Home Kijk & Lees De politieke ambities van Tom de Nooijer

De politieke ambities van Tom de Nooijer

De 21-jarige Tom de Nooijer was de afgelopen periode volop in de media vanwege zijn aftreden als SGP-raadslid. In de uitzending vertelt hij over zijn politieke ambities, geloven in een seculiere wereld en zijn gesprek met presentator Tim Hofman.

Bekijk hier het interview

Tom de Nooijer ging onlangs op televisie in discussie met presentator Tim Hofman over de coronamaatregelen waarin kerken een uitzonderingspositie genieten. Daarbij ging het er af en toe fel aan toe. ‘Het is de bedoeling dat je je goed voorbereid op zo’n gesprek en niet in een kramp schiet als je zulke felle verwijten krijgt omdat je christen bent en die overtuiging hebt. Als je goede argumenten hebt, mag je er ook staan en mag je hem ook van repliek dienen. In de uitzending zei hij dat hij jaloers was dat ik zo’n diepe overtuiging had. Na de uitzending vertelde hij dat hij die overtuiging miste en het jammer vond dat hij dat niet had. Ik snap dat wel want als je geen geloof hebt, dan is het hier en nu alles. Dan moet het hier op aarde allemaal te vinden zijn. Als christenen kijken we er juist naar uit om straks met God te zijn. Ik hoop dat ik hem ergens heb kunnen triggeren.’

Kastje van de duivel

De SGP zag televisie in het verleden nog wel eens als “het kastje van de duivel”, merkt presentator Jan van den Bosch op. De 21-jarige Tom de Nooijer reageert daarop: ‘Vroeger was de SGP inderdaad heel erg terughoudend in de media. Maar nu zie je Kees van der Staaij ook verschijnen in programma’s als Jinek en Op1. Ik denk nog steeds wel dat er gevaren zitten in wat we via social media maar ook via Netflix meekrijgen. Tegelijkertijd is het ook weer een mooie kans om je boodschap te brengen, of dat nu politiek of geloof is. Als het gaat om de SGP, dan komen heel veel mensen niet of nauwelijks in aanraking met hun leden. Zeker niet als je in Amsterdam woont. Toch kunnen ze die mensen dan tegenkomen als ze ‘s avonds naar de televisie kijken. Dat is de meerwaarde.’

Jongeren

Als 15-jarige krijgt Tom een folder in zijn hand gedrukt van de SGP-jongeren. Daarna gaat het snel, want Tom de Nooijer zit vol politieke ambities. ‘Eigenlijk werd ik per ongeluk lid gemaakt van SGP-jongeren. Ik begon te lezen over de politiek en de jongerenbeweging en dat vond ik enorm interessant. Ik begon zelf allerlei magazines op te vragen. Naast dat ik het interessant en leuk vond, voelde ik ook een zekere urgentie. Ik richtte een commissie op in Oldebroek en opeens stond ik als 15-jarige een volle zaal toe te spreken van zestig á zeventig man.’

Jongste raadslid

Vervolgens wordt De Nooijer al op zijn 17e als raadslid gekozen. ‘We hebben toen vier zetels gehaald en ik stond op plek vijf dus ik heb het gehaald op basis van mijn voorkeurstemmen. Ik had mijn verhaal goed voorbereid en vervolgens belde de ene na de andere krant. Het was best wel een hype in Oldebroek, er stond ook: “CU en Tom winnen de verkiezingen” in de lokale krant. Door die aandacht kregen we goed de gelegenheid om ons verhaal te vertellen en ook een groep jongeren te betrekken die zich normaal gesproken niet zo aangesproken voelt door de politiek.’

Vrouwen

Tom de Nooijer is een voorstander van vrouwen in de politiek en dat terwijl de SGP nog geen vrouwelijke kamerleden op de kieslijst heeft staan. ‘Binnen de jongerenbeweging zijn alle functies al voor man en vrouw gelijk en dan zie ik ook wat voor talent we in de kuip hebben. Ik vind het alleen maar mooi om dat talent in te zetten. Ook als het gaat om bijvoorbeeld het abortusdebat, ik heb daar wel eens een gesprek over gevoerd op Radio 1 en dan krijg je gelijk te horen: “Ja maar je bent een man en bepaal jij dan over de baarmoeder van vrouwen?” Ik merk dat als vrouwen erover praten en opkomen voor het ongeboren leven dit veel beter over komt.’

Geloof

In gesprekken met ongelovigen weet Tom de Nooijer goed wat hij moet zeggen. ‘Ik ken vrij weinig mensen die zeggen: “Het is echt allemaal toeval.” De meeste mensen zijn zoekende en dat vind ik al een mooi aanknopingspunt om daarover te zeggen wat ik dan geloof. Ik merk dat de mensen waar ik dan mee spreek vaak niet weten hoe het zit. Terwijl ik wel denk te weten hoe het zit. Ik vind het mooi om hen dan aan het nadenken te brengen en hen misschien ook bij God te kunnen brengen. Laat die Bijbel tot je spreken en geef het een kans. Dat is het mooiste wat er is, dat stijgt ver boven mijn politieke ambities uit. Het is mijn eerste plicht hier op aarde om goed te zijn voor mijn naaste en die ook bij God te brengen.’

Noot redactie: op 17 november stapte De Nooijer op als SGP-raadslid in Oldebroek. Deze beslissing viel hem zwaar.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan