternaam heeft.

Rechtstreeks naar het interview

Voordat Dwight van van de Vijver programmamaker werd, was hij politieman. In die hoedanigheid kwam hij veel in aanraking met mensen die in de problemen zitten. Dwight: ‘Het is soms moeilijk om van mensen te houden die om zich heen slaan. Maar als je vragen gaat stellen, ontdek je meestal dat zij ook weer slachtoffer zijn van iets dat gebeurd is in hun jeugd. Dat komt dan in het heden tot uiting in lelijke vormen. Misschien kunnen we het gebrek aan liefde opvullen door het geven van vertrouwen.’ Door dat vertrouwen te geven kon Dwight als agent het verschil maken.

Verschil maken

‘Ik weet nog dat er in Kanaleneiland, waar ik wijkagent werd, een jongen rondliep waar iedereen een hekel aan had. Maar ik kende hem nog niet omdat ik nieuw was. Hij vertelde mij dat hij hoge schulden had en steeds boetes kreeg. Ik zei dat als hij stopte met het doen van vervelende dingen ik hem misschien met die boetes kon helpen. Mensen hadden mij verteld dat ik geen regeling met hem aan moest gaan omdat hij het niet kon waarmaken. Toch liet hij zien dat hij ons met rust kon laten en via mijn netwerk kon ik toen binnen drie maanden een baantje voor hem regelen. Zo kon hij zijn boetes afbetalen. Ik bleef met hem in gesprek, en niet dat het met iedereen zo makkelijk ging, maar hij werd wel weer een voorbeeld voor andere jongeren.’

Op die manier komt Dwight bekend te staan als een agent die jongeren met problemen kan helpen. Daarnaast rapt hij ook als agent, wat zijn populariteit verder ten goede komt. Tijdens de uitzending deelt hij een rap over zijn vader. ‘Ik ben gezegend met het feit dat hij nog leeft, ik ben er ook bang voor dat hij er op een dag niet meer is. Ik heb een hele hechte band met hem. Hij is wel van een generatie waarbij praten over gevoel en emoties niet vanzelfsprekend is. Dat heb ik een tijdje gemist maar dat halen we nu in. Ik vind het mooi dat de gesprekken met mijn vader steeds beter worden.’

Slavernijverleden

Onlangs maakte Dwight van van de Vijver als programmamaker het programma ‘Boeiend’ dat over het slavernijverleden van zijn familie gaat. ‘Ik was benieuwd hoe dat slavernijverleden zich verhield tot het heden. Ik mocht gaan graven en heb daar hulp bij gekregen. Ik was eerder al met media in aanraking gekomen door een optreden bij RTL Late Night met Humberto Tan, toen stonden ook de camera’s op mij gericht. Ik dacht, dit is wel een krachtige manier om je boodschap via de media te verspreiden. Uiteindelijk heb ik daar nu ook mijn werk van kunnen maken.’

Geloof als kompas

Het geloven in God is als een kompas voor Dwight. ‘Zonder dat heb ik geen houvast, dan heb ik de liefde niet. God geeft mij oneindig veel kracht om alles te overwinnen, als ik bedenk wat Hij allemaal gedaan heeft voor mijn voorouders, voor mij, voor de wereld. Ik geniet daardoor, omdat ik weet dat alles goed komt. Dat betekent niet dat er nooit pijn is, ik heb ook mijn verdriet. Iemand in mijn omgeving is bijvoorbeeld heel ziek. Dat is lastig, ook al ben ik door mijn politiewerk gewend dat de dood bij het leven hoort. Ergens wil je het rationeel bekijken maar je wilt diegene niet missen. Ik heb dat altijd heel lastig gevonden’, vertelt Dwight eerlijk.

Wanneer Dwight bang is dan denkt hij aan psalm 23. ‘Daar wordt gezegd dat ook als je door een dal van diepe duisternis gaat, je geen kwaad vreest. Alleen al door dat stukje kan ik de hele wereld aan. Soms is iets eng, voor een camera staan is eng, politiewerk was soms letterlijk eng, maar ik voel toch dat God met mij is en ik sterk ben door Hem.’

Foto: EO Visie

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan