Home Kijk & Lees Daniel Fusco over veerkracht en omgaan met stress

Daniel Fusco over veerkracht en omgaan met stress

Auteur Daniel Fusco vertelt in zijn nieuwe boek over hoe je het beste veerkracht ontwikkelt en hoe je beter met stress kunt omgaan. 'Stress is een teken en een uitnodiging van God om Hem meer te vertrouwen', zegt Fusco. Hoe je dat doet, legt hij uit.

Rechtstreeks naar interview

Daniel Fusco is een gepassioneerd spreker, auteur en voorganger in Vancouver, Washington. Hij groeide op in een katholiek gezin. Pas in zijn laatste jaar van de universiteit had hij een ontmoeting met Jezus. In zijn nieuwste boek You’re Gonna Make It: Unlocking Resilience When Life is a Mess schrijft hij over hoe we veerkracht vinden en Gods plan door dit alles heen kunnen begrijpen.

Spiritueel op zoek

Daniel Fusco groeide op in zijn geboortestaat New Jersey, een grootstedelijk gebied van New York waar veel Italianen wonen. ‘Iedereen stereotypeert altijd de Italianen uit dit gebied van New York: ze hebben grote families, zijn luidruchtig en liefdevol. En dat was mijn familie inderdaad ten voeten uit. We gingen af en toe naar de kerk, maar we spraken nooit echt over Jezus. Ik was spiritueel op zoek en Jezus was de laatste plaats waar ik keek. Maar toen een psychologieprof me aanmoedigde het Nieuwe Testament te lezen en ik een vriend had die met Jezus leefde, ontmoette Jezus mij. En dat gaf me echt een passie voor mensen.’

Doorzettingsvermogen

‘In de laatste drie jaar betrapte ik mezelf er vaak op dat ik dacht: ik weet niet hoe we het gaan redden. Ik herinner me dat ik een keer in mijn kantoor zat en ik was aan het bidden: God, ik weet niet hoe we het gaan redden. En de Heer zei: Daniel, je redt het wel, want Jezus heeft het al gered. Dat wekte bij mij het verlangen de Bijbel te doorzoeken om te zien wat de Bijbel leert over veerkracht en doorzettingsvermogen.’

Stress is altijd een wegwijzer, het is een uitnodiging van God

Daniel Fusco over veerkracht

Stress is uitnodiging

‘Er staat veel in om ons te helpen, want ik denk dat we allemaal vaak veerkracht nodig hebben. Zelfs als volgelingen van Jezus beseffen we dat. Maar hoe ontwikkelen we dat dan te midden van de strijd en de beproevingen van het leven? Weet je, ik hou niet van stress, maar wat ik dus echt heb geleerd is dat stress altijd een wegwijzer is. Het is een uitnodiging van God. Als mijn lichaam reageert op onzekerheid betekent het dat ik moet wandelen in geloof. En ook al weet ik niet wat de uitkomst zal zijn, ik weet wel zeker dat God weet wat de uitkomst zal zijn. Hij kent alle details ervan. En dus elke keer dat ik stress voel, in plaats van weg te rennen van Jezus, leer ik dat stress een uitnodiging is van de Heer om te zeggen: Daniel, je voelt je angstig of bezorgd of onzeker maar je kunt op Mij vertrouwen omdat Ik de Alfa en de Omega ben.’

Coping mechanismen

‘Als gelovige mag ik die gewoonte leren om niet weg te rennen van de Heer of ergens in te vluchten als ik me gestrest voel, maar om werkelijk toe te staan om bij Jezus te schuilen omdat dat bijdraagt aan een overvloedig leven. Dat geeft me veerkracht. We hebben allemaal onze coping mechanismen als we stress krijgen en dat zijn dingen die niet per se zonden zijn maar ze zijn waarschijnlijk niet goed voor ons. Ik denk dat we allemaal de neiging hebben om God te willen scheiden van de moeilijke dingen. Maar eigenlijk leert God ons dat we de moeilijke dingen niet moeten ontwijken. Ik mag leren meebewegen met de moeilijkheden als het ware zodat daar mooie vruchten uit voortkomen.’

Hou vol

Het gaat erom dat je meebeweegt en zegt: God, terwijl dit gebeurt, vind ik het misschien niet leuk maar laat het mij transformeren zodat ik meer op Jezus ga lijken. En als dat gebeurt, overleven we niet alleen wat er gebeurt maar beginnen we echt te gedijen in het midden ervan. Veel mensen geven op op hun slechtste moment. Maar vaak dan zijn we dicht bij die overwinning of die droom, dus geef niet op.’

Daniel Fusco was een aantal keer gastspreker in Shepherd’s Grove. Luister hier naar zijn preek.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan