Home Kijk & Lees Dominee steun aan zijn geloof in tijd van corona

Dominee steun aan zijn geloof in tijd van corona

André van der Graaf is dominee in Heerde, het dorpje dat zwaar getroffen werd door het coronavirus. In het afgelopen jaar overleden maar liefst 25 van zijn kerkleden. Ook de dominee belandde in het ziekenhuis door corona. 'Toen ik de ziekenauto werd ingereden, dacht ik: dit zou zomaar eens het einde kunnen zijn.' Desondanks vertelt hij dat hij steun had aan zijn geloof.

Rechtstreeks naar het interview

Vlak voordat de dominee ziek wordt, preekt hij over de leerlingen van Jezus in de boot. Zij zien Jezus lopen op het water en schreeuwen het uit van angst. Van der Graaf: ‘Wanneer Jezus in de boot stapt, vragen de discipelen zich af: wie is Jezus nu precies? Het verhaal gaat over de identiteit van Jezus. Het onstuimige water staat voor alles wat je in dit leven leven bedreigt: ziekte, dood en angst. En Jezus staat daar boven. Die wandelt daar rustig over heen.’ Dit beeld geeft de dominee steun. ‘Ik vind dat een geweldig beeld. Het is heel bemoedigend.’

Koorts en benauwd

Na afloop van zijn preek, op weg naar huis, voelt de dominee zich rillerig worden. Hij blijkt koorts te hebben. ‘Alle seinen gingen op rood. Ik heb de dienst van die avond afgezegd. Op een gegeven moment werd de koorts heftiger en kreeg ik het steeds benauwder.’ De huisarts wil dat André naar het ziekenhuis gaat. Hij vermoedt dat hij corona heeft. ‘Ik merkte dat ik mijn handen vol had aan mijn ademhaling en het flitste door mij heen: zou dit het laatste zijn wat ik meemaak?’

Paal boven water

Jezus kwam, volgens de dominee, de leerlingen tegemoet over het water in Mattheüs 14. Maar ervoer hij dat zelf ook in deze coronatijd? Had hij steun aan zijn geloof? ‘Ja, ik had steeds dat beeld van Jezus voor ogen; dat Hij over het water naar mij toe kwam lopen. Heel bijzonder. Ik voelde mij heel erg ziek maar dát stond voor mij als een paal boven water.’

Nieuwsgierig naar het hiernamaals

Dominee Van der Graaf was er slecht aan toe door corona maar zegt nooit bang te zijn geweest. Uit zijn verhaal blijkt dat hij ondanks corona steun had aan zijn geloof. ‘Ik wist dat Jezus overwinnaar is. Dat Hij sterker is. Als Hij mij vasthoudt dan ga ik de goede kant op, of ik nu richting genezing ga of nog zieker wordt. Daarna merkte ik dat ik nieuwsgierig werd naar hoe het zal zijn als je Gods heerlijkheid binnengaat en je Hem zult zien in zijn heerlijkheid en majesteit. Ik ben ontzettend dankbaar dat wat ik de mensen altijd heb voorgehouden, waar bleek te zijn. Ik had echt vaste grond onder mijn voeten in die periode.’

Schilderij

Wanneer de voorganger hersteld is, gaat hij op zoek naar een schilderij dat het verhaal van Jezus op het water goed weergeeft. Hij kan echter niets passend vinden maar krijgt dan plots een mailtje. ‘Ik had een paar weken daarvoor gesproken in Barneveld. Weer diezelfde preek. En een mevrouw, Anja Schut, mailde mij dat ze daar een schilderij bij had gemaakt.’ Het gaf precies weer wat Van der Graaf had ervaren toen hij ziek was en het gaf hem steun. ‘Ik was er heel erg blij mee. Het was echt een cadeautje.’

Straf van God?

In Heerde zijn de gevolgen en de rouw vanwege corona nog steeds voelbaar. Hoe kun je het virus als dominee uitleggen aan je gemeente? Eerlijk zegt Van der Graaf: ‘Ik sta eigenlijk met mijn mond vol tanden. Aan de ene kant geloof ik dat God goed is. Je kunt Hem daarom niet zomaar tot auteur van dit kwaad bestempelen. Corona is echt een duister iets. Tegelijkertijd gaat er niets buiten Gods wil om en is Hij in deze situatie. Ik heb deze weg nooit gewild maar ik kan nu tot mijn grote verrassing zeggen dat het geen verloren tijd is geweest. Er zijn dingen die ik geleerd heb, die ik op een andere manier niet had kunnen leren.’

Herstart

Hoewel Van der Graaf het samengaan van God en corona niet kan uitleggen, zegt hij vol overtuiging dat hij in die moeilijke tijd enorm veel steun had aan zijn geloof. Hoewel hij nog steeds niet de oude is, zegt hij: ‘Ik heb een soort herstart gemaakt. Ik wil heel veel. Maar ik zit nog steeds voor de helft in de ziektewet.’

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan