Home Kijk & Lees De Indische roots van acteur Yannick Weermeijer

De Indische roots van acteur Yannick Weermeijer

Zijn donkere krullen en ogen verraden het al een beetje: de Indische roots waar acteur Yannick Weermeijer heel trots op is. ‘Als mijn over-overgrootmoeder, die Indonesisch is, niet had gekozen voor de liefde, was ik nu van adel geweest’, zegt hij glimlachend.

‘Ik ben dus Indisch, dat is iets anders dan Indonesisch. Mijn oma – de moeder van mijn moeder – komt uit Indonesië. Ze hoorde daar bij de bovenlaag van de bevolking en was al een beetje een mix – haar opa kwam uit Rotterdam. Ze had daarom de Nederlandse nationaliteit en sprak gewoon Nederlands.’

Celebes

Tot nu toe is Yannick Weermeijer alleen op het kleine eiland Ria Bintan in Indonesië geweest. Het eiland van zijn oma heeft hij nog nooit bezocht. Yannick is zeker nieuwsgierig naar zijn Indische roots, maar vertelt: ‘Weet je, mijn oma is geboren op het eiland Celebes, maar het Nederlands-Indië uit haar jeugd bestaat nu niet meer. Het eiland en de cultuur zijn zo veranderd, daarom voel ik die drang niet zo. Het eiland heet nu Sulawesi.’

Javaanse vrouw

‘Mijn oma’s opa was een Rotterdammer die ooit naar Indonesië ging en daar trouwde met een Javaanse vrouw. Zijn achternaam was ‘De Graaf’’, vertelt Yannick Weermeijer verder. ‘De Javaanse vrouw die hij trouwde, had een moeder die van Indonesische adel was. Ze maakte deel uit van de familie van de sultan van Yogyakarta en woonde in de kraton, een paleis in Yogyakarta. Maar ze is gevlucht uit het paleis want ze was verliefd geworden op een ‘gewone burgerjongen’ uit Yogyakarta. Ze had gekozen voor de liefde en daarom werd ze uit de kraton verstoten en verbannen. Dat is dus mijn over-overgrootmoeder; zij is 105 jaar oud geworden! Toen Indonesië onafhankelijk werd zijn trouwens heel veel mensen die Indisch zijn naar Nederland gekomen.’

Mijn Javaanse over-overgrootmoeder was van adel, maar koos voor een 'gewone' burgerjongen

Yannick Weermeijer over zijn over-overgrootouders

Wijze oma's

Wanneer op twintigjarige leeftijd een bi-polaire stoornis wordt gediagnosticeerd bij Yannick, speelt zijn Indische oma daarin een belangrijke rol. Op zich komt de diagnose niet helemaal als verrassing, want het komt vaker voor in de familie. Yannick: ‘We wisten allemaal dat het niet goed ging met mij en het was mijn Indische oma die tegen mijn moeder zei: “Daar heeft hij hulp bij nodig want daar gaan jullie niet uitkomen.” Glimlachend: ‘En dat terwijl de oma van mijn vaders kant altijd de wijze vrouw was. Het grappige was dat het mijn Indische oma was die het aankaartte, terwijl men in de Indische cultuur niet praat over dit soort dingen.’

Van betekenis zijn

Yannick vertelt dat zijn beide grootouders gelovig waren en zijn ouders ook. Maar voor hem komt pas later het moment waarop het kwartje valt. Sinds die ommekeer draait het niet alleen maar om hem en wil de acteur meer van betekenis zijn. Hij wil dingen creëren die ook belangrijk zijn voor anderen. ‘Ik ben na mijn bekering echt een beter mens geworden. Ik ben me veel bewuster geworden van dingen die op mijn pad komen. Ik vind wel van mezelf dat ik minder mag dromen en nog wat meer mag doen. Er is niets mis met dromen, alleen blijft het bij mij soms nog iets te veel bij dromen, meer actie is een mooi verbeterpunt!’

Indische roots

Yannick is momenteel bezig met het maken van een zeer precair stuk dat te maken heeft met zijn roots, die Indisch zijn. Hij kan er nog niet zoveel over vertellen omdat hij in de onderzoeksfase zit en het gevoelige informatie bevat. ‘Dat ik met dat stuk bezig ben, zorgt ervoor dat ik weer meer met mijn roots in aanraking kom en zo ook veel meer te weten kom over mijn achtergrond!’

Lees in de paaseditie van HoopMagazine het volledige interview met Yannick Weermeijer

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan